به گزارش رصد روز، روز گذشته در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس پس از شنیدن گزارش کمیسیون فرهنگی مبنیبر تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، با ۱۷۰ رأی موافق، ۱۸ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۰۹ نماینده حاضر در جلسه، با این تحقیق و تفحص موافقت کردند.
شفافیت مالی بهترین تبلیغ برای وقف
مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد:به بهانه تصویب تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف، به سراغ برخی از آمارهای عملکرد این سازمان رفته است. بررسیها نشان میدهد به جز تعداد موقوفهها و رقبات، این سازمان آمار و ارقام دیگری از جزئیات هزینه و درآمد خود منتشر نکرده و طی سالهای اخیر تنها آماری که مسئولان این سازمان به رسانهها گفتهاند، رقم کلی از درآمد سازمان اوقاف بوده است.
آماری که مسئولان سازمان اوقاف از درآمدهای این سازمان تا سال ۱۴۰۰ ذکر کردهاند، رقمی در حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان بوده است. این درحالی است که بررسیهای گزارش پیشرو نشان میدهد در کشورمان نزدیک به ۱.۴ میلیون رقبه (جزء کوچک موقوفهها) وجود دارد. همچنین در سال ۱۳۹۰ یکی از مسئولان سازمان اوقاف مدعی شده طبق محاسبات کارشناسان، ارزش موقوفات کشور حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان و معادل ۶۰ درصد ارزش بورس در آن مقطع بوده است.
تعداد موقوفههای کشور از ۹۸ هزار و ۳۴۹ فقره در سال ۱۳۷۹ به ۲۰۹ هزار و ۳۴۵ فقره در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
طی ۲۱ سال اخیر تعداد موقوفههای ایران رشد ۱۱۳ درصدی داشته و بیش از ۲ برابر شده است. طی دوره ۲۱ساله تعداد رقبهها رشد بیش از ۹۵ درصدی داشتهاند.
هنوز اطلاعاتی از عملکرد سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ سازمان اوقاف و درآمد این نهاد منتشر نشده است. به نظر میرسد با در نظر گرفتن نرخ ارز و مبنا قرار دادن سال ۱۳۸۵ بهعنوان یک سال پایه، باید درآمد این نهاد به بیش از ۳ هزار میلیارد تومان برسد، چراکه با در نظر گرفتن درآمد ۵۸ میلیارد و ۸۷۰ میلیون تومانی سازمان اوقاف در سال ۱۳۸۵ و نرخ ارز ۹۲۲ تومانی آن سال، با رشد ۵۴ برابری نرخ ارز در این دوره، درآمد سازمان اوقاف نیز اگر به همین میزان رشد کند ارزش آن باید بیش از ۳ هزار میلیارد تومان باشد. در این خصوص مهدی خاموشی نیز در ابتدای سال ۱۴۰۰ میگوید برآورد سازمان اوقاف برای درآمدهای سال ۱۴۰۰ رقمی در حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است.