به گزارش رصد روز، در حالی که بحث مذاکرات ایران و آمریکا بار دیگر به تیتر نخست رسانهها بازگشته، نگاهها به پیامدهای احتمالی این گفتوگوها در حوزههای مختلف از جمله تجارت خارجی معطوف شده است. هرچند طی سالهای اخیر سطح روابط تجاری میان دو کشور به پایینترین حد ممکن رسیده بود، اما آمارها نشان میدهد حتی در همین شرایط پرمخاطره نیز مبادلات محدودی میان تهران و واشنگتن جریان داشته است.
در این میان، تجار و فعالان اقتصادی معتقدند در صورت دستیابی به توافق، ظرفیتهای اقتصادی قابل توجهی برای توسعه مناسبات تجاری میان دو کشور ایجاد میشود. اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، درآمدهای ارزی کشور کاهش مییابد.
داود رنگی، نایبرئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران، درباره وضعیت تجارت ایران و آمریکا در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: وضعیت تجارت ایران و آمریکا در شرایط نامطلوبی قرار دارد. طبق آمار منتشرشده از سوی گمرک ایران، میزان صادرات ایران به آمریکا در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۳، ۱۷۲ هزار و ۶۲۱ دلار بود.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به کالاهای صادراتی ایران به آمریکا گفت: کالاهای صادراتی ایران به آمریکا بیشتر مواد غذایی بودند که از جمله آنها میتوان به رب گوجه، بعضی از انواع ادویه، برنج ایرانی، زعفران و… اشاره کرد.
نایبرئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران درباره میزان واردات ایران از آمریکا اظهار کرد: میزان واردات ایران از آمریکا در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۳ در محدوده ۹۳ میلیون دلار قرار داشت. بخش قابل توجهی از واردات ایران از آمریکا به کالاهای پزشکی، دارو و… اختصاص داشت.
رنگی درباره نقش به نتیجه رسیدن مذاکرات در بهبود وضعیت تجارت ایران با آمریکا تصریح کرد: آمریکا از ظرفیتهای مناسبی برای صادرات به ایران برخوردار است. از جمله کالاهایی که آمریکا میتواند به ایران صادر کند، میتوان به دانه ذرت، سویا و گندم اشاره کرد که در حال حاضر ایران این محصولات را از برزیل وارد کشور میکند.
او ادامه داد: به دلیل تعرفههای وضعشده از سوی آمریکا، چین هم محصولاتی نظیر دانه ذرت، دانه سویا و… را از برزیل وارد میکند. در چنین شرایطی، این محصولات افزایش قیمت پیدا میکنند و حتی هزینه واردات این کالاها برای ایران هم رشد چشمگیری پیدا میکند. اگر ایران بتواند واردات خود را به صورت مستقیم از آمریکا انجام دهد، هزینه تجارتش نیز کاهش مییابد.
این فعال بخش خصوصی تأکید کرد که در صورت توافق ایران و آمریکا، میزان تجارت خارجی این دو کشور میتواند رشد بسزایی پیدا کند. به عنوان مثال، آمریکا یکی از بزرگترین صادرکنندگان گوشت جهان است. در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات، ایران میتواند بهجای واردات گوشت با قیمت بالا از برزیل، گوشت مورد نیاز بازار را از آمریکا با قیمت مناسب وارد کند.
نایبرئیس کمیسیون مدیریت مصرف اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این پرسش که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران میتواند چه کالاهایی به آمریکا صادر کند توضیح داد: فرش و صنایع دستی از جمله محصولاتی هستند که میتوانند از ایران به آمریکا صادر شوند. علاوه بر این، از آنجا که تجارت ایران و آمریکا طی چند سال اخیر محدود بوده، بنابراین، امکان اینکه ایران بتواند به این کشور قطعات تخصصی، محصولات پتروشیمی و… هم صادر کند، وجود دارد.
او تأکید کرد که اگر مذاکرات به نتیجه برسد، ایران بیشتر از آمریکا منتفع میشود. زیرا ایران در بحث مواد غذایی بیشتر واردکننده است. بنابراین اگر ایران بتواند به راحتی واردات انجام دهد، در بحث ارز هم صرفهجویی میشود.
رنگی درباره سناریو شکست مذاکرات ایران و آمریکا تشریح کرد: اگر مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه نرسد، شاید ایران در این وضعیت باقی بماند، اما درآمدهای ارزی کاهش مییابد و زندگی و معیشت مردم سختتر میشود.
بر اساس این گزارش، بهرغم محدودیتهای سیاسی، تجارت ایران و آمریکا به طور محدود ادامه دارد. با این حال، در صورت دستیابی به توافق، زمینه گسترش مبادلات تجاری میان دو کشور فراهم میشود؛ امری که میتواند به کاهش هزینه واردات، صرفهجویی ارزی و بهبود معیشت مردم منجر شود.
در مقابل، شکست مذاکرات به کاهش درآمدهای ارزی و تشدید فشار اقتصادی میانجامد. آینده تجارت خارجی دو کشور بیش از هر زمان دیگری به نتایج مذاکرات وابسته است.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید