بانک کشاورزی با حمایتهای گسترده زمینه ای مناسبی برای تولید و تأمین گوشت مصرفی خانوار از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان تیرماه ایجاد کرده و می توان گفت چنانچه این روند توسط سایر بخشها ادامه دار باشد مشکل تأمین گوشت مصرفی خانوار برای همیشه از بین خواهد رفت
به گزارش اختصاصی رصد روز، روند تولید انواع گوشت قرمز در ایران در چند سال اخیر از افزایش زیادی برخوردار بوده و تقریبا متوسط تولید در دهه ۱۳۸۰ نزدیک به دو برابر متوسط تولید در دهه ۱۳۶۰ بوده و مقدار واردات آن ها کاهش زیادی داشته است . این موارد در حالی صورت گرفته که مقدار متوسط مصرف سرانه انواع گوشت قرمز مردم به خصوص در دهک های در آمدی پایین در سال های دهه ۱۳۶۰ نسبت به دهه های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ بیشتر بوده است. نکته مهم دیگر در زمینه نظام تهیه, تدارک و توزیع انواع گوشت قرمز در ایران, افزایش شدید قیمت این کالای اساسی در سال های اخیر است, به طوری که قیمت آن در ایران خیلی بیشتر از قیمت این محصول در بازارهای جهانی می باشد. در نتیجه باید اذعان داشت که بخش زیادی از اقشار آسیب پذیر با توجه به قیمت بالای انواع گوشت قرمز, مقدار مصرفشان را از این کالا کم و اقدام به جایگزینی سایر کالاها به جای آن نموده اند, که این موضوع از نظر ارزش غذایی در روند رشد آنان مشکلاتی را داشته است. بر این اساس به منظور حفظ سلامت جامعه و به ویژه اقشار آسیب پذیر در مقابل نوسان قیمت این کالای مهم, دولت می باید با اتخاذ سیاست های مناسب تنظیم بازار از یک طرف از تولید این کالاها در کشور حمایت لازم را انجام دهد و از طرف دیگر از مصرف آن به میزان کافی در همه خانوارها و به خصوص دسترسی آنان به انواع محصولات سالم و بهداشتی حمایت نماید.
متأسفانه باید اذعان کرد چندماهی است که بازار گوشت قرمز تحت تاثیر عوامل مختلف با نوساناتی روبرو شده است به طوریکه وعده مسئولان مبنی بر آرامش بازار همزمان با افزایش عرضه دام داخل و واردات گوشت محقق نشده است. هرچند برخی کارشناسان اذعان می کنند که برخی افراد با برهم زدن جو بازار بدنبال دریافت مجوز واردات و سود حاصل از آن هستند چراکه قیمت دام و گوشت قرمز هیچ تناسبی با یکدیگر ندارد.
بنابر آمار اعلامی سرانه مصرف گوشت قرمز در پی افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید خانوار به ۶ تا ۸ کیلوگرم رسیده است که به نظر می رسد این رقم دقیق نیست چراکه با جایگزینی گوشت مرغ در سبد خانوار، سرانه مصرف گوشت قرمز کاهش یافته است.
آنچه که از این آمارها قابل ارزیابیست لزوم اتخاذ سیاستهای حمایتی در بخشهای مختلف به منظور تقویت تولید و تأمین گوشت مصرفی خانوارهاست تا نوسانات حاکم بر بازاربا توجه به وضعیت معیشتی و سبد خانوارها تأثیر سوء کمتری داشته باشد.
تسهیلات ۶۴۵ هزار میلیاردی بانک کشاورزی بهه منظور تقویت و تدمین تولید گوشت مصرفی خانوار
وقتی دولت به دنبال حمایت از مصرفکنندگان است باید برنامه مدونی وجود داشته باشد تا ضریب تأثیر و مشارکت آن قابل اندازه گیری باشد. بانک کشاورزی در این راستا و به منظور تامین مالی واحدهای تولیدی با هدف تحکیم پایه های امنیت غذایی کشور، یکی از مهمترین اهداف بانک کشاورزی است و این بانک از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان تیرماه سال ۱۴۰۲ با پرداخت بالغ بر ۶۴۵ هزار میلیارد ریال در قالب ۵۶۷ هزار فقره تسهیلات به واحدهای پرورش دام، طیور و آبزیان، در تولید گوشت تازه مصرفی خانوارها مشارکت کرده است.
این بانک علاوه بر اینکه با پرداخت تسهیلات جداگانه در تمام مراحل زنجیره تامین، شامل تولید علوفه و خوراک دام تا احداث دامداری ها، مرغداری ها و استخرهای پرورش ماهی، راه اندازی واحد های پرورش ماهی در قفس، احداث کشتارگاه ها و واحدهای فرآوری محصولات گوشتی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، تامین ماشین آلات مورد نیاز واحدهای تولیدی، احداث واحدهای بسته بندی و نهایتا حمل و توزیع، از فعالان این حوزه و تامین گوشت مصرفی خانوارها حمایت می کند.
بانک کشاورزی موتور محرکه سایر بخشها در تأمین گوشت مصرفی
حمایت گسترده بانک کشاورزی از این موضوع از جهات دیگری هم قابل توجه است چرا که عشایر ایران تأمینکننده ۲۵ درصد گوشت قرمز و پروتئین دامی کشور هستند که ۴ برابر نیاز وارداتی کشور به گوشت قرمز را شامل میشود. اتکای معاش جامعه عشایری بر دامداری است که ۲۸ میلیون رأس دام را که عمده آنها دام سبک هستند، در اختیار دارند بنابراین نقش بیبدیلی در تأمین امنیت غذایی کشور به عهده دارند به همین جهت با پیش بینی های صورت گرفته و تحقق جامع برنامه ها با کمک سازمانها و بخشهای مختلف شاهد من جمله تسهیلات بانک کشاورزی شاهد رشد ۴۰ برابری اعتبار سازمان امور عشایری در دو سال گذشته بودیم که می تواند در نقش پررنگی در تأمین و تولید گوشت مصرفی خانوارها داشته باشد.
در همین راستا بانک کشاورزی از خرداد ماه سال ۱۴۰۱ تا کنون در قالب طرح مردمی سازی یارانه ها عملکرد درخشانی در حمایت از صنعت دام و طیور و تامین امنیت غذایی مردم داشته و بالغ بر ۱۲۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات به ۱۰۵ هزار تولیدکننده فعال در این حوزه پرداخت کرده است.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید