تمکین بانک کشاورزی به فرمایشات رهبر انقلاب در حمایت از تشکیل خانواده و فرزندآوری

بانک کشاورزی در پایان پائیز سال جاری و به منظور تمکین به فرمایشات رهبر انقلاب در زمینه حمایت از ازدواج جوانان و فرزندآوری بیش از 59 هزار میلیارد ریال در این بخشها تسهیلات پرداخت کرد.

به گزارش اختصاصی رصد روز، در آبان سال ۱۴۰۰ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. به گفته بسیاری از فعالان اجتماعی اجرای این قانون با توجه به بحران هرم سنی کشور در سالهای آینده هرچند که می تواند مؤثر باشد اما کافی نیست.

آمارهای سازمان ثبت احوال نشان‌دهنده کاهش تعداد ولادت‌هاست، به گونه‌ای که در سال ۱۴۰۰، یک میلیون و ۱۱۷ هزار تولد، در سال ۱۴۰۱ یک میلیون و ۷۲ هزار تولد و در سال ۱۴۰۲ یک میلیون و ۵۲ هزار تولد ثبت شده است و به گفته برخ کارشناسان یکی از دلایل کاهش موالید در ایران بحث «ساختاری» است.

در سال‌های اخیر، به دلیل اجرای سیاست‌های رشد جمعیتی همچون تک فرزندی و فرزند کمتر زندگی بهتر، وقفه‌ای در روند جمعیتی کشور پدید آمد که تأثیرات منفی زیادی به همراه داشت پیری جمعیت و کاهش نسل جوان مولد، فعال و پویا یک تهدید راهبردی بالفعل برای تمدن ایران زمین محسوب می‌شود. این مسئله نه تنها بر توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه می‌تواند امنیت و اقتدار ملی را نیز به چالش بکشد

کشورهایی که بیش از ۴۰ درصد جمعیت‌شان کمتر از ۱۵ سال سن دارند جوان تلقی می‌شوند اما اگر در کشوری باروری کاهش یابد، آن کشور با رسیدن به سن جوانی با پدیده‌ای به نام تورم جوانی جمعیت روبه‌رو می‌شود و این یعنی بیشترین سهم جمعیتی آن کشور را ۱۵ تا ۳۰ ساله‌ها تشکیل می‌دهند. در بازه بعدی اگر کاهش باروری ادامه‌دار باشد، از قاعده هرم سنی جمعیت کاسته شده و مجددا ۱۵ سال بعد، جوانان ۱۵ تا ۳۰ ساله به سن ۳۰ تا ۴۵ سال می‌رسند.

بیش از یک قرن است که دنیا با مبانی اقتصادی توجه جدی به موضوع جمعیت دارد اما در ایران غیر از رهبر انقلاب هنوز کسی به‌طور جدی وارد تبیین فرزندآوری نشده است و طی یک دهه گذشته تاکنون ۵۵ بار در این مورد تأکید و تذکر داشته‌اند.

امروز ایران ۸۵ میلیون نفر جمعیت دارد، نرخ رشد جمعیت به زیر یک درصد رسیده و ۷/. درصد است و در سال ۱۴۱۵ به صفر درصد خواهد رسید و در نهایت در سال ۱۴۲۰ که به زیر صفر می‌رسد و به کاهش جمعیت کل خواهیم رسید و ایران هیچگاه یک کشور صد میلیون نفری نخواهد شد.

اجرای همزمان سیاست‌های فرهنگ‌سازی ازدواج و فرزندآوری به همراه تسهیل شرایط اقتصادی و معیشتی دو مکانیزم مورد نیاز برای مقابله با میزان کاهش باروری و رشد جمعیت است

البته لازم به ذکر است که چگونگی مواجهه با نیازهای فزاینده پیش روی سالمندان آینده، یکی از چالش‌های جدی است که از همین الان باید فکری به حال آن کرد و با برنامه‌ریزی مناسب و سیاستگذاری اثربخش، از آسیب‌های محتمل جلوگیری به عمل آورد، چرا که در هر صورت، به دلیل افزایش امید زندگی، حتی با افزایش باروری و فرزندآوری، بخش عظیمی از جمعیت ما سالخورده خواهند شد و باید برای آنان برنامه‌ریزی شود.

آموزش، بهداشت، مسکن، اشتغال، برابری و عدالت، کشاورزی و تغذیه، مسایل اکولوژیک و زیست محیطی، حاشیه‌نشینی و