به گزارش رصد روز، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی که هفته گذشته برای توسعه همکاریهای بانکی و مالی ایران و روسیه به سن پترزبورگ سفر کرده بود، در ابتدای هفته جاری، از دستاوردهای این سفر رونمایی کرد.
نخستین خبر فرزین، امضای نخستین قرارداد پیمان پولی میان ایران و روسیه برای استفاده از پول های ملی برای تبادلات تجاری بود. او با اعلام این خبر تاکید کرد: «با پیمان پولی، مبادلات بر اساس ارزهای محلی ریال و روبل خواهد بود و نیازی نیست از ارز دیگری استفاده شود و شروعی برای جهش در مبادلات تجاری کشور خواهد بود و بسیاری از خطرات ناشی از تبدیل ارز و این امر مبادلات با سایر ارزها را پوشش میدهد.»
افزون بر آن، فرزین اعلام کرد الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران که سالهاست زمزمههای آن به گوش میرسد نهایی شده و این طرح از اوایل شهریورماه اجرا خواهد شد.
بهاءالدین حسینی هاشمی، کارشناس بانکی، به بررسی این دو پیمان بین ایران و روسیه و تاثیر آنها بر مبادلات و اقتصاد ایران میپردازد.
پیمانهای پولی چگونه عمل میکنند؟
حسینی هاشمی درباره پیمان پولی بین ایران و روسیه اظهار کرد: «در پیمانهای پولی دوجانبه و چندجانبه، کشورهایی که معمولاً روابط نزدیک و مراودات اقتصادی خوبی دارند، با هم پیمان میبندند که از یکدیگر کالا بخرند و صادرات و واردات انجام دهند.»
او ادامه داد: «برای این دست از پیمانها یک سقف پولی تعیین میشود که دو کشور میتوانند بدون تشریفات بانکی طی یک سال به میزان این سقف تعیین شده با یکدیگر تجارت کنند. در طول این مدت، میزان طلبکاری و بدهکاری هر کشور نوشته شده و در پایان هر سال تسویه میشود.»
این کارشناس اقتصادی در ادامه به فواید پیمان پولی پرداخت و از نمونههای آنها به تسهیل مبادلات بانکی، بینیازی از استفاده از سایر ارزها و فراهم کردن امکان انجام مبادلات در زمان تحریمها اشاره کرد.
هاشمی اضافه کرد: «این پیمانها در دنیا متداول است و بساری از کشورها، بهویژه در کشورهای آسیای جنوب شرقی رایج است. ایران نیز از این دست پیمانها با کشورهایی چون ترکیه، عراق و روسیه داشته است.»
تاثیر اندک پیمان پولی ایران و روسیه بر اقتصاد کشور
این کارشناس درباره میزان تاثیرگذاری این پیمان بر تجارت و بازرگانی ایران توضیح داد: «مبادلات تجاری ایران با روسیه به حدی نیست که این پیمان بتواند بر اقتصاد کشور تاثیر چندانی بگذارد. با این حال این پیمان بیتاثیر هم نیست و میتواند در حد خود، برای مثال حدود پنج درصد، بر تجارت و بازرگانی ایران اثر داشته باشد. همچنین این موضوع باعث میشود ایران رویکرد خود برای مبادلات تجاری را بیشتر از قبل به سمت روسیه سوق دهد.»
اتصال کارتهای بانکی ایران به شبکه میر روسیه چه آثاری دارد؟
حسینی هاشمی درباره اتصال شبکه کارتی میر روسیه با شبکه شتاب ایران توضیح داد: «این خبرها تکراری هستند و توافقات برای آن قبلاً انجام شده بود. ایرانیها میتوانند با استفاده از کارت بانکی ایرانی خود در روسیه به روبل پرداخت کنند که بهنوعی تسهیل در مبادلات پولی است.»
او در آخر درباره تاثیر شبکه کارتی میر روسیه با شبکه شتاب ایران توضیح داد: «ایران مبادلات اقتصادی زیادی با روسیه ندارد و نسبت به ایرانیهای ساکن اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس، ایرانیهای کمی در روسیه زندگی میکنند. نمیتوان گفت این اقدامها بیتاثیر است اما تاثیر آن به قدری نیست که بتواند مشکلات بانکی خارجی ایران را حل کند؛ زیرا روسیه خود کشوری تحریم شده است و شرایطی مشابه با ایران دارد.»
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید