به گزارش رصد روز، آخرین آمارها از آن حکایت دارد که عموم مردم نسبت به خرید واحدهای مسکونی نوساز زاویه پیدا کردند و تمایلی برای خرید ندارند. بازار مسکن در وضعیت عجیب و کم سابقه ای قرار گرفته است.
در حالی که در سالهای قبل از شروع جهش قیمت خانه یعنی سالهای میانه دهه ۹۰، به روایت آمارهای رسمی (آمار بانک مرکزی)، حدود ۵۰ درصد از معاملات خرید آپارتمانهای شهر تهران در هر ماه، از بازار واحدهای مسکونی نوساز (با عمربنای حداکثر ۵ سال) انجام میشد، سهم فروش این آپارتمانها، ماه به ماه، کاهش یافت.
جهش قیمت مسکن و افزایش فاصله قیمت آپارتمانهای نوساز با واحدهای مسکونی با عمربنای بالاتر (چند ساله، میانسال و سالخورده) و ضعف قدرت خرید متقاضیان از یکسو و همزمانی این رویداد با رکود ساختمانی چندساله از سوی دیگر، دو عامل مهم کاهش سهم نوسازها در بازار معاملات مسکن شهر تهران در سالهای اخیر است. تا جاییکه هماکنون این سهم به زیر ۳۰درصد رسیده است.
نتایج تحقیقات میدانی نشان میدهد نهتنها فروردین ماه امسال، سهم عرضه آپارتمانهای نوساز و کلیدنخورده به بازار مسکن شهر تهران همچنان کاهشی است که یک رخداد دیگر نیز این روزها در بازار رصد میشود. این رخداد افت محسوس سهم عرضه آپارتمانهای چندساله و میانسال به بازار فروش است.
در مقابل اما، بخش عمدهای از فایلهایی که این روزها به بازار مسکن مناطق مختلف شهر تهران عرضه شده است فایلهای مربوط به فروش آپارتمانهای مسن یعنی واحدهای با عمربنای ۱۵ سال و بیشتر است. تحقیقات میدانی از بازار معاملات مسکن دو منطقه مصرفی و پرتقاضای شهر تهران یعنی مناطق ۴ و ۵ تهران این موضوع را تایید میکند. منطقه ۵ شهر تهران با سهم ۱۵ درصدی از معاملات خرید آپارتمان پرتقاضاترین و پرمعاملهترین منطقه بازار مسکن پایتخت است و منطقه ۴ نیز در فهرست چهار منطقه اول پرتقاضا و پرمعامله پایتخت قرار دارد.
نتایج تحقیقات میدانی و اظهارات فعالان بازار مسکن در این دو منطقه نشان میدهد هماکنون بین ۶۰ تا ۶۵ درصد موجودی فایلهای فروش در بازار مسکن مربوط به آپارتمانهای پیر یا واحدهای مسکونی با عمربنای ۱۵ سال و بالاتر است. این در حالی است که سهم موجودی فایلهای فروش آپارتمانهای میانسال، بسته به محلهای که در آن واقع شدهاند به طور متوسط بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است. فایلهای فروش آپارتمانهای نوساز و کمسن (با عمربنای حداکثر ۵ سال) نیز به طور میانگین سهمی ۱۵ تا ۲۰ درصدی از بازار عرضه آپارتمان دارند.
پیشبینی انبوه سازان درباره قیمت مسکن
رییس کانون سراسری انبوهسازان مسکن درباره ورود چینیهابه بازار مسکن گفت: به نظر من تغییری در بازار مسکن حاصل نمیشود، چون تولید آنچنانی نخواهند داشت و در حدی است که الان انبوهسازان ما میسازند.
ایرج رهبر، رییس کانون سراسری انبوهسازان مسکن درباره وضعیت بازار مسکن در سال ۱۴۰۳ گفت: بازار مسکن در حال حاضر در حالت رکود است و خیلی خرید و فروش و معامله انجام نمیشود.
وی افزود: البته ممکن است که امسال خرید و فروش تا حدی از رکود خارج شود که در این حالت، این احتمال وجود دارد که یک مقداری افزایش قیمت داشته باشیم.
رییس کانون سراسری انبوهسازان با اشاره به خبر ورود چینیها به بازار مسکن از اردیبهشتماه امسال و اثر آن روی قیمت مسکن نیز تصریح کرد: درباره چینیها در حدود ۲ سال هست که صحبت میکنند، ولی هنوز عملیاتی نشده است.
رهبر متذکر شد: به نظر من تغییری در بازار مسکن حاصل نمیشود، چون تولید آنچنانی نخواهند داشت و در حدی است که الان انبوهسازان ما میسازند.
وی تاکید کرد: به اعتقاد من این اتفاق در کاهش قیمت مسکن اثری ندارد، چون ما کمبود مسکن خیلی زیاد داریم و فاصله عرضه و تقاضا زیاد است.