به گزارش رصد روز، ۲۸ آذر ماه نیز هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان از آغاز بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور در شورای نگهبان خبر داد و گفت که مهلت قانونی شورا برای بررسی این لایحه ۱۰ روز است که در صورت نیاز میتواند ۱۰ روز دیگر تمدید شود. با گذشت ۱۰ روز از زمان بررسی بودجه ۱۴۰۴ در شورای نگهبان هنوز ایرادات این شورا اعلام نشده است، بنابراین به نظر میرسد که مهلت قانونی شورا برای بررسی بودجه ۱۰ روز دیگر تمدید شده است.
هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام ۵ دی ماه بررسی بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور را آغاز کرد. بر این اساس بررسی مغایرت یا عدم انطباق لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور با سیاستهای کلی نظام در مجمع مورد بررسی قرار گرفت. نخستین ایراد هیات عالی نظارت مجمع نرخ رشد اقتصادی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ بود. بر اساس گزارش کمیسیون اقتصادی مجمع برآورد نرخ رشد اقتصادی در بودجه سال آینده ۲.۸ تا ۳.۲ درصد است که با سیاستهای کلی برنامه هفتم که رشد اقتصادی ۸ درصد را هدفگذاری کرده است، انطباق ندارد و بودجه ارائه شده رشد اقتصادی مورد نظر سیاستها را برآورده نمیسازد. همچنین این بودجه، سهم ۳۵ درصدی بهرهوری در رشد اقتصادی را محقق نمیکند.
ایراد دیگر لایحه بودجه از نگاه هیات عالی نظارت مجمع، موضوع «کنترل تورم» است که در سیاستهای کلی برنامه هفتم، نرخ تورم پنج سال برنامه باید تک رقمی شود. بنابراین هیات عالی نظارت مجمع بر عدم انطباق بودجه ۱۴۰۴ با بند ۲ سیاستهای کلی برنامه هفتم رای داد. بر اساس گزارش کمیسیون اقتصادی، نرخ تورم طی سال آینده دو رقمی است و با هدف مذکور در سیاستهای کلی برنامه هفتم فاصله دارد.
روز گذشته، اما محسن زنگنه، نایبرئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، ایرادات هیات عالی مجمع را تشریح کرد و گفت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، تاکنون ۱۳ مورد عدم انطباق به بودجه وارد دانسته است که ۷ مورد آن رای لازم را کسب نکرد و ۶ مورد آن واجد عدم انطباق با سیاستهای کلی شناخته شد. او در گفتوگو با خانه ملت اعلام کرد که هیات عالی نظارت مجمع رشد اقتصادی و کنترل تورم را مورد عدم انطباق در بودجه دانست. او توضیح داد که هیات عالی نظارت در خصوص نرخ تورم معتقد بود که تک رقمی کردن نرخ تورم و ثبات عمومی قیمتها در احکام مصوب مجلس در بودجه، تامین نشده است. از اینرو ما در این جلسه از مصوبه مجلس دفاع و پاسخ لازم را ارائه کردیم.
نایبرئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه با اشاره به احکام مربوط به بانکها پیرو لایحه دولت و همچنین مصوبات مجلس در بودجه، اظهار کرد این احکام از حیث اینکه تکلیف مالایطاق بوده و ممکن است بانکها را تحت فشار قرار دهد، بنابراین از سوی هیات عالی به عنوان عدم انطباق شناخته و مصوب شد.ایراد دیگر هیات عالی مجمع تشخیص مصلحت نظام به اصلاح ساختار بودجه بود. زنگنه در این خصوص نیز تاکید کرد هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع شفافسازی در ضابطهمند کردن درآمدها و هزینههای شرکت نفت و سایر شرکتهای دولتی در بودجه را منطبق با سیاستهای کلی ندانست و معتقد بود که نسبت ۱۴ و نیم درصدی که ما در بودجه آوردهایم مغایر با شفافسازی و برخی مواد برنامه هفتم توسعه است.
از سوی دیگر جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ در گفتوگو با اشاره به ایراد هیات عالی نظارت مجمع در خصوص رشد اقتصادی، گفت: مجمع تشخیص نسبت به میزان رشد اقتصادی در نظر گرفته شده در لایحه ایراد گرفته، اما رشد اقتصادی ۸ درصدی و بهرهوری بیش از ۲ درصد که در برنامه هفتم توسعه پیشبینی کردیم در سال آینده تحقق پیدا نمیکند. با بودجهای که ما برای سال آینده داریم رشد اقتصادی ۲.۵ درصد قابل تحقق است.او تاکید کرد: مشخص است که اگر بخواهیم به رشد اقتصادی ۸ درصد برسیم دو تا سه برابر این بودجه پول میخواهیم. ما که نمیتوانیم مالیات را از ۱۷۰۰ بیشتر کنیم یا اسناد خزانه را که ۸۰۰ همت کردیم را به ۲۰۰۰ همت افزایش دهیم. چون در این صورت دولتهای بعدی ورشکست هستند. در بخشهای دیگر هم پولی به آن شکل نداریم. از سرمایههای بیرون از کشور هم نمیتوانیم استفاده کنیم.این عضو کمیسیون برنامهوبودجه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر همین بودجه نیز حداقل با کسری بودجه ۵۰۰ تا ۷۰۰ همتی مواجه خواهد شد. این در شرایطی است که ۵۴۰ همت از صندوق توسعه ملی برداشتیم و پولی نیست که ما رشد اقتصادی ۸درصدی را بتوانیم محقق کنیم. اگر مجمع هم ایراد بگیرد مجلس کاری نمیتواند بکند. اگر در بودجه بیاوریم که رشد اقتصادی ۸ درصد باشد مشخص است که انجام نمیشود و همه کسانیکه فکر اقتصادی میکنند میدانند که رشد اقتصادی ۸ درصدی در سال آینده تحقق پیدا نمیکند.
کوچکینژاد با اشاره به ایرادات مطرح شده از سوی هیات عالی نظارت در خصوص نرخ تورم در بودجه، تصریح کرد: زمانیکه کسری بودجه داریم چطور میتوان تورم را تکرقمی کرد؟ جز اینکه آمارسازی کنند که تورم تک رقمی است… همه بانکها را بستهاند، انسداد در بخشهای اقتصادی ایجاد کردهاند، فشار نقدینگی را کم کردهاند و رکود داریم؛ در این شرایط عملا کاری انجام نمیشود. معتقدم باید وضعیت کشور را دید و با توجه به منابع کشور به این نتیجه رسید که چقدر میتوان رشد اقتصادی داشت.
این عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، در خصوص نحوه اصلاح ایرادات مجمع در مجلس تاکید کرد: مجلس نمیتواند ایراداتی که هیات عالی نظارت مجمع از لایحه گرفته را برطرف کند در این شرایط باید لایحه را به دولت بدهیم که برود بودجه دیگری بیاورد در غیر اینصورت مجلس چقدر میخواهد بودجه را تغییر دهد؟
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید