به گزارش رصد روز، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران براساس قوانین زیر مکلف است از محل سپردههای قرض الحسنه اعم از جاری و پسانداز شبکه بانکی (غیر از بانکهای قرض الحسنه)، تسهیلات قرض الحسنه را به موارد زیر اختصاص دهد:
۱. قرض الحسنه ازدواج
۲. قرض الحسنه فرزندآوری
۳. قرض الحسنه ودیعه
۴. قرض الحسنه خرید یا ساخت مسکن
۵. سایر موارد ذکرشده در قوانین فوق
مبلغ تسهیلات قرض الحسنه از سپردههای قانونی، پس از کسر سپرده قانونی، تا سقف سه میلیون میلیارد (۳.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین شده است. این تسهیلات توسط بانکهای عامل، به تشخیص شورای پول و اعتبار، پرداخت میشود.
۱. تسهیلات قرض الحسنه ازدواج (موضوع ماده (۶۸) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت:
-۱-۱ تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای هر یک از زوج هایی که تاریخ ازدواج آن ها بعد از ۱۴۰۱/۱/۱بوده است مبلغ سه میلیارد (۳.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و با دوره بازپرداخت ۱۰ ساله
-۱-۲ تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای زوج های زیر بیست و پنج سال و زوج های زیر بیست و سه سال مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون (۳.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال
ثبت بالاترین سطح اشتغال از سال ۸۲ به بعد در سال ۱۴۰۲
کلهر با اشاره به اینکه موضوعات مهاجرت، پنجره جمعیتی، بهداشت و تحصیل هم از مسائل جوانان است، گفت: در حوزه اشتغال امسال بالاترین سطح اشتغال پذیری را از سال ۸۲ تاکنون داشتیم و کمترین میزان بیکاری مربوط به سال ۱۴۰۱ – ۱۴۰۲ است.
به گفته وی، وضعیت استانهای سمنان، تهران و البرز در خصوص نرخ بیکاری زیر ۱۵ درصد است، اما برخی استانها وضعیت خوبی ندارند. دولت چند طرح ویژه را پیگیری میکند که غیر از ۱۳۰ هزار نفر استخدام دولتی، ما طرح جذب ۴۰۰۰ نخبه در دستگاههای دولتی را هم در دست داریم.
سخنگوی جوانان وزارت ورزش و جوانان با اشاره به اینکه حمایت ویژه برای اشتغال جوانان از طریق مهارت آموزی هم در حال انجام است، توضیح داد: یکی از موارد سال ۱۴۰۳ در این زمینه کیفی شدن اشتغال جوانان است. در اشتغال تناسب شغل با تحصیلات و علایق جوانان و درآمد مهم است. صرفا داشتن اشتغال مدنظر نیست، بلکه میخواهیم جوان حداقل درآمد و ارتباط با تحصیل و علاقه به شغل هم داشته باشد.
کاهش تعداد جوانان کشور از ۱۶ به ۱۲ میلیون نفر
وی در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه همه آمارهای ازدواج دقیق نیست، گفت: تعداد جوانان در سطح کشور از ۱۶ میلیون به ۱۲ میلیون نفر کاهش یافته پس طبیعتا تعداد ازدواجها هم کم میشود. هم اکنون عدد ۱۲ میلیون نفری که در سن ازدواج هستند ثابت مانده یعنی ازدواج نه کاهش و نه افزایش داشته است. شاید ثبت احوال آمار جدیدتری داشته باشد که تلاش ما هنوز برای کسب آمار جدید نتیجه نداده است.
کلهر در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع وام ازدواج اشاره کرد و گفت: در وام ازدواج سه اتفاق مهم افتاده است؛ کوتاه شدن ارجاع پرونده به شعبه که حداکثر ۱۵ روزه است. زمان پرداخت وام که اکنون حداکثر یک ماه زمان لازم است تا پرداخت صورت گیرد و این میانگین عمومی است.
بنا بر اعلام کلهر، تا بهمن ماه سال جاری، ۹۰ درصد کسانی که پرونده وام ازدواج تشکیل داده بودند وام خود را امسال دریافت کردهاند و۱۰ درصد باقی مانده نیز تا پایان امسال باید تعیین تکلیف شوند.
اعلام رقم وام ازدواج در سال ۱۴۰۳
وی با بیان اینکه اعتبار وام ازدواج در سال جاری ۱۴۰ هزار میلیارد تومان تعیین شده گفت: دولت ۱۳۴ هزار میلیارد تومان آن را تامین کرده است. برای سال ۱۴۰۳ نیز وام ازدواج به ۷۰۰ میلیون برای زوجها ارتقا یافته است. در کنار طرح مسکن ملی که به صورت عمومی اجرا میشود، طرح ویژه ای برای جوانان هم دنبال می شود که نهایی نشده است. امیدواریم ۱۴۰۳ خبر خوشی در خصوص مسکن جوانان به این واسطه داشته باشیم.
سخنگوی جوانان وزارت ورزش و جوانان با اشاره به سمنها و تشکلهای جوانان نیز گفت: اولین کاری که معاونت جوانان به صورت تخصصی انجام میدهد، سمنها و تشکلهای جوانان است. کار ما صدور مجوز، توانمندسازی و حمایت از جوانان است.
وی با اشاره به اینکه از ابتدا تا سال ۱۴۰۲ تعداد سمنهای ثبت شده در سامانه وزارت ورزش و جوانان ۴۵۹۴ سمن بوده است، گفت که ۱۱۰۲ مورد از این تعداد مربوط به دولت مردمی بوده است. به عبارتی ۲۵ درصد از مجوزهای صادر شده مربوط به فعالیت این دولت است.
سخنگوی جوانان وزارت ورزش و جوانان اظهارکرد: تا قبل از دولت سیزدهم سالانه ۳۷۳ سمن ثبت شده که در دولت سیزدهم این رقم به ۴۴۴ سمن رسیده است که رشد ۱۹ درصدی را نشان میدهد. این سمنها را در قالب ۱۴ شبکه ملی متشکل کردیم. حدود ۱۲۹۴ سمن عضو تشکلهای ۱۴ گانه هستند.
افزایش ۴ برابری حمایت مالی از سازمانهای مردمنهاد
وی همچنین در خصوص حمایت مالی از سمنها نیز اظهارکرد: حمایت مالی از سمنها در سالجاری نسبت به سال قبل چهار برابر شده است. همچنین دستورالعمل تشکیل سمنها پس از ۲۰ سال بازنگری شده و اردیبهشت ماه ابلاغ خواهد شد.روح حاکم بر دستورالعمل جدید ساده شدن و تسهیل تشکیل سمن است.
کلهر با اشاره به فعالیت در حوزه توسعه اجتماعی جوانان نیز گفت: صدور مجوز مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده اولین کاری است که در این حوزه انجام میشود و یکی از سه نهادی هستیم که مجوز صادر میکنیم. برای دوره جدید تلاش شده تا صدور مجوز تسهیل شود. در سال ۹۸ و ۹۹، ۱۶۷ مجوز مرکز تخصصی مشاوره خانواده صادر شده و این رقم در سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ این رقم به ۴۶۷ مرکز رسیده است.
سخنگوی جوانان وزارت ورزش و جوانان در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص برگزاری کارگاههای آموزشی پیش از ازدواج نیز اظهارکرد: افراد در آستانه ازدواج در این کارگاهها شرکت میکنند و مهارتهای زندگی مشترک را آموزش میبینند. تعداد کارگاهها از ۱۴ هزار کارگاه به ۲۱ هزار کارگاه و تعداد شرکت کنندگان از ۳۵۵ هزار نفر به ۵۸۰ هزار نفر ارتقا پیدا کرده است.
وی همچنین درباره صدور مجوز مراکز همسان گزینی نیز گفت: سالها بود که مسئله مراکز همسان گزینی یا همسرگزینی متولی نداشت و قانونگذار تکلیف را مشخص کرده است. تایید مراکز با سازمان تبلیغات و صدور مجوز برعهده ماست.
کلهر در بخش دیگری از این نشست به موضوع طرح ملی جهیزیه اشاره کرد و گفت: دولت طرحی را پیگیری میکند و امید است سال ۱۴۰۳ خبر خوبی در خصوص جهیزیه ایرانی داشته باشیم تا بتوان پنج قلم اصلی را برای درصد قابل توجهی از جوانان تدارک ببینیم. بخشی زیادی از کار آن انجام شده است و به نظر بعد از اردیبهشتماه طرح ملی جهیزیه ایرانی هم عملیاتی شود. برای جشن ازدواج نیز میانگین بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان در استانهای مختلف هزینه میشود. طرح ویژه معاونت این است که در سال ۱۴۰۳ بتوان سامانهای راه اندازی کنیم که با حذف واسطهها حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد هزینه ها را کاهش دهیم.