به گزارش رصد روز، بسیاری از کارشناسان و منتقدان با توجه به وضعیت امروز بازار خودرو به این نتیجه رسیده اند که چاره کار چیزی جز خصوصی سازی نیست. هر کدام از طرفین مخالف و موافق هم با تکیه بر استدلال ها، بر موضع خود استوار ایستاده اند.
یک طرف با توجه به پرونده مفتوح و تخلف ۳۳ هزار میلیارد تومانی، کروز را فاقد صلاحیت و اهلیت می داند. آنها با مقایسه دو پرونده مشابه به نتیجه متفاوت اشاره و دستگاه قضا را متهم می کنند. به گفته آنها عباس ایروانی مالک گروه قطعه سازی عظام با اتهام هایی مشابه مجرم شناخته شده است و در حال حاضر در زندان به سر می برد، اما چرا حمید کشاورز، یکی از دو مالک کروز، به رغم باز بودن پرونده، هم اکنون آزادانه فعالیت می کند.
بخشی دیگر از مخالفان به رأی شورای رقابت پس از شکایت ایران خودرو اشاره کردهاند و معتقدند کروز با توجه به تعارض منافع باید سهام خود را واگذار و از ترکیب هیئت مدیره خارج شود.
مباحث زیادی نیز مبنی بر کنار گذاشته شدن بسیاری از قطعه سازان از زنجیره تأمین با بیشتر شدن سهام و اختیارات کروز مطرح است.
در مقابل، موافقان با توجه به نحوه مدیریت و مالکیت و فعالیت سال های اخیر کروز به خصوص بعد از خصوصی شدن گروه بهمن، موافقان این قطعه ساز بزرگ را نه تنها مناسب ترین گروه برای اداره و مدیریت ایران خودرو می دانند، بلکه اعتقاد دارند به دلیل دخالت دولت ها، سهامداران نتوانسته اند کنترلی بر سهام خود داشته باشند و متضرر شده اند. بنابراین حالا واگذاری سهام ایران خودرو باید به صورت واقعی انجام شود.
اما در میان تمام این اظهارنظرها و تلاش ها، هیچ کدام از طرفین اعلام نکرده اند که برای آینده ایران خودرو چه برنامه ای دارند، هر کدام فقط تلاش می کنند تا محق بودن خود را اثبات کنند.
مشخص نیست که اگر دولت خارج شود و کنترل اوضاع به دست سهامداران رسید، ایران خودرو قرار است در چه مسیری حرکت کند؟ آیا هدف تصاحب کرسی های بیشتر مدیریتی و استفاده از موقعیت جدید است؟ آیا قرار است ایران خودرو با روش جدید مدیریت و از زیانده بودن خارج شود؟ آیا مالک جدید می تواند میزان بهرهوری را افزایش دهد و از دام نیروی کار مازاد رها شود؟ تکلیف قطعه سازان چه می شود؟
مخالفان کروز هم نظر خاصی ندارند و با بازی با کلماتی مانند انحصار، تخلف و نگرانی از آینده بازار فقط در شیپور مخالفت می دمند، اما پاسخی برای اینکه «چه باید کرد؟ معنی اهلیت چیست؟ آینده خصوصی سازی چه می شود؟ آیا وضعیت فعلی باید ادامه پیدا کند؟ آیا چینی ها را ترجیح می دهند؟ آیا برنامه ای برای بهبود اوضاع دارند؟» از زبان آنها شنیده نمی شود.
به بیان ساده تر، گذشته از اینکه کدام یک از دو طرف درست می گویند، بحث اصلی این است که به نظر هیچ کدام هیچ برنامه و راه خاصی برای عبور از وضعیت فعلی ندارند و تنها ایران خودرو را می خواهند.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید