به گزارش رصد روز، پرونده فصل اول بازارها، با پیشتازی «بازار پول» بسته شد. بررسی آمارها نشان میدهد که در سهماه نخست سال جاری، بازدهی سپردهگذاری بانکها بیشتر از سرمایهگذاری در بازار ارز، طلا و بورس بوده است. این در حالی است که علاوه بر بانکها، مشارکت در تامین مالی یا سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت، گزینههای خوبی برای سرمایهگذاری بودند. البته در اقتصاد ایران وجود ریسکها باعث شده است که بسیاری هنوز سرمایهگذاری در طلا یا ارز را بهترین گزینه بدانند؛ اما بررسی آمارها نشان میدهد که حداقل در بهار سال جاری سرمایهگذاری غیر ریالی پربازده نبوده است.
در ماههای اخیر، رسیدن نرخ سود واقعی به سطوح مثبت میتواند سیگنال سرمایهگذاری در نظام بانکی را تقویت کند. هرچند که اخیرا بانک مرکزی نیز هشدارهایی نسبت به رعایت سقف نرخ سود بانکی به بانکها ارائه کرده است. از سوی دیگر، فروکش کردن شوکهای سیاسی و انتظارات انتخاباتی نیز باعث ثبات در بازارهای دارایی نظیر ارز، طلا و خودرو شده است.
نمودار بازدهی بازارها در خرداد ماه و همینطور ۳ ماه فصل نخست سال، نشان میدهد که ریال بانکی از دلار و طلا پیشی گرفته است. با احتساب سود سپرده ماهانه ۲.۵ درصدی، سرمایهگذاران بانکی در ۳ ماه اخیر حدود ۷.۵ درصد سود کسب کردهاند، این درحالی است که در مدت زمان مشابه سرمایهگذاران ریالی در بورس ۶.۸ درصد و خریداران اسکناس دلار ۱.۴۹ درصد ضرر را تجربه کردهاند. به عقیده کارشناسان افرادی که داراییهای خود را در بانکها پارک کردهاند در حال دریافت پاداش خود بوده و تداوم این روند میتواند به آشتی سرمایهگذاران با سپردههای بلندمدت بانکی منجر شود.
بررسی بازدهی بازارهای مختلف سرمایهگذاری در بهار سال جاری بیانگر نکات گوناگونی است. کاهش سطح ریسکهای سیاسی در بازار در کنار افت نوسانات بازار سبب شده تا نرخ سود سپردههای بانکی از بازارهایی مانند ارز و طلا بیشتر شود. بر اساس محاسبات بهعمل آمده مشاهده میشود که به ترتیب شاخصهای نرخ سود سپردههای بانکی با ۷.۵ درصد، گرم طلای ۱۸ عیار با ۳.۱۳ درصد و هر قطعه سکه طلا طرح جدید با ۲.۳۱ درصد سود در جایگاههای اول تا سوم بازدهی در بهار ۱۴۰۳ قرار گرفتهاند.
در مقابل بازار سهام با افت قابل توجه ۶.۸۷ درصدی، نیم سکه با افت ۳.۴۴ درصدی و دلار آزاد با منفی ۱.۴۹ درصد رشد، در منطقه قرمز بازدهیهای بهار قرار گرفتند. شاخصهای ذکر شده در ۳ ماه نخست سال نوسانات بسیاری را تجربه کردند و ترتیب ذکر شده بارها و بارها دستخوش تغییر قرار گرفت.
در دهههای دوم و سوم فروردین ماه تشدید درگیریهای نظامی با رژیم صهیونیستی سبب شد تا موج چشمگیری از انتظارات تورمی در بازار ایجاد شود و در نتیجه آن بازدهی دلار که هم اکنون رقمی منفی است به حدود ۱۳ درصد برسد. اما با اتمام این مناقشات و بازگشت بازار به روال عادی خود رشد قیمتها به مرور جبران شد و بازار ارز در سطوح قیمتی زمستان سال گذشته رنج شد. در نتیجه به عقیده تحلیلگران اصلیترین دلیل آرایش اینچنینی بازارها در بهار را میتوان در افت سطح انتظارات تورمی جستوجو کرد.
اما از سوی دیگر ورود بازارها به شرایط رکود نیز دومین عاملی است که ترتیب جدول ذکر شده را توجیه میکند. پس از وقوع سانحه هوایی برای هلیکوپتر حامل رئیسجمهور و همراهان ایشان و بالطبع الزام برگزاری زودهنگام انتخابات ریاستجمهوری، شرایط انتخاباتی به بازار سرایت کرد و نرخها در خواب بهاری فرو رفتند. مشاهدات پیشین نشان میدهد که در بازههای زمانی یک ماهه پیش از انتخابات ریاستجمهوری عمدتا بازار دچار رکود شده و معاملهگران با هدف کاهش ریسک از انجام معامله اجتناب میکنند.
خرداد قرمز برای شاخصهای طلایی
روند بازدهی شاخصهای مذکور در خرداد ماه متفاوت از ۳ ماه نخست سال بود. شاخصهای طلایی در ماهی که گذشت به کلی منفی ثبت شدند. شاخص بازار سهام نیز در خرداد ماه منفی بود، اما دلار آزاد روندی مثبت از خود به نمایش گذاشت. با احتساب رقم ۵۷ هزار و ۵۵۰ تومان برای اسکناس دلار در ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ و رقم ۵۹ هزار و ۳۰۰ تومان در بازار روز گذشته، هر برگ دلار آزاد با ۳ درصد رشد، بالاترین میزان بازدهی در خرداد ماه را به خود اختصاص داد.
البته گفتنی است که نرخ انتهای ماه گذشته جزو کفهای قیمتی سال جدید است و پس از مدتی نرخ دلار در بازه قیمتی ۵۸ هزار و ۵۰۰ تا ۵۹ هزار و ۵۰۰ تومان به ثبات نسبی رسید. پس از دلار نرخ سود سپرده بانکی با ۲.۵ درصد در رتبه دوم قرار گرفت.
اما در سمت دیگر جدول ربع سکه طلا با منفی ۴ درصد، نیم سکه طلا با منفی ۳.۴۴ درصد و شاخص بازار سهام با منفی ۳.۲۳ درصد رشد جایگاههای انتهایی رقابت را از آن خود کردند. تحلیلگران معتقدند که افت نرخ طلای جهانی در خرداد ماه عامل اصلی شرایط قرمز شاخصهای طلایی است. قیمت هر اونس طلا در معاملات طلای جهانی در بازه ۳۰ روز اخیر با حدود ۸۵ دلار کاهش، نرخ رشد منفی ۳.۵ درصدی را ثبت کرد. در نتیجه همزمان با ثبات نسبی نرخ دلار و افت طلای جهانی روند شاخصهای طلایی در بازار داخل منفی شده است.
فشار لحظه آخری به بازار دلار
دیروز چهارشنبه ۳۰ خرداد ماه روند نرخ شاخصهای ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. در حالی که بازار نرخ دلار آزاد در عمده روزهای ۲ هفته گذشته در نیمه دوم کانال ۵۸ هزار تومانی استراحت میکرد، نرخ این ارز در بازار روز گذشته با افزایش فشار خریداران وارد کانال بالاتر شد. هر برگ اسکناس دلار آزاد طی بازار روز گذشته با رشد قیمتی ۵۰۰ تومانی در رقم ۵۹ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد. این در حالی است که روند بازار سکه طلا در روز گذشته نیز کاهشی بود و هر قطعه از این فلز گرانبها با حدود ۲۰۰ هزار تومان افت قیمت در رقم ۳۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شد.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید