به گزارش رصد روز، وقتی صحبت از تسهیلات کلان بانکی میشود، انتظار مردم آن است که منابع بانکی در خدمت تولید و اشتغال واقعی و توجه به رشد اقتصادی کشور قرار گیرد. اما آمار تازه بانک مرکزی از عملکرد سهماهه بانکها در پرداخت تسهیلات کلان، تصویری متفاوت و در عین حال نگرانکننده ترسیم میکند؛ جایی که بخش عمدهای از این منابع، نه به تولیدکنندگان مستقل، بلکه به شرکتهای وابسته خود بانکها اختصاص یافته است.
بر اساس اطلاعات منتشرشده تا پایان خردادماه ۱۴۰۴، از میان ۲۴ بانکی که تاکنون گزارش عملکرد خود را ارائه کردهاند، تنها پنج بانک شامل ایران و ونزوئلا، پست بانک، توسعه تعاون، سرمایه و مسکن، هیچگونه تسهیلاتی به شرکتهای زیرمجموعه خود پرداخت نکردهاند.
اما آنچه جلب توجه میکند، عملکرد ۱۹ بانک دیگر است که مجموعاً بیش از ۲۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات خالص به شرکتهای مرتبط با خود پرداخت کردهاند؛ عددی بزرگ که بخش عمدهاش (یعنی حدود ۹۰ درصد) تنها در هشت بانک متمرکز شده است.
در میان این هشت بانک، برخی ارقام بسیار چشمگیرند:
هرچند عملکرد بانک هایی نظیر پاسارگاد، آینده و سپه هنوز منتشر نشده، اما همین آمار موجود، نمایانگر وضعیتی است که میتواند نشانهای از یک حلقه بسته در نظام بانکی باشد؛ جایی که بانکها، بخش زیادی از منابع خود را نه به مشتریان عادی و بخش خصوصی و تولیدکننده مستقل، بلکه به شرکتهای زیرمجموعه یا وابسته به خود تزریق میکنند. در چنین شرایطی، شفاف نبودن نحوه مصرف این تسهیلات، زنگ خطری برای نظام بانکی و اقتصاد کلان به شمار میرود.
آیا این منابع صرف پروژههای واقعی و مولد شدهاند یا به شکل غیرشفاف در بخشهایی کمبازده، قفل شدهاند؟ پاسخ به این پرسش، نیازمند ورود جدیتر نهادهای نظارتی و انتشار جزئیات دقیق از نحوه تخصیص و مصرف این تسهیلات است؛ چرا که منابع بانکی، سرمایه ملی است و انتظار عمومی، شفافیت حداکثری در مسیر گردش آنهاست.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید