وزیر صنعت معدن و تجارت با انتقاد از اینکه استانداردهای ما بومی نیست، گفت: ما باید مرجعیت استاندارد داشته باشیم.
به گزارش رصد روز، سیدرضا فاطمی امین امروز با حضور در همایش هفته استاندارد با اشاره به اینکه استاندارد سه کارکرد دارد، اظهار کرد: در کارکرد اول حداقل کیفیت را استاندارد مشخص می کند. در کارکرد دوم استاندارد زبان مشترک است به نحوی که وقتی قطعه ساز می خواهد قطعه ای را به یک سازنده ارائه دهد استاندارد مشخصات ان کالا را ترسیم کرده و تولیدکننده و مصرف کننده قطعه برای رسیدن به توافق یک زبان مشترک که همان استاندارد هست را در اختیار دارد که در نهایت این استاندارد به مبادله کالا می انجامد.
وی با اشاره به اینکه کارکرد سوم استاندارد مدیریت دانش است، گفت: این سه کارکرد در ۵ سطح موضوعیت می یابد که سطح اول به محصول، کالا یا خدمات اختصاص داشته و سطح دوم فرایندها را دربرمی گیرد.
وزیر صنعت افزود: سطح سوم نیز سازمان است که مردم باید در خصوص آن نظرات خود را اعلام کنند. البته این تصور هست که در سازمان کمتر به استاندارد نیاز داریم درحالیکه در این بخش به استاندارد بیشتری نیازمند هستیم به عنوان نمونه استاندارد مدیریت مالی یا استاندارد مدیریت اسناد در سطح سازمان باید به استانداردهای بیشتری برسند.
فاطمی امین با انتقاد از اینکه استانداردهای بومی در کشور وجود ندارد، گفت: ما باید مرجعیت استاندارد داشته باشیم نمی توان گفت کشوری که دانش بنیان است و اقتصاد آن به سمت دانش بنیان ها حرکت می کند استانداردهایی دارای مرجعیت خاص خود نداشته باشد.
وی اضافه کرد: ما باید استاندارد برای خودمان تعریف کنیم و اگر بخواهیم به این سمت حرکت کنیم باید به سمت ۵ مولفه از جمله تصویب، تبیین، صحه گذاری، گواهی دهی حرکت کنیم. براین اساس فضای کاری پیشروی سازمان ملی استاندارد جایگاه ویژه ای پیدا می کند.
وزیر صنعت با اشاره به روند روبه رشد صادرات، گفت: سال گذشته بیش از ۴۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در کشور به وجود آمده است و ما در حال حرکت از سمت محصولات پایه به سمت صادرات محصولات پیچیده هستیم. البته در مقابل ۵۲ میلیارد دلار واردات برای کشور به ثبت رسید که حاکی از روند رو به رشد صادرات غیرنفتی است.
فاطمی امین افزود: استانداردها در مورد محصولات پیچیده ماننده تجهیزات پزشکی از حساسیت واهمیت بالایی برخوردارند بنابراین ما باید در این زمینه ارتقای استانداردها را ایجاد کنیم.
به گفته وزیر صنعت، اکنون رتبه پیچیدگی ایران در جهان ۶۵ است که تلاش میشود تا این رتبه در چهار سال آینده به کمتر از ۴۰ برسد.
وی به چالش استاندارد ترجمهای نظیر یورو۴ و یورو۵ اشاره کرد و گفت: چرا نباید مرجعیت استاندارد و استاندارد بومی در کشور داشته باشیم؟ و این یک حوزه کاری وسیع است بهطوری که میتوان با سازوکاری حتی اعضای هیات علمی دانشگاهها را به سمت تدوین استانداردها در کنار ارائه مقالات پژوهشی سوق داد و در نظام رتبهبندی آنان موثر کرد.