با این وجود ابهاماتی درباره عملی بودن این اقدام و تاثیرات آن بر اقتصاد ایران وجود دارد. برای پاسخ به این ابهامات، با احمد حاتمی یزد، کارشناس بانکی به گفتگو پرداختیم.
مدیرعامل اسبق بانک صادرات در ابتدای این گفتگو درباره ارتباط با بانکهای روسی هشدار داد و گفت: اگر این ارتباط شکل بگیرد خوب است اما این کار به آسانی شدنی نیست. زیرا شبکه بانکی روسیه قابل اعتماد نیست. بانکهای روسی نظم بانکهای غربی و یا حتی قطری و اماراتی را ندارند و مافیا بر آنها حاکم است.
وی در ادامه از تجربه خود از ارتباط با بانکهای روسی گفت: برای مثال وقتی من در بانک صادرات بودم، یکی از شعب خارج از کشور بانک، حدود دو میلیون دلار را نزد یک بانک روسی گذاشته بود. اما آن بانک روسی بلافاصله با اعلام ورشکستگی، ۲میلیون دلار را نکول کرد.
اثر تحریم بر ارتباط بانکی بین ایران و روسیه
یکی از ابهامات موجود در این طرح، ارتباط بانکی بین ایران و روسیه در شرایط تحریمی است. موضوعی که حاتمی نیز به آن اشاره کرد و گفت: اگر تحریمهای بانکی که مشمول سوئیفت هستند ادامه پیدا کنند، نمیتوانیم با بانکهای روسیه کار کنیم. از طرفی اگر بانکهای روسی نیز بخواهند از سوئیفت خارج شوند و شبکه جدیدی جایگزین آن کنند، ۶سال طول میکشد. در حال حاضر، چندین سال است که چینیها در این راستا اقداماتی انجام میدهند و جلوتر از روسها هستند. بنابراین این اقدام در کوتاه مدت مسئلهای را حل نمیکند.
این کارشناس بانکی در پایان تاکید کرد: بانکهای ما باید درباره بانکهای روسی مطالعات وسیعی انجام دهند تا شناخت خوبی از آنها پیدا کنند. اگر این شناخت بوجود آمد و اعتماد متقابلی ایجاد شد، برقراری ارتباط بین بانکهای ایرانی و روسی خوب است.