معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد از امکان خرید صندوقهای قابل معامله برای متولدین سه ماه دوم سال ۱۴۰۱ از ابتدای خرداد خبر داد.
به گزارش رصد روز، درحالی که طبق آمار حدود ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت هستند، همواره صدای اعتراض عدهای به گوش میرسید که چرا با وجود اینکه جزو دهکهای کم درآمد جامعه هستند، مشمول این سهام نمی شوند. از سویی دولت دوازدهم درحالی به کار خود پایان داد که اعلام شد پرونده ثبت نام سهام عدالت بسته شده است و امکان اینکه مشمول جدیدی پذیرفته شود وجود ندارد. با این حال برخی نماینده های مجلس همچنان قول تخصیص سهام عدالت به جاماندگان را می دادند و آمارهای مختلفی نیز از جاماندگان ارائه می شد و در نهایت نیز زمزمه های یک جامعه آماری ۲۰ میلیون نفری نیز به گوش رسید.
ذبیح الله سلمانی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد، با بیان اینکه در قانون بودجه سال ۱۴۰۱، به ازای هر متولد سال ۱۴۰۱، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان صندوق سرمایهگذاری قابل معامله در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: منابع مورد نیاز برای تامین این موضوع از منابع عمومی دولت تامین میشود.
وی با اشاره به آغاز فرایند ثبت نام از چهارم اردیبهشت ماه، گفت: از چهارم اردیبهشت تا ساعت ۱۴، ۲۴ اردیبهشت، یعنی در یک بازه زمانی ۲۰ روزه، ۳۷۸ و ۶۵۳ نفر نسبت به ثبت نام اقدام کردند. بر اساس آمار ثبت احوال، به طور کلی حدود ۹۸۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۱ متولد شدهاند که طبق بررسیها ۳۸۰ هزار نفر در سه ماه نخست سال بودند، بنابراین می توان گفت ۹۵ درصد والدین متولدین سه ماه نخست سال گذشته نسبت به ثبت نام اقدام کردهاند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد، با بیان اینکه تا کنون فقط والدین افرادی که در سه ماه نخست سال ۱۴۰۱ متولد شده بودند میتوانستند نسبت به ثبت نام اقدام کنند، عنوان کرد: با توجه به اینکه ثبت نام متولدین سه ماه نخست سال گذشته کامل شده است، فاز دوم برای متولدین سه ماه دوم سال گذشته از ابتدای خردادماه آغاز خواهد شد.
سلمانی تاکید کرد: والدین برای ثبت نام باید به نام فرزند خود کد بورسی دریافت کنند که این موضوع در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به نشانی https://my.gov.ir دیده شده است.
بر اساس این گزارش، والدین متولدین ۱۴۰۱ باید به سامانه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به نشانی https://my.gov.ir، بخش طرح تشویق فرزندآوری و جوانی جمعیت مراجعه کنند.
پس از ورود به این قسمت و وارد کردن کدملی، مشخصات فرزند را مشاهده میکنند. پس از طی مراحل، پیامکی برای والدین متولدین ۱۴۰۱ ارسال خواهد شد که باید وارد بخش انتخاب بانک شوند و بین بانکهای عامل ملی یا پست بانک یکی را انتخاب کنند.
سپس ۳۵ صندوق سرمایه گذاری قابل معامله به آنها نمایش داده میشود که باید از میان آنها، حداکثر سه صندوق را انتخاب کنند. پس از این، باید به صورت غیرحضوری اقدام به افتتاح حساب کنند که پس از این مرحله وزارت اقتصاد به ازای هر فرزند یک و نیم میلیون تومان حسابها را شارژ و شرکت کارگزاری بانک ملی اقدام به خرید صندوقهای قابل میکند و به صورت سپرده به شرکت سپردهگذاری مرکزی انتقال میدهد.
وزیر اقتصاد که اواخر سال گذشته از تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان خبر داده بود، در آخرین اظهار نظرهای خود ضمن تشریح چرایی به نتیجه نرسیدن تخصیص سهام عدالت به جاماندگان ابراز امیدواری کرد که این موضوع در سال جاری اجرایی شود.
ارزش سود سهام عدالت یکسان نیست و تحت تاثیر نوسانات بازار افزایشی یا کاهشی میشود.برای مثال ارزش واقعی سهام عدالت با ارزش اولیه یک میلیون تومانی در ۲۰ اسفندماه سال گذشته ۱۸ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان قیمت داشت، در حالی که قیمت این سهام در ۱۶ تیرماه سال جاری تا ۱۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان کاهش یافته بود.سهامی که در روزهای نخستین آزاد سازی سهام عدالت یعنی اردیبهشتماه و خردادماه سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۰ میلیون تومان قیمت داشت. سهام عدالت در ابتدا سهم ۱۰۰۰۰۰۰ میلیون تومانی بود که با گذشت زمان تبدیل به ۵۰۰ واحد سهم شد.
موضوع تخصیص سهام عدالت به جاماندگان حدود سه سالی میشود که داغ است و هر چند به مراحل پایانی خود نیز نزدیک شد، اما در نهایت در پیچ و خم موانع جا ماند. بر این اساس سال قبل سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به عنوان جامانده سهام عدالت شناسایی شدند که افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیسیتی و همچنین سه دهک نخست ایثارگران این سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را تشکیل می دادند.
اما آنچه که در تخصیص سهام عدالت به جاماندگان از اهمیت زیادی برخوردار است، پرتفویی است که باید برای این افراد در نظر گرفته شود. از آنجایی که مقرر شد باید به هر جامانده ۱۰ میلیون تومان سهام عدالت اختصاص داده شود، نیاز به ۳۵ هزار میلیارد تومان منابع نیاز است که باید از سهام دولت در شرکتهای مختلف تامین شود.ده شود. در این تصویبنامه اسامی شرکتهایی که قرار بود سهام انها به جاماندگان تخصیص داده شود نیز مشخص شد که شامل بخشی از سهام بانک تجارت، بانک صادرات، بانک ملت، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس میشد.
اما اواخر دی ماه سال ۱۴۰۱ بود که رئیس سازمان خصوصیسازی به ایسنا اعلام کرد: در واگذاری سهام عدالت به جاماندگان طور کلی دو ایراد وجود داشت، نخست آنکه مرجع تصویب باید شورای عالی سیاست اصل ۴۴ باشد نه هیات وزیران. دوم آنکه سهام باید به صورت غیرمستقیم به مشمولان داده شود نه به صورت مستقیم. البته به هر دو ایراد پاسخ داده شد و معاونت حقوقی درحال پیگیری است، امیدواریم مورد قبول هیات تطبیق مجلس قرار بگیرد و اجازه دهند در پایان سال واگذاری را انجام دهیم.