اعتماد به فیلمساز جوان و نگاه متفاوت به سینمای جنگ

محمدرضا شفیعی، تهیه‌کننده تلویزیون و سینمای ایران که این روزها فیلم صیاد به کارگردانی جواد افشار را درباره زندگی شهیدصیاد شیرازی بر پرده دارد و سیدحسام‌الدین فروزان، مترجم، منتقد و نویسنده سینمایی از سینمای دفاع مقدس گفتند.

به گزارش رصد روز، سهم سینمای دفاع‌مقدس در ۴سال اول قرن پانزدهم از سینمای ایران ناچیز بود. از فروردین ۱۴۰۰ تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۴ تعداد ۱۶فیلم جنگی ایرانی تولید خود را تمام کرده‌اند. از ۲۲۷ فیلم ایرانی که در این مدت اکران شده‌اند، ۱۲فیلم جنگی بر پرده رفته‌اند، ۲فیلم فقط نمایش تلویزیونی و جشنواره‌ای داشته‌اند و ۲فیلم فقط در جشنواره‌ها به نمایش درآمده‌اند. در این مدت یک‌میلیون و ۴۸۷هزار و ۹۲۰بلیت از مجموع ۸۲میلیون بلیت فروخته شده برای فیلم‌های جنگی به فروش رسیده و فیلم‌های جنگی ۵۱میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان فروش برای خود ثبت کرده‌اند. تنها ۲درصد از مخاطبان سینمای ایران در این ۴سال فیلم‌های جنگی را برای تماشا انتخاب کرده‌اند. اعداد و ارقامی که همگی نشان می‌دهند به جز تداوم تولید ارگانی و اصرار مدیران جشنواره‌ها و همت برخی فیلمسازان سینمای دفاع‌مقدس امروز ایران ارتباط خوبی با مخاطب فیلم ایرانی ندارد. حال چرا پرفروش‌ترین، مهم‌ترین و کامل‌ترین گونه سینمای ایران پس از انقلاب در این ۴سال با اقبال روبه‌رو نشده است؟ محمدرضا شفیعی، تهیه‌کننده تلویزیون و سینمای ایران که این روزها فیلم صیاد به کارگردانی جواد افشار را درباره زندگی شهیدصیاد شیرازی بر پرده دارد و سیدحسام‌الدین فروزان، مترجم، منتقد و نویسنده سینمایی به سؤالات علیرضا محمودی پاسخ دادند.

• چرا فیلم‌های جنگی در میان فیلم‌های کم‌فروش قرار دارند؟
محمدرضا شفیعی: وقتی می‌گوییم ۲درصد از تماشاگران برای تماشای فیلم دفاع‌مقدس به سینما رفتند، معنایش این نیست که مردم این فیلم‌ها را دوست ندارند؛ یک مثال می‌زنم؛ سال ۸۹وقتی فیلم «سر به مهر» ساخته شد، در سینما گفتند فروش خوبی ندارد، اما همین فیلم تا به امروز بیش از ۱۰۰بار از تلویزیون پخش شده است و هر دفعه جزو پربیننده‌ترین فیلم‌های سینمایی از رسانه ملی بوده و در مقایسه با اکران که چند ده هزار نفر آن را دیده‌اند، این فیلم را میلیون‌ها نفر از تلویزیون تماشا کرده‌اند. این روزها مردم با توجه به جنسی که فیلم دارد به سینما می‌روند. وقتی می‌دانند فیلم چندماه دیگر از تلویزیون پخش می‌شود، منتظر می‌مانند تا آن را از تلویزیون ببینند و وقتی احساس می‌کنند تلویزیون تیزری پخش نمی‌کند، بنابراین فیلم هم روی آنتن نمی‌رود، پس به سینما می‌روند تا آن را تماشا کنند یا اینکه صبر می‌کنند فیلم را از اکران آنلاین با نصف قیمت ببینند. اینکه سینمای دفاع‌مقدس بی‌مخاطب است یک تهمت بوده و زیاد جالب نیست. وقتی انتخاب یک خانواده در سینما تماشای فیلم است بیشتر سراغ فیلم کمدی می‌روند. در حال حاضر رسانه مخاطب تغییر کرده و تماشاگر انتخاب می‌کند که کدام فیلم را کجا تماشا کند.
حسام‌الدین فروزان: معمولا این موضوع که فیلم دفاع‌مقدس مخاطب ندارد یا در سینما فروش ندارد، از سوی فیلمسازان و تهیه‌کنندگان رد یا تخطئه می‌شود، اما این را هم باید بگویم که ما در سینما ریزش مخاطب داشتیم، اما وقتی روی پرده ۵فیلم کمدی است و در کنارش چند فیلم جنگی یا ارگانی اکران می‌شود، مطمئنا خانواده‌ها سراغ تماشای فیلم کمدی می‌روند. باید قبول کنیم سینمای دفاع‌مقدس از تجربه ۳۰ساله خودش، نتوانسته استفاده کند و فیلم‌های متناسب با روح زمانه خودمان نداریم؛ البته تجربه نشان داده اگر فیلمساز، فیلم متفاوت مانند «ایستاده در غبار» یا «موقعیت مهدی» را بسازد، حتما در سینما هم استقبال خواهیم داشت.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار