بررسی آمار گمرک ایران بیانگر این است که ایران و ارمنستان برای رسیدن به توافق تجارت ۳ میلیارد دلاری باید ظرف ۳ سال آتی حدود ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بر حجم تجارتشان بیفزایند. به تعبیر دیگر باید تجارت دو کشور در این مدت حدود ۹۰۰ درصد افزایش یابد.
به گزارش رصد روز، دادههای گمرک ایران نشان میدهد، در هفت ماهه نخست سال جاری حجم تجارت تهران و ایروان ۲۲۹ میلیون و ۸۴۵ هزار دلار بوده است. در این بین ایران ۳ هزار و ۷۸۷ تن کالا به ارزش ۷ میلیون و ۶۰۴ هزار دلار وارد کرده و در مقابل ۵۲۰ هزار و ۲۸۸ تن کالا به ارزش ۲۲۲ میلیون و۲۴۱ هزار دلار صادر کرده است.
مرور آمار گمرک بیانگر این است، در هفت ماهه سال گذشته حجم تجارت دو کشور در سطح ۱۹۵ میلیون دلار بوده است. یعنی در هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل حجم تجارت دو کشور حدود ۱۸ درصد رشد کرده است. با این حال روز سه شنبه ۱۰ آبان در تهران، رئیس دولت در نشست خبری مشترکی با نخست وزیر ارمنستان به نقل از خبرگزاری ایسنا مطرح میکند، روابط اقتصادی و تجاری دو کشور در چند ماهه اخیر ۴۳ درصد رشد داشته است. همان زمان هم اعلام میکند، دو کشور بر سر توسعه مبادلات تجاری در سطح ۳ میلیارد دلار به توافق رسیدند.
بدین ترتیب باید دو کشور تا پایان دولت رئیسی که سه سال از عمر آن باقی مانده است؛ حجم مبادلاتشان را حدود ۹۰۰ درصد به نسبت امسال افزایش دهند. البته اگر طبق پیشبینیها به حجم تجارت دو کشور ، در ۵ ماهه باقی مانده سال، حدود ۱۵۰ میلیون دلار اضافه شود؛ همانطور که در گذشته در بازه دوازده ماهه تجارت دو کشور ۳۲۴ میلیون دلار شده بود؛ تا رسیدن به هدف مورد نظر مقامات ارشد دو کشور باید بالغ بر ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بر حجم تجارت ایران و ارمنستان اضافه شود.
روند رشد تجارت دو کشور در سالهای اخیر نشان میدهد؛ این رخداد بیشباهت به یک رویای شیرین نیست و رشدهای سالهای اخیر با رشد مورد پیشبینی مقامات ارشد دو کشور فاصله بسیار زیادی دارد.
در هفت ماهه نخست سال ۱۴۰۰ ایران ۱۸۰ میلیون دلار کالا به ارمنستان صادر و ۱۵ میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرده بود؛ یعنی نسبت به دوره مشابه سال ۱۳۹۹ واردات ۵۰ درصد و صادرات ۵۹ نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹ درصد رشد داشته است. رشدی که گرچه قابل توجه است، اما فاصله بسیار زیادی با رشد حدود ۹۰۰ درصدی مورد نظر دارد. آن هم در شرایطی که به باور کارشناسان سالهاست، موانع غیرتعرفهای، هزینههای لجستیکی و حمل و نقلی از جمله موانع مهم تجارت دو کشور است. دادههای موجود نشان میدهد، تجارت دو کشور در این سالهای پیرامون ۴ حوزه پتروشیمی و پایه نفتی، معدن و صنایع معدنی، کشاورزی و صنایع غذایی و صنعت بوده است. برخی کارشناسان پیشبینی میکنند، تمدید تهاتر گاز و برق که در نشست روز سه شنبه ابراهیم رئیسی و نیکول پاشینیان مورد موافقت قرار گرفت و منتهی به یادداشت تفاهم شد؛ بخشی از اهداف تجاری دو طرف را تامین کند. البته اگر تشدید مناقشات قفقاز و تحریمهای احتمالی ایران مسیر مبادلات را تغییر ندهد.