به گزارش رصد روز، مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در ارتباط با موضوع تفکیک وزارت راه و شهرسازی اظهار داشت: بحث تفکیک این وزارتخانه، سالهاست بعد از ادغام وزارت راه و شهرسازی مطرح شده و بسیاری از کارشناسان این حوزه معتقدند که حجم وسیع کار این وزارتخانه که شامل بیش از ۲۵ معاونت و سازمان بوده، از ریل، دریا، هوا، جادههای مواصلاتی زمینی، کریدورهای بینالمللی و داخلی گرفته تا بیش از ۵۰ درصد جیدیپی کشور و زیرساختهای کلیدی کشور باعث شده که همواره موافقان و مخالفان جدی داشته باشد.
وی افزود: البته به نظر میرسد که موافقان تفکیک، دیدگاه قویتری دارند. دلیل آن این بوده که گاهی یک وزیر فقط به حوزه راه توجه میکند و حوزه مسکن مغفول میماند یا برعکس و حتی گاهی وزرایی داریم که به هیچکدام از این دو حوزه توجه کافی ندارند.
عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: بحث تفکیک این وزارتخانه از گذشته مطرح بود. من چه در دولت شهید رئیسی و چه در دولت پزشکیان، جزو موافقان تفکیک بودم. دلیل این موافقت، تجربیات موفق کشورهای دیگر است. در حوزه راه و شهرسازی و کریدورها که میتوانند به عنوان جایگزین مناسبی برای تامین منابع کشور، ارزآوری و حتی دور زدن تحریمها مطرح شوند، کریدورهای جدید است که لزوم تفکیک وزارتخانه را نشان داده و میتواند تحولآفرین باشد.
وی تاکید کرد: برای مثال، کشورهای موفقی مثل ژاپن، چین و کانادا، این دو وزارتخانه را تفکیک کردهاند. چین در دهه ۹۰ برای توسعه ریلی، وزارتخانه مستقلی با نام «وزارت راهآهن» تاسیس کرد و پس از آن نیز موفقیتهایی در این زمینه داشت و آن را با وزارت راه و ترابری ادغام کرد. بیش از ۲۰ کشور پیشرفته که در این حوزه دستاوردهای زیادی داشتهاند، ساختار مشابهی دارند. کشورهایی که این دو حوزه را در یک وزارتخانه ادغام کردهاند، خیلی کم هستند.
یوسفی در پایان عنوان کرد: موضوع تفکیک در کمیسیونهای مربوطه بررسی میشود. عمده همکاران ما در کمیسیون عمران، موافق تفکیک این وزارتخانه هستند.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید