به گزارش رصد روز، روز گذشته نهمین روز از شروع تجاوز آشکار رژیم جنایتکار صهیونیستی به خاک ایران بود. به نوشته رسانههای آمریکا و اذعان صهیونیستها، سران این رژیم قصد داشتند در یک حمله پیشدستانه و برقآسا، در کمتر از یک هفته این جنگ را با تسلیم ایران به اتمام برسانند. این رسانهها میگویند گرچه ایران در ابتدا با ترور سرداران نظامی غافلگیر شد، اما با سرعت توانست توان دفاعی خود را بازیابی کرده و در ادامه با پاسخهای سنجیده و با کیفیت، خسارات سنگینی را به رژیم صهیونیستی وارد کند. رسانههای مختلف از بیبیسی گرفته تا الجزیره قطر در گزارشهای خود از سانسور شدید تخریبهای حملات ایران به این رژیم سخن میگویند. این سانسورها درحالی است که صندوق جبران خسارتهای اسرائیل روز جمعه اعلام کرد از زمان آغاز درگیری با ایران تاکنون، تعداد ۳۰ هزار و ۷۳۵ درخواست برای دریافت غرامت دریافت کرده است. این درخواستها به خسارات وارد شده به منازل، خودروها و تجهیزات مربوط میشود که در نتیجه حملات موشکی ایران به رژیم صهیونیستی در جریان درگیریهای اخیر ثبت شدهاند. بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی این نهاد، از میان مجموع درخواستها، ۲۵ هزار مورد مربوط به خسارات وارده به ساختمانها بوده، در حالیکه ۳ هزار درخواست مربوط به خسارات تجهیزات و ۲۶۲۳ درخواست نیز مربوط به آسیب خودروها عنوان شده است. همچنین در مجموع از ابتدی جنگ تا روز جمعه حدود ۸۲۰۰ نفر مجبور به ترک محل زندگی خود شدهاند. مؤسسه سیاست اقتصادی آرون در دانشگاه رایشمن در گزارش اخیر خود برآورد کرده که یک جنگ یک ماهه رژیم صهیونیستی با ایران میتواند حدود ۱۲ میلیارد دلار برای این رژیم هزینه داشته باشد. همچنین گزارش دیگری برآورد کرده است که ۴۵ روز جنگ رژیم صهیونیستی با ایران میتواند زیانی برابر با ۱۵ ماه جنگ با غزه به این رژیم وارد کند، زیانی که معادل ۶۷ میلیارد دلار برآورد شده است.
هزینه یک ماه جنگ با ایران ۱۲ تا ۶۰ میلیارد دلار است. کارشناسان اقتصادی معتقدند جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران میلیاردها دلار هزینه برای این رژیم و همچنین اقتصاد ایران در بر خواهد داشت و میتواند رشد اقتصادی را مختل کرده و نگرانیهایی را در مورد برنامهریزی مالی بلندمدت ایجاد کند. به گفته کارشناسان، گرچه اقتصاد ایران نیز آسیبهایی از این جنگ متحمل خواهد شد، اما در سمت دیگر، آسیبهای اقتصاد رژیم صهیونیستی نسبتاً قابل توجه خواهد بود.
بررسیها نشان میدهد عملیات نظامی جنایتکارانه طولانیمدت اسرائیل در غزه از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون و تشدید اخیر تنش با ایران، این رژیم را وارد پرهزینهترین دوره درگیری در تاریخ خود کرده است. طبق گزارش ژانویه روزنامه اقتصادی اسرائیلی کالکالیست(Calcalist)، مجموع هزینه جنگ غزه به تنهایی تا پایان سال ۲۰۲۴ به ۲۵۰ میلیارد شِکِل (۶۷.۵ میلیارد دلار) رسیده است.
