صادرات صنایع غذایی زیر ضرب مشکلات ارزی

رشید عزیزپور: امسال موضوع پرتکرار در بخش صادرات صنایع غذایی، بازگشت ارز حاصل‌از صادرات بود.

به گزارش رصد روز،  صنایع غذایی در ایران علاوه بر توانایی در تأمین نیاز داخلی، ظرفیت قابل‌توجهی برای صادرات دارد. مشکلات ناشی از سیاست‌های ارزی در ایران، مشکل در تأمین مواد اولیه، کاهش قدرت خرید و ممنوعیت‌های صادراتی از جمله مواردی هستند که مانع از فعالیت‌ استفاده متناسب با ظرفیت بخش‌های مختلف این صنعت می‌شوند. مشروح گفت‌وگو با رشید عزیزپور، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران، را در ادامه می‌خوانید.

مشکل بازگشت ارز حاصل از صادرات صنایع غذایی صادرکنندگان را با دشواری مواجه کرده است / امسال صادرات صنایع غذایی به دلیل کافی نبودن مواد اولیه دچار مشکل بود

رشید عزیزپور می‌گوید: امسال موضوع پرتکرار در بخش صادرات صنایع غذایی، بازگشت ارز حاصل‌از صادرات بود. در واقع تفاوت قیمتی بین ارز تالارها، که الان ادغام شده‌اند، مشکل ایجاد کرده بود. شرایط به‌گونه‌ای رقم خورده بود که امکان صادرات برای صادرکننده‌ها فراهم نمی‌شد.

او اضافه می‌کند: مساله دیگر تأمین مواد اولیه صنایع غذایی بود که به‌اندازه کافی مهیا نشد. صادرات نیازمند تأمین مواد اولیه است. قسمت قابل‌توجهی از مواد اولیه صنایع غذایی نهاده‌ها و کالاهای اساسی هستند. امسال تمرکز بیشتری بر تأمین کالاهای اساسی در داخل کشور بود. به‌علاوه، موضوعاتی مثل ممنوعیت‌های صادراتی نیز در کاهش صادرات مؤثر بودند.

در صورت بهبود اوضاع ایران توانایی تولید و صادرات در همه دسته‌بندی‌های صنعت غذا را دارد

رشید عزیزپور، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران، بیان می‌کند: از لحاظ تنوع تولید، تمام محصولات مورد نیاز کشور و می‌شود گفت تقریباً تمام محصولات مورد نیاز صنایع غذایی کشورهای همسایه را تولید می‌کنیم، به‌ویژه محصولات کشورهای مسلمان که باید حلال باشد. با توجه به شرایطی که گفتم تغییراتی رخ داده است اما اگر شرایط مساعد باشد، در همه دسته‌بندی‌های صنعت غذا قادر به صادرات هستیم.

بخش خصوصی و دستگاه‌های اجرایی با هم هماهنگ باشند / صادرات می‌تواند با توجه به سیاست‌های داخلی مدیریت شود

او می‌افزاید: برنامه‌ها بین بخش خصوصی و دستگاه‌های اجرایی در امور تأمین، تولید توزیع باید با هم هماهنگی و هارمونی داشته باشند. تأمین مواد اولیه باید به‌گونه‌ای در نظر گرفته شود صادرات با توجه به سیاست‌های داخلی مدیریت شود. برای مثال اگر ارز ترجیحی می‌دهیم برای صادرات، اجازه عبور موقت کالا داده شود تا مواد اولیه در دسترس باشند و در نهایت بتوانیم محصول نهایی را صادر کنیم. دستگاه‌های اجرایی در حوزه تولید و موضوعات مرتبط با صادرات اجازه رفع موانع بدهند.

ممنوعیت‌های صادراتی و بی‌توجهی به تعرفه‌های مقاصد صادراتی انگیزه صادرکنندگان را کاهش می‌دهند

رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران در پایان می‌گوید: در خصوص صادرات تعرفه‌هایی وضع شده‌اند که نیازمند چاره‌اندیشی هستند. جلوگیری از ممنوعیت‌های صادراتی و در عین حال در نظر گرفتن تعرفه‌های ترجیحی کشورهای هدف و مقاصد صادراتی، در کنار هم مشوق‌هایی برای صادرکننده خواهند بود. نباید شرایط را به‌گونه‌ای ببینیم که در یک مقطع صادرات انجام دهیم و در مقطع دیگری جلوی این امر گرفته شود یا به هر دلیلی امکان صادرات مهیا نباشد. همه این موارد کلی در زنجیره باید در نظر گرفته شوند تا به نتیجه منطقی و هدف اصلی صادراتی برسیم.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط