سوزن ریل مهمترین نیاز توسعه خطوط ریلی کشورست که در گذشته بنا به مسائلی مانند نبود دانش ساخت و تحریم از خارج وارد کشور می شد و به تازگی ها ذوب آهن اصفهان با دستیابی به دانش ساخت این قطعه راهبردی بناست تا نیاز کشور در این زمینه را تأمین کند.
به گزارش اختصاصی رصد روز، توسعه خطوط ریلی کشور که جزو برنامه ششم توسعه بود با چالش هایی همراه شد که مهمترین آن را باید در دانش تولید سخت افزارهایی دانست که پیش نیاز اصلی توسعه در این زمینه هستند. توسعه ۱۴ هزار کیلومتری خطوط ریلی در شرایطی که تحریمهای چندلایه شرکتهای فولادسازی کشور را هدف گرفته بود رسیدن به یکی مهمترین اهداف برنامه ششم توسعه را با مشکل روبرو می کرد و همین مسئله بسیاری از برنامه های عملیاتی در زمینه ریلی را به کندی پیش می برد.
اهداف برنامه ششم توسعه در خطوط ریلی
دستیابی به ظرفیت حمل ۱۹۵ میلیون تن بار که تحقق حمل ۳۰ درصدی بار در خطوط ریلی کشورست
دستیابی به ظرفیت ترانزیت ۱۰۰ میلیون تن بار
دستیابی به ظرفیت انجام ۱۰۰ میلیون سفر( سهم ۲۰ درصدی ریل در حمل مسافر)
پس از اعمال تحریمهای ظالمانه برنامه گسترش شبکه ریلی با توجه به ظرفیت های داخلی، دانش بومی و لزوم توجه به صنایع سازنده در دستور کار قرار گرفت و در این میان قطعه ای راهبردی سوزن ریل با ۲۰ تن وزن و ۳۰ متر طول از جمله مهمترین نیازهای خطوط ریلی کشور بود.
ذوب آهن اصفهان مهمترین وابستگی صنعت ریلی به خارج کشور را تأمین می کند
بررسی ها نشان میدهد که ارزش واردات سوزن ریلی مورد نیاز کشور سالانه میلیون ها دلار هزینه برای کشور می تراشید و دانش ساخت آن نیز در اختیار ۴ کشور جهان قرار داشت. دانش پیشرفته ساخت سوزن زیل که بیشترین وابستگی صنعت ریلی به خارج از کشور بود این روزها در ذوب آهن اصفهان به دست آمده و بناست تا نیاز خطوط ریلی کشور به ۷ هزار سوزت ریل در ذوب آهن اصفهان تأمین شود.
ذوب آهن اصفهان در شرایطی به سمت ساخت این محصول می رود که در سالهای گذشته تلاشهایی برای ساخت آن در کشور صورت گرفت اما نتایج آن با توجه به حساسیت های موجود رضایت بخش نبود. یکی از مواردی که در ساخت این قطعه باید لحاظ شود دقت بالای آن است که گاهی به چند دهم میلیمتر می رسد و به همین جهت از آن به عنوان قطعه مرکزی خطوط ریلی نام برده می شود. آلیاژ ویژه در ساخت این محصول که باید با استانداردهای روز دنیا مطابقت داشته باشد از دیگر مواردیست که شاید ساخت آن را در کشور طی سالهای گذشته با وجود تحریمها به تعویق انداخت.
کاربرد سوزن ریل در قطار و مترو و نیاز به توسعه ویژه این شبکه با توجه به وضعیت آلایندگی در کلانشهرها اقدام ذوب آهن اصفهان را بیش از پیش مورد توجه قرار می دهد. توسعه خطوط پر سرعت ریلی و اصلاح خطوط موجود از دیگر نتایجی است که با ساخت سوزن ریل توسط ذوب آهن اصفهان حاصل می شود.
گفتنی است در حال حاضر کشور به بیش از ۷ هزار سورن ریل نیاز دارد که تماماً در گذشته وارد می شد و بناست ذوب آهن اصفهان در فاز اول یک هزار و ۵۰۰ عدد سوزن ریلی را تولید و در اختیار شبکه ریلی قرار دهد.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید