در ابتدا درباره تاریخچه تولید ورق قلعاندود توضیح دهید.
شرکت فولاد مبارکه بهعنوان یک شرکت بزرگ ملی با هدف خودکفایی کشور در تولید انواع ورقهای فولادی تأسیس و زنجیره تولید محصول قلعاندود این شرکت در سال ۱۳۸۲ راهاندازی و در اردیبهشتماه سال ۱۳۸۴ رسماً مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
یکی از رسالتهای تأسیس فولاد مبارکه، تأمین زنجیره کاملی از سنگ تا رنگ بود و بر این اساس، با تثبیت شرایط بهرهبرداری نواحی تولیدی، اجرای پروژههایی مانند پروژه زنجیره قلعاندود در دستور کار قرار گرفت که شامل خط نورد دوقفسهای، شستوشوی الکترولیتی، آنیل جعبهای، نورد پوستهای (تمپر)، و در نهایت خط قلعاندود بود.
ورقهای قلعاندود بیشتر در چه صنایعی کاربرد دارند؟ ضخامت این ورقها چقدر است؟
این ورقها در تولید محصولات بستهبندی و قوطیهای مواد شیمیایی، رنگ و روغن و مواد خوراکی مانند روغن نباتی، پنیر، ربگوجه و تنماهی استفاده میشود و همین امر گویای حساسیت تولید محصول قلعاندود از نظر سلامت و کیفیت است.
کمترین ضخامت ورق موردنیاز خط قلعاندود ۱۷۰ میکرون است که طبعاً رسیدن به این ضخامت چالشهای زیادی دارد. مفتخریم که با افزایش تجربه و افزایش مهارت و دانش و بهروزرسانیهای مختلفی که در خطوط مختلف این زنجیره انجام شده و علیرغم همه تنگناها، شرایط ما روزبهروز بهتر شده است. همچنین طی این چند سال در زمینه کاهش ضخامت و سبد محصول و ارائه گریدهای مختلف موردنیاز بازار موفقیتهای زیادی حاصل شده است.
ظرفیت تولید ورق قلعاندود در شرکت فولاد مبارکه چقدر است؟
ظرفیت نامی خط قلعاندود فولاد مبارکه ۱۰۳ هزار تن است، ولی با همت همکاران از این عدد عبور کردهایم و در حال حاضر رکورد تولید ۱۱۳ هزار تن در این خط محقق شده است؛ اما هدفگذاری ما برای سال جاری ۱۱۰ هزار تن است.
چه طرحهای توسعهای در واحد قلعاندود در دست اقدام است؟
در خط قلعاندود و در خطوط بالادست، فعالیتهایی در دست اقدام است که به بهبود کیفیت و تداوم تولید محصول کمک میکند. فاز اول پروژه تعویض موتورهای خط از جریان مستقیم به متناوب را در دست داریم که امیدواریم طی ماههای آینده به قرارداد برسد.
برای کنترل مصرف قلع، پروژه نصب سیستم اندازهگیری آنلاین پوشش قلع را داریم که مطالعات و رایزنیهای آن از پنج سال پیش آغاز شد و در نهایت موفق شدیم دستگاه موردنظر را خریداری و در محل نصب کنیم و امیدواریم بهزودی وارد فاز راهاندازی شویم.
یکی از چالشهای ما در خطوط برش قلعاندود این است که ساختار اتوماسیون این خطوط ساختار کارآمدی نیست. از لحاظ تأمینکننده چالشهای جدی داریم و هنوز وابسته به تأمینکننده خارجی هستیم. البته ابتدای سال جاری موفق شدیم قرارداد تغییر زیرساخت اتوماسیون هر دو خط را با شرکتهای داخلی منعقد کنیم.
چشمانداز تولید ورق قلعاندود در فولاد مبارکه چگونه است؟
با توجه به محدودیتهای ساختاری در خطوط فعلی، امکان توسعه محصولات جدید را نداریم؛ اما با بهبودهای انجامشده و در دست اجرا و با افزایش دانش، تجربه و مهارت کارکنان مجموعه و همچنین با توجه به نیاز بازار، تولید محصولات با ضخامت کمتر را در دست اجرا داریم و بر همین اساس چشمانداز قابل قبولی را متصوریم.
درباره تولید گریدهای جدید و مزیتهای آنها نسبت به تولیدات قبلی توضیح دهید.
در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد از گریدهای تولیدی فولاد مبارکه را گریدهای T5 یا DR8 تشکیل میدهند. این گریدها استحکام مکانیکی بیشتری دارند و در مصارف خاص مانند کششهای عمیق مورداستفاده قرار میگیرند.
محصولات قلعاندود فولاد مبارکه در مقایسه با نمونههای خارجی از نظر کیفیت و قیمت در چه جایگاهی قرار دارد؟
استانداردها و حساسیتهای مشتریان با گذر زمان افزایش یافته و ورقهای وارداتی با کیفیت بالا وارد کشور میشوند. این موضوع رقابت را سخت میکند. در کنترل ابعاد ورق، صافی، کیفیت پوشش و خواص پوشش کار سختی داریم؛ اما همگی در تلاشیم تا بتوانیم رقابت قابلقبولی با رقبای سرسخت خارجی داشته باشیم. آمار ما از شکایت مشتری گویای این است که درمجموع رضایت قابلقبولی از محصولات وجود دارد.
چه اقداماتی برای افزایش رقابتپذیری محصولات برای حضور در بازارهای جهانی انجام شده است؟
حفظ تعادل بازار داخلی بهعنوان یک سیاست اصولی در نظر گرفته شده و علیرغم اینکه فولاد مبارکه امکان صادرات دارد به سمت آن حرکت نکرده و در حال حاضر تمرکز بر تأمین بازار داخل برای کاهش واردات است.