به گزارش رصد روز، طبق آخرین گزارش سازمان هواشناسی در هفتۀ جاری اکثر نقاط کشور شاهد بارش برف و باران خواهند بود و تا اواخر هفته نیز ادامه خواهد داشت.
ناسا تصویری از پوشش برفی ایران را در دیماه نشان میدهد که کشور دارای میانگین بارشی خوبی بوده است.
ورود سامانههای بارشی، سرما نیز غالب خواهد شد و مناطقی از کشور تا ۱۰ درجه سردتر میشود. تنکابن، مشکینشهر و شمیرانات احتمالا بیشترین عمق برف را ثبت کنند.
بَرف یکی از ریزشهای آسمانی و نیز نام پوششی است که از آن بر زمین تشکیل میگردد.
نام دیگر برف ، پاپی است . وقتی میگن پاپی میباره یعنی برف میباره . پاپی جان مثل برف سفید و قاوجا است .
وقتی هوای گرم به بالای آسمان راه مییابد، بخار آب را هم همراه خودش به بالا به داخل آسمان میبرد. در بالای آسمان بخار آب سرد شده و قطرههای آب دور ذرّههای ریز گرد و غبار موجود در هوا تشکیل میشود. مقداری از بخار آب هم به شکل بلورهای ریز یخ منجمد میشود که قطرههای آب سردشده را جذب میکند. قطرهها به شکل بلورهای یخ منجمد شده و کریستالهای بزرگتری را تشکیل میدهد که آنها را برفریزه مینامند. برفریزهها به هنگام سنگینشدن، پایینتر میآیند.
برف بر فعالیتهای انسانی مانند ترابری اثر میگذارد؛ ایجاد نیاز به پاک نگهداشتن راهها، سقفها و پنجرهها و در کشاورزی مدیریت آب برای محصول و نگاهبانی از دامها از جمله این اثرها هستند. ورزشهایی مانند اسکی، اسنوبورد و سفر با ماشینبرفی و دیگر بازیهای برفی نیز هنگام بارش برف، هوادارانی دارند. برف با ایجاد یک لایه عایق در طول زمستان که تحت آن گیاهان و جانداران میتوانند در سرما زنده بمانند، بر اکوسیستمها نیز اثر میگذارد.
ریشهٔ نام
واژهٔ کنونی «برف» از واژهٔ وَفْر wafr یا وَفْرَه wafra در زبان پهلوی گرفته شدهاست. برف در زبان کهن پهلوی به شکلهای سْنیزَگ، سْنیخر و سْنوی snoy نیز آمدهاست که همگی با واژهٔ snow در زبان انگلیسی و Schnee در زبان آلمانی همریشهاند.
اسکیموها تعداد زیادی واژهٔ متفاوت برای انواع «برف» دارند.
چگونگی تشکیل دانههای برف
یک بلور برف رنگی شده که به وسیلهٔ میکروسکوپ الکترونی روبشی عکس برداری شدهاست.
دانههای برف هنگامی تشکیل میشود که قطرههای کوچک برف داخل ابر (که قطری نزدیک به ۱۰ μm دارند) منجمد میشوند. این قطرات میتوانند تا دمایی در حدود ۱۸− درجه سانتیگراد (صفر درجه فارنهایت) به حالت مایع باقی بمانند. به این دلیل این امکان وجود دارد که این قطرات به اندازهای کوچک هستند که امکان تشکیل ساختاری همچون ساختار یخ را ندارند. برای تشکیل دانهٔ برف چندین مولکول در کنار هم در اطراف یک هسته قرار میگیرند. آزمایشها نشان میدهد تنها در حالتی این اتفاق میافتد که دما به −۳۵ °C (−۳۱ °F) یا پائینتر برسد. در ابرهایی که گرمتر هستند ممکن است هستهٔ دانهٔ برف از گرد و غبار یا ذرات بیولوژیکی تشکیل شوند، همچنین در بارشهای مصنوعی که در بارورسازی ابرها بدست انسان صورت میگیرد یدید نقره و یخ خشک هم در هستهٔ دانههای برف قرار میگیرند.
هنگامی که این قطرات یخ زدهاند، در فرایند فوق سرمایش شروع به رشد میکنند. از آنجا که قطرات آب بسیار متنوع هستند، کریستالهای یخ نیز انواع مختلفی دارند. این کریستالها قادرند به اندازهای در حد میلیمتر برسند. این کریستالها در زمانی که به اندازهٔ کافی بزرگ شدند، بارش برف شروع میشود. در کتاب رکوردهای جهانی گینس بزرگترین دانهٔ برف، مربوط به ژانویه سال ۱۸۸۷در منطقهٔ فورت کیوج ایالت مونتانا ثبت شده که قطر این دانهٔ برف ۳۸ سانتیمتر بودهاست.با اینکه برف بیرنگ است اما به خاطر بازتاب دادن تمام طیفها توسط دانههای برف ما برف را به رنگ سفید میبینیم.
شکل کلی دانهٔ برف توسط دما و مقدار رطوبت مشخص میگردد. اما تمام این دانهها شش پهلو و مسطح هستند.