گزارشی در ۱۵ ژوئن توسط خبرگزاری اسرائیلی واینت (Ynet) به نقل از مشاور مالی سابق رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی تخمین زده است که تنها دو روز اول جنگ با ایران برای این رژیم ۵.۵ میلیارد شِکِل (تقریباً ۱.۵ میلیارد دلار) هزینه داشته است. به عبارتی، هزینه روزانه رژیم برای جنگ ۷۵۰ میلیون دلار بوده است. به نوشته این رسانه، با این نرخ، یک درگیری طولانیمدت با ایران میتواند باعث شود ظرف ۴۵ روز هزینههای این جنگ از کل هزینههای جنگ غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا پایان سال ۲۰۲۴ پیشی بگیرد. به عبارتی، هزینه ۴۵ روز جنگ با ایران معادل ۱۵ ماه جنگ غزه است.
این رقم در حالی بیان میشود که مؤسسه سیاست اقتصادی آرون در دانشگاه رایشمن در گزارش اخیر خود برآورد کرده است که یک جنگ یکماهه رژیم صهیونیستی با ایران میتواند حدود ۱۲ میلیارد دلار برای این رژیم هزینه داشته باشد. این موضوع باعث شده است که مقامات اسرائیلی احساس فشار کنند تا هر چه سریعتر به این درگیری پایان دهند؛ چراکه آنان معتقدند هر چه این درگیری طولانیتر شود، هزینه آن بیشتر میشود. یکی از روسای سابق بانک اسرائیل اظهار داشت که اگرچه اسرائیل میتواند تبعات اقتصادی یک جنگ کوتاهمدت را مدیریت کند، اما طولانی شدن آن میتواند عواقب اقتصادی جدی برای ما در بر داشته باشد.
از هزینۀ نگهداری سامانههای دفاعی تا ریزش ساختمانها
کارشناسان نظامی میگویند یکی از مهمترین هزینههای رژیم صهیونیستی، هزینههای سامانه دفاعی گنبد آهنین است. کارشناسان تخمین میزنند که وقتی ایران موجی از موشکها را شلیک میکند، هزینه رهگیری آن میتواند از دهها میلیون تا ۲۰۰ میلیون دلار در روز متغیر باشد. به عنوان مثال، هر بار فعالسازی سامانه دیوید اسلینگ حدود ۷۰۰ هزار دلار هزینه دارد، در حالی که سامانه آرو ۳ میتواند برای هر رهگیری تا ۴ میلیون دلار هزینه داشته باشد. به گفته آنان، حفظ هواپیماهای جنگی مانند ۳۵F در هوا پرهزینه است و به طور متوسط حدود ۱۰ هزار دلار در هر ساعت هزینه دارد.
اما هزینههای اصلی فقط اینها نیست. الجزیره قطر از سانسور گسترده نظامی رژیم صهیونیستی در طول جنگ خبر میدهد و مینویسد: «رسانههای اسرائیلی از برخی حملات در سراسر کشور گزارش دادهاند که منجر به سطوح مختلفی از خسارات و تلفات شده است. با این حال، به دلیل سانسور نظامی اعمال شده در زمان جنگ، گزارشهای مربوط به حملات مربوط به اهداف حساس یا استراتژیک اغلب محدود یا از دسترس عموم پنهان نگه داشته میشود.»
گزارشهای دیگری از رسانههای آمریکایی و اسرائیلی نشان میدهد ایران خسارات فیزیکی قابل توجهی به اسرائیل وارد کرده است. صدها ساختمان اسرائیلی دچار خسارت یا تخریب شدید شدهاند که منجر به هزینههای قابل توجه تعمیر شده است. این گزارشها نشان میدهد بیش از ۵۰۰۰ نفر مجبور به تخلیه خانههای خود شده و برخی از آنها به طور موقت در هتلهای دولتی اسکان داده شدهاند.
اثر موشکهای ایرانی در حیفا و تلآویو به دلیل سانسور شدید به صورت قطرهچکانی رسانهای میشود؛ اما اعتراف شهردار حیفا، ریشون لتسیون و باتیام تصویر دقیقتری به ما میدهد؛ خلاصه اظهارات آنها در این مدت به این شرح است: ۱- هرگز شاهد چنین ویرانی و خرابی نبودهام؛ صحنهها بهشدت دردناکاند. ۲- دولت مدتهاست که ما را در نظر نگرفته است و اکنون اماکن استراتژیک شهر در حال تخریب هستند. ۳- پارکینگ خودروها را به پناهگاه برای جا دادن اسرائیلیها و در امان ماندن از حملات موشکی ایران تبدیل کردهایم. ۴- احتمال افزایش شمار قربانیان حملات موشکی ایران وجود دارد. شهردار حیفا در نهایت میگوید دیگر نمیتوانیم منتظر ترامپ بایستیم، فقط یک درخواست دارم: صلح با ایران. در این مدت تنها چیزی که ادامه داشته، ویرانی و ناامنی بوده است. وقت آن است که مذاکره واقعی آغاز شود.
روزنامه اقتصادی اسرائیلی «گلوبس» نوشت در خصوص خسارات حملات موشکی ایران: «برآوردها نشان میدهد بازسازی ساختمانهایی که در شهر «پتاح تیکوا» بر اثر موشکهای ایرانی آسیب دیدهاند، حدود ۶۰۰۰ شِکِل به ازای هر متر مربع هزینه خواهد داشت. این روزنامه هشدار داد با توجه به حجم بالای خسارات و فشار اقتصادی ناشی از جنگ اخیر، روند بازسازی ممکن است سالها به طول انجامد.
از تشدید کسری بودجه تا تضعیف رشد اقتصادی
گزارش اخیر الجزیره نیز نشان میدهد رژیم صهیونیستی حتی پیش از تشدید تنشهای فعلی با ایران، در بحبوحه درگیریهای منطقهای متعدد و جنایت در غزه، بودجه دفاعی خود را به طرز چشمگیری افزایش داده بود، بهطوریکه بودجه دفاعی صهیونیستها از ۶۰ میلیارد شِکِل (۱۷ میلیارد دلار) در سال ۲۰۲۳ به ۹۹ میلیارد شِکِل (۲۸ میلیارد دلار) در سال ۲۰۲۴ افزایش یافت. پیشبینیها برای سال ۲۰۲۵ نشان میدهد که این بودجه میتواند به ۱۱۸ میلیارد شِکِل (۳۴ میلیارد دلار) برسد. وزارت دارایی رژیم برای این سال مالی سقف کسری بودجه را ۴.۹ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) تعیین کرده که معادل ۱۰۵ میلیارد شِکِل (۲۷.۶ میلیارد دلار) است. افزایش هزینههای نظامی، این سقف را میتواند بشکند.
همچنین آمارهای پیشبینی بانک جیپی مورگان از سقوط فاحش رشد اقتصادی اسرائیل حکایت دارد. بانک جیپیمورگان، رشد اقتصادی اسرائیل در سال جاری را به ۲ درصد کاهش داد و پیشبینی کسری بودجه این رژیم را به ۶.۲ درصد افزایش داد. این بانک هشدار داد که پیامدهای جنگ با ایران، تورم را تشدید و کاهش نرخ بهره را به تعویق خواهد انداخت. تحلیلگران جیپیمورگان معتقدند شوک جنگ، مشابه بحران ۷ اکتبر، آسیب جدی به بازار کار، تولید و سرمایه خواهد زد. این مؤسسه مالی، تورم سال ۲۰۲۵ را ۳ درصد پیشبینی کرده و معتقد است بانک مرکزی اسرائیل کاهش نرخ بهره را تا نوامبر به تأخیر خواهد انداخت.
طبق گزارش شرکت نظرسنجی تجاری CofaceBDI، تقریباً ۶۰ هزار شرکت اسرائیلی در سال ۲۰۲۴ به دلیل کمبود نیروی انسانی، اختلالات لجستیکی و رکود در فضای کسب و کار تعطیل شدهاند. علاوه بر این، ورود گردشگران همچنان کمتر از سطح قبل از اکتبر ۲۰۲۳ است. این روندها میتوانند در صورت وقوع یک جنگ تمامعیار با ایران تشدید شوند. مؤسسه رتبهبندی جهانی S&P در روزهای اخیر نسبت به آسیبپذیری اقتصاد اسرائیل هشدار جدی داد. این آژانس اعلام کرد که ادامه جنگ اسرائیل، به ویژه اگر با واکنش پایدار و استراتژیک ایران مواجه شود، میتواند منجر به کاهش رتبه اعتباری اسرائیل از A به A- شود. در صورت وقوع این اتفاق، احتمالاً هزینههای استقراض افزایش یافته و اعتماد سرمایهگذاران به اقتصاد اسرائیل کاهش مییابد.
سقوط ۵۰ تا ۷۰ درصدی سفر و گردشگری
براساس برآوردهای اولیه، درگیری اسرائیل با ایران روزانه صدها میلیون دلار برای این رژیم هزینه دارد، هزینهای که میتواند توانایی این رژیم را برای انجام یک جنگ طولانیمدت، محدود کند. به عبارتی، کارشناسان معتقدند هزینههای فزاینده، فشار بر اسرائیل را برای پایان دادن سریع به جنگ افزایش میدهد. رسانههای آمریکایی میگویند مقامات رژیم گفتهاند این حمله به ایران میتواند دو هفته طول بکشد اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی هیچ نشانهای از توقف این حمله ارائه نداده است. کارنیت فلوگ، رئیس سابق بانک اسرائیل و عضو ارشد فعلی اندیشکده «موسسه دموکراسی اسرائیل» میگوید: «عامل اصلی که واقعا هزینه جنگ را تعیین میکند، مدتزمان آن خواهد بود.» فلوگ معتقد است که به نظر او اقتصاد اسرائیل میتواند یک جنگ کوتاهمدت را تحمل کند. او میگوید: «جنگ اگر یک هفته باشد، یک چیز است. اگر دو هفته یا یک ماه باشد، داستان بسیار متفاوت است.» کارشناسان میگویند بخش عمدهای از اقتصاد اسرائیل در روزهای اخیر در نتیجه حملات ایران تعطیل شده است. فقط کارگران صنایع ضروری به کار فراخوانده شده و بسیاری از مشاغل مانند رستورانها تعطیل شدهاند. فرودگاه بینالمللی اصلی این رژیم برای چند روز تعطیل بود و اکنون برای پروازهای محدود به اسرائیل برای کسانی که در خارج از کشور گیر افتادهاند، باز شده است.
نگاهی به دادههای سفر و گردشگری این رژیم نشان میدهد تعداد گردشگران خارجی این رژیم که تا قبل از اکتبر ۲۰۲۳ به ماهانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر میرسید، در دوره کرونا و همچنین پس از اکتبر ۲۰۲۳ به زیر ۱۰۰ هزار نفر و حالا به صفر رسیده است.
همچنین دادههای بزرگترین فرودگاه این رژیم یعنی فرودگاه بینالمللی بنگوریون نشان میدهد تعداد مسافران بینالمللی این فرودگاه از ماهانه ۲.۵ تا ۳ میلیون نفر در قبل از کرونا و قبل از اکتبر ۲۰۲۳ به ۱.۵ میلیون نفر تا قبل از جنگ این رژیم با کشورمان رسیده و حالا تقریبا همه فرودگاهها تعطیل شدهاند.
خسارتهای اقتصادی رژیم صهیونیستی فقط به این موارد ختم نشده و بخشهای خدماتی از کاهش سفرها و رفت و آمدها آسیب جدی دیده است. بسیاری از مشاغل خدماتی در این رژیم که پس از شیوع کرونا بهتدریج احیا شده بودند؛ پس از اکتبر ۲۰۲۳ تعطیلیهای زیادی را تجربه کردند. بخش دیگری که فعالیتهای بخش خدمات را به تاخیر میاندازد، تخریبهای گستردهای است که در ساختمانها رخ داده است. مهندسان ساختمان میگویند ویرانیهای ناشی از موشکهای بالستیک بزرگ، با هیچ چیز دیگری که در دهههای اخیر در اسرائیل دیده شده، قابل مقایسه نیست. ایال شالو، مهندس سازه که برای ارزیابی خسارات به زیرساختهای غیرنظامی فراخوانده شده است، میگوید: «صدها ساختمان تخریب شده یا بهشدت آسیب دیدهاند و بازسازی یا تعمیر آنها صدها میلیون دلار هزینه خواهد داشت.»
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید