اجاره خانه در مهرماه چقدر رشد کرد؟ / بیاعتنایی اجارهبها به کاهش قیمت مسکن
گزارشی که بانک مرکزی روز گذشته از تحولات بازار مسکن تهران منتشر کرد نشان میدهد، تورم اجاره در مهرماه امسال، نسبت به شهریورماه افزایشی معادل 4/2 درصد را پشت سر گذاشته است. همچنین نمودار قیمت مسکن و اجارهبها حاکی از آن است که رشد تورم در ...
به گزارش رصد روزتورم بازار اجاره که در چند سال اخیر همراه با افزایش قیمت مسکن بهویژه در شهر تهران مستاجران را تحت فشار قرار داده بود با ورود به سال ۱۴۰۲ موج دیگری را تجربه کرد. برخی مستاجران در همان ماههای ابتدایی سال، هنگام تمدید قرارداد با افزایش قیمت دور از انتظاری مواجه شدند و از آنجا که نمیتوانستند واحد جدیدی با بودجه مناسب بیایند، ماههای متوالی با مشکل اسکان مواجه شده بودند.
اکنون هم در مناطق جنوبی تهران یک خانوار سه تا چهار نفره باید حداقل ۱۰۰ میلیون تومان برای رهن و پنج میلیون تومان اجاره ماهانه در نظر بگیرد و این در حالیست که امسال حقوق وزارت حدود هشت میلیون تومان تعیین شده است.
تخمین تورم اجارهبها از آذرماه سال پیش که دولت تصمیم گرفت آمارهای بخش مسکن را سانسور کند، صرفا از طریق مشاهدات و تحقیقات میدانی برآورد میشد، اما گزارشی که امروز بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن تهران منتشر کرد مهر تاییدی بر همین مشاهدات است.
بررسی شاخص کرایه مسکن استیجاری شهر تهران در مهرماه ۱۴۰۲ حاکی از رشد یکسان و معادل ۴/۲ درصدی نسبت به ماه قبل است. رشد نقطه به نقطه اجاره مسکن در شهر تهران در بازه مورد بررسی۵۴/۷ درصد بوده است. در همین حال، تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۶۰/۸ درصد بوده است.
همچنین نمودار تورم بازار اجاره نشان میدهد، اجارهبها در اردیبهشتماه ۱۴۰۲ یکی از بالاترین مقادیر خود را تجربه میکند و در این نقطه قیمت مسکن و اجارهبها بهم نزدیک میشود، اما بر خلاف قیمت مسکن که از خردادماه وارد فاز کاهشی میشود، تورم اجاره مسیر رو به بالای خود را ادامه میهد و در نهایت با پایان فصل اجاره یعنی مهرماه امسال کمی کاهش مییابد.
نکته قابل توجه این است که رابطه سنتی بین قیمت خانه و اجارهبها به دلیل سیطره تورم بر معیشت مردم هر روز کمرنگتر از روز گذشته شده است.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت اجارهبها حتی زمانی که قیمت مسکن با تاثیر از رکود، مسیری کاهشی را طی میکند با روندی افسارگسیخته به روند صعودی خود ادامه میدهد و هر روز مستاجران را با مشکلات جدیدی روبهرو میکند.
دولت علاوه بر سیاستهای اصلاحی در بازار مسکن حالا باید به دنبال راهی باشد تا بتواند این انفجار قیمت در بازار اجاره را به سطحی قابل قبول نزدیک کند؛ در غیر این صورت در فصل بعدی اجاره، خانوارهای بیشتری به دلیل ناتوانی در تامین سرپناه مناسب، به بدمسکنی و سکونت در خانههایی غیراستاندارد روی خواهند آورد.