انتظارات پی‌اس‌پی‌ها از نظام جدید کارمزد

پنل «پی‌اس‌پی و اصلاح نظام کارمزد» از جمله پنل‌های تخصصی سومین روز از بیست‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی الکامپ بود که روز سه‌شنبه، ششم تیرماه با حضور محمدمهدی تقی‌پور، مدیرعامل به‌پرداخت ملت، محمدحسین کاشی، مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد و...

پنل «پی‌اس‌پی و اصلاح نظام کارمزد» از جمله پنل‌های تخصصی سومین روز از بیست‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی الکامپ بود که روز سه‌شنبه، ششم تیرماه با حضور محمدمهدی تقی‌پور، مدیرعامل به‌پرداخت ملت، محمدحسین کاشی، مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد و ابراهیم حسین نژاد، مدیرعامل انیاک در استیج سال ۸ و ۹ محل برگزاری نمایشگاه برگزار شد.

به گزارش رصد روز  ، در ابتدای این نشست محمدمهدی تقی‌پور در مورد اصلاح نظام کارمزد که اخیراً اجرایی شده، گفت: «در این تغییر دو هدف نهفته است. یکی تغییر تعرفه‌ها که حدود هشت سال است ثابت مانده و در صورت‌های مالی ناترازی ایجاد کرده و موجب شده شرکت‌ها از برنامه‌های توسعه‌ای و نوسازی‌ شبکه عقب بیفتند. هدف دیگر، تغییر رفتار در نظام کارمزد است. یکی از ذی‌نفعان اصلی شبکه پرداخت، پذیرندگان هستند که تا پیش از این نه تنها کارمزدی پرداخت نمی‌کردند که از مزایای فرآیندهایی چون کش‌بک نیز بهره‌‌مند می‌شدند.» وی با خوش‌یمن خواندن تغییر رفتار‌ها در نظام جدید کارمزد افزود: «اتفاقی خوش‌یمن رخ داده که پذیرنده را ملزم به پرداخت هزینه‌ای برای سرویس‌های دریافتی خواهد کرد. در سیستم پیشین، پذیرنده به دریافت خدمات رایگان خو گرفته بود، در حالی که اکنون می¬داند باید هزینه‌ای پرداخت کند و در ازای هزینه‌ای که پرداخت می‌کند خدمات ارزش افزوده‌ای دریافت خواهد کرد.»

تقی‌پور در پاسخ به این که اگر تغییرات ایجادشده در پی اصلاح نظام کارمزد برای پذیرنده محسوس نباشد چه اتفاقی رخ خواهد داد، گفت: «طبیعتا توقع پذیرنده هنگامی که قرار است در ازای دریافت خدمات هزینه پرداخت کند، بالا می‌رود و انتظار دارد که این هزینه به گونه دیگری جبران شود. این که توقع پذیرندگان از شرکت‌های پی‌ا‌س‌پی افزایش خواهد یافت یا به گونه دیگری به فکر جبران هزینه انجام‌شده خواهند افتاد مسئله‌ای که برای تعیین حدود و ثقور آن باید منتظر گذر زمان ماند.»

ابراهیم حسین‌نژاد، مدیرعامل شرکت فناوران انیاک نیز در توضیح دلایل و چرایی اصلاح نظام کارمزد گفت: «برنامه‌ریزی شرکت‌ شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک) به این صورت بود که از این طریق درآمدهای پی‌اس‌پی را نسبت به چند سال گذشته افزایش دهد و به افزایش حاشیه سود آن‌ها کمک کند. پس قصد این بود که پی‌اس‌پی‌ها تقویت و هزینه‌هایشان از محل درآمد حاصل از دریافت هزینه از مصرف‌کننده تامین شود.» وی درباره دستاورد‌های اجرای اصلاح نظام کارمزد اظهار کرد: «با اصلاح نظام کارمزد، هزینه و فایده به سمت منطقی‌شدن پیش برود. به نظر من مهم‌ترین اتفاقی که رخ می‌دهد از این قرار است که پذیرنده احتمالا انتظارات بیشتری خواهد داشت و از پی‌اس‌پی‌ها سرویس‌های بیشتری خواهد خواست. بانک نیز با توجه به این که هزینه کمتری می‌کند نظر به نوع تسهیمی که در شبکه اتفاق افتاده است موضع خود را تنظیم خواهد کرد و پی‌اس‌پی‌ها هم به سراغ سرویس‌دهی بهتر با خدمات بیشتر و سرویس‌های ارزش‌افزوده خواهند رفت. به نظر من این مهمترین دستاورد اجرای درست اصلاح نظام کارمزدی است.»

محمدحسین کاشی، مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد نیز با بیان این که اصلاح نظام کارمزد دو سو دارد، گفت: «یک سمت این ماجرا مربوط به رگولاتور و وظیفه آن مشخص کردن مدل است و سمت دیگر مربوط به شرکت‌های پی‌اس‌پی. در چند ماه اخیر ۱۲ شرکت پی‌اس‌پی به برگزاری جلسه در سطح مدیرعامل با یکدیگر پرداختند و توافق کردند که دیگر هیچ کدام به هیچ پذیرنده‌ای کارمزد پرداخت نکنند یا آن را به حداقل برسانند. سعی تمام همکاران من در پی‌اس‌پی به حداقل رساندن این مسئله است. ضمن این که تجمیع تصمیمات رگولاتور و بانک مرکزی نیز مبنی بر توقف این جریان است. به گونه‌ای که کارمزدها در درون خود شرکت‌های پی‌اس‌پی بماند و صرف توسعه زیرساخت‌ها، بهسازی خدمات و پرستاری بهتر از شبکه شود.»

تقی‌پور در پاسخ به این پرسش که واکنش پذیرندگان به اصلاح نظام کارمزد جدید چه بوده، گفت: «براساس نرخ محاسباتی که شاپرک و شرکت‌های پی‌اس‌پی در نظر گرفته‌اند دریافت هزینه از پذیرندگان در ازای خدمات ارائه‌شده، ۲۰ تا ۲۴ درصد به افزایش درآمدهای شرکت‌های پی‌اس‌پی کمک خواهد کرد که حتی به اندازه افزایش حقوق مصوبه سال جاری هم نیست و در نتیجه مبلغی نیست که قابل بحث باشد. قابل بحث نبودن این مبلغ از آن‌جا مشخص می‌شود که اگرچه از حساب پذیرندگان کسر شده اما آن‌قدر اندک بوده است که احتمال می‌دهیم پذیرندگان حتی پیامک برداشت هم دریافت نکرده باشند. این مبلغ برای طیف زیادی از پذیرندگان مبلغ خاصی محسوب نمی‌شود و تا به حال هم شکایتی در مورد آن نشنیده‌ایم. حساسیت احتمالی ایجادشده از این جنس خواهد بود که پذیرنده ناچار است برای خدمتی که تا پیش از این هزینه‌ای برای آن پرداخت نمی‌کرده است، هزینه کند اما از جنس حساسیت بر روی میزان مبلغ نخواهد بود.»

مسئله دیگری که در این پنل مورد بحث قرار گرفت انتظارات شرکت‌های پی‌اس‌پی برای دریافت به‌هنگامِ هزینه‌های اخذشده از پذیرندگان بود. تقی‌پور در این مورد توضیح داد: « در صنایع مختلف ، مدلهای مختلفی برای جمع آوری کارمزد و تقسیم آن وجود دارد.

به طور مثال در صنعت تلکام این اتفاق از سمت اپراتور تلفن همراه اغاز و به رگولاتور نتهی می شود ، در صنعت پرداخت هم از ابتدا این گونه بود که شاپرک این وجوه را جمع آوری می کند و سپس بین شرکتهای پرداخت توزیع می کند ، با توجه به اینکه بخش عمده ایی از هزینه های شرکت های پرداخت ، مربوط به هزینه های نیروی انسانی است که در هر ماه پرداخت می شود ، لذا دریافت کارمزدها در فاصله زمانی کوتاه تر بسیار کمک حال این شرکت خواهد بود ، یکی از بحران های شرکتهای پرداخت همین بحران نقدینگی است ،

درپایان با اشاره به پروژه اتصال دستگاههای کارتخوان به سامانه های جامع مالیاتی افزود ، ما به عنوان بخشی از نظام پرداخت کشور وظیفه داشتیم در این پروژه همکاری کامل را داشته باشیم ، اما حداقل انتظار ما پوشش هزینه های تحمیلی در آن وضعیت شرکتهای پرداخت بود .

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار