به گزارش رصد روز، موضوع تخصیص ارز، موضوعی است که سالها در ابهام قرار گرفته و هنوز بر سر شرایط تخصیص آن به واردات کالا یا خروج مسافر نظرهای متفاوتی وجود دارد.
حالا در آستانه اربعین فروش ارز اربعین ۱۴۰۳ از ۷ مرداد آغاز و تا ۳ شهریور ادامه دارد؛ طبق اعلام اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی، ۹۸ درصد زائران، نامنویسی و خرید ارز را از طریق سکوهای فضای مجازی انجام دادند.
امسال ارز اربعین به افراد بالای ۵ سال نیز تعلق میگیرد. بارها کارشناسان به مسئله کمبود ارز در کشور اشاره داشتهاند، اما دولتها همواره بر وضعیت آرام و توزیع کافی ارز تاکید دارند.
حالا با توجه به وضعیت ارز در کشور کامران ندری، کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص ارائه ارز به افراد بالای ۵ سال و زائران اربعین ۱۴۰۳، گفت: اصل سفر اربعین حرکتی فرهنگی و بسیار حائز اهمیت است و اگر ارز به اندازه کافی وجود داشته باشد بایستی حتما در اختیار متقاضیان این سفر مقدس قرار بگیرد، اما اگر کشور در شرایط تنگنای ارزی قرار داشته باشد، لازم است که با آیندهنگری کافی این نوع اقدامات را مدیریت کنیم.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: درحال حاضر پیش بینیها از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای آینده مبادلات تجاری و به تبع آن افزایش درآمدهای ارزی کشور چندان امیدوار کننده نیست. در این شرایط بایستی برای تخصیص ارز به نیازهایی که اولویت اول کشور نیست، کمی با احتیاط عمل کنیم.
این کارشناس بانکی و ارز تصریح کرد: در جریان مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری آقای پزشکیان نیز تاکید شد که تامین معیشت مردم و بهبود وضعیت اقتصادی کشور حائز بالاترین اهمیت بوده و بر مسائل فرهنگی اولویت دارد. در حال حاضر اولویت اول کشور اقتصاد است و بنابر این اگر ذخایر کشور را مورد استفاده غیر ضروری دهیم در آینده ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد که مدیران دولت جدید باید در مسائل ارزی و تخصیص ارز محتاطانهتر عمل کنند و دست و دل بازی چندانی در اختصاص ارز برای مسائل با اولویت پایینتر نداشته باشیم و تمرکز اصلی را بر سر تخصیص ارز به واردات کالاهای اساسی قرار دهند، چرا که ممکن است در آینده کشور با مضیقه ارزی مواجه شود.
ندری در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع فشار واردات خودروهای کارکرده بر منابع ارزی کشوراشاره کرد و به اقتصاد ۲۴ گفت: یکی از مشکلات اساسی در کشور نبود اطلاعات دقیق است. در این خصوص باید تاکید کرد که صنعت خودروسازی کشور نیز ارز بر است؛ یعنی هم اکنون ارز با نرخ ترجیحی در اختیار خودروسازانی قرار میگیرد که رضایت چندانی هم از محصولات آنها وجود ندارد.
وی ادامه داد: بنابراین هم اکنون برای تامین قطعات خودرو، ارز اختصاص داده میشود، اما محصول با کیفیتی به دست مشتریان نمیرسد و حتی محصولات موجود نیز بسیار گران هستند. به همین جهت اگر ارزی که هماکنون با قیمت ارزان در اختیار خودروسازان قرار میگیرید را مشخص کرده و آن را به واردات محصول با کیفیت و ارزانتر خارجی کنیم، قطعا سود بیشتری برای مردم دارد.
خودروسازان بیش از نیاز ارز دریافت میکنند
این کارشناس بانکی و ارز تاکید کرد: در اینجا لازم است از میزان ارزی که خودروسازان دریافت میکنند و معمولا بیش از نیاز خود نیز درخواست میدهند، اطلاعات داشته باشیم تا قضاوت دقیقتری صورت پذیرد. شایان ذکر است که ممکن است با اختصاص ارز برای واردات خودروی با کیفیت منافعی برای کشور نیز فراهم شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با انتقاد از واردات خودروهای دست دوم، گفت: در حالی که میتوانیم خودروی نو وارد کنیم، منطق واردات خودروی دست دوم روشن نیست، اما ممکن است که همین واردات نیز صرفه اقتصادی از تولید خودرو برای کشور داشته باشد و همچنین باعث شود که خودروسازان کمی به خود آیند و کیفیت محصولات خود را ارتقاء دهند.