کمرنگشدن سایه ریسک
در گزارش روز گذشته «دنیای اقتصاد» تحت عنوان صعود بورس از کانال ارزی گفته شد که دلار به ادامه تاخت وتاز خود در کانالهای جدید قیمتی ادامه میدهد و در این میان بورس تهران در واکنش به نوسانات قیمت اسکناس آمریکایی همچنان گرفتار فروواکنشی یا همان واکنش کند به اطلاعات موجود است. به نظر میرسد بورس تهران در روزهای آتی خود را با ارتفاع جدید قیمت دلار همسو و همگام خواهد کرد.
ردیابی عملکرد صندوقهای طلا
موضوعی که در روزهای اخیر نظر فعالان بازارهای دارایی را به خود جلب کرده، این است که بازاری مثل بازار ارز، طلا و سکه به سرعت به اتفاقات حادثشده در عرصههای مختلف، واکنش مقتضی را نشان میدهد. برای مثال در روزهای اخیر نوع واکنش بازارها به مقوله ناامنی و نابسامانی منطقهای متفاوت بود. دلار به سرعت خود را با شرایط جدید وفق داد و از کانال ۴۹ هزار تومان به کانال ۵۳ هزار تومان نقل مکان کرد. به موازات افزایش در نرخ ارز، بازار طلا و سکه نیز در مدار صعودی قرارگرفتند و صندوقهای طلا در محدوده صف خرید قرارگرفتند.
شدت تقاضا در بازار طلا و سکه به حدی بالا بود که در جریان معاملات سکه رفاه در بورس کالا در روز ۱۷ مهرماه، ۴۹۰۳ سکه خریداری شد که یکی از بالاترین مقادیر حجم معاملات سکه رفاه در بورس کالا در یک سال اخیر بود، اما به یک باره با فروکشکردن انتظارات افزایشی در بازار ارز، امیدها در بازار طلا و سکه نیز رنگ باخت و صندوقهای طلا در مسیر نزولی قرار گرفتند. سکه رفاه که در معاملات روز ۱۷مهر در حوالی قیمت ۳۰ میلیون تومان در محدوده صف خرید قرارگرفته بود، در پایان معاملات روز گذشته تغییرفاز داد و نهایتا در محدوده صف فروش، کار خود را به اتمام رساند، اما بورس تهران، هیچوقت نتوانسته در لحظه خود را با نوسانات قیمت دلار همگام سازد و سایه سایر ریسکها را نیز بر جریان معاملات درنظر گرفته است.
بررسی متغیرهای تابلوخوانی
متغیرهای سیگنال دهنده بازار تا میانههای اردیبهشت وضعیت مناسبی داشتند و بهموازات این موضوع شاهد رشد قیمتها در تالار شیشهای بودیم، اما از اواسط اردیبهشت تغییر روند محسوس در این سنجههای آماری قابل ردیابی بود و قیمتهای بورس تهران نیز در پیروی از این پارامترها عقب نشینی کردند.
به نظر میرسید تا زمانی که این متغیرها چراغ سبز قوی نشان نداده اند، نمیتوان به شکل گیری مجدد یک روند صعودی پرقدرت امیدوار بود؛ در واقع به اغما رفتن متغیرهای تابلوخوانی بازار این نکته را به مخاطب یادآور میشد که فعلا پولهای خارج شده در روند نزولی بازار، بهعنوان تماشاگر نظاره گر اوضاع و احوال حاکم بر بازار هستند تا در زمانی مناسب که متغیرهای بنیادی و سیگنالهای تابلوخوانی حکم به تغییر روند بازار بدهند، مجددا به سمت مرزهای بازار سهام روانه شوند.
آمار منفی در متغیرهای تابلوخوانی بازار تا جایی ادامه پیدا کرد که ارزش معاملات خرد حتی تا سطوح پایینتر از ۳ هزار میلیارد تومان نیز عقب نشینی داشته است، اما از ابتدای شهریور شاهد بهبود در آمارهای معاملاتی بودیم و بازار در آیتمهای دیگری مثل ورود و خروج پول حقیقی و حجم معاملات ارقام
امیدوارکنندهای را ثبت کرد، به گونهای که ارزش معاملات خرد بازار مجددا به کانال ۷ هزار میلیارد تومان بازگشت، اما نکته قابل توجه این بود که بازار نتوانست به روند صعودی شکل گرفته ادامه دهد و مجددا متغیرهای تابلوخوانی ارقام مناسبی را ثبت نمیکنند. برای مثال ارزش معاملات خرد بازار که شامل سهام و حق تقدم و صندوقهای سهامی میشود، مجددا در روز گذشته وارد کانال ۲ هزار میلیارد تومان شد، به علاوه حجم معاملات در بورس و فرابورس نیز بعد از سقفی که در هفته گذشته ثبت کرد، مجددا در مسیر نزولی قرار گرفته است.
به هر روی باید دید که جریان اخبار و اتفاقات در بازار سهام در روزهای آتی به کدامین سمت و سو متمایل خواهد شد و روند آتی بازار چگونه خواهد بود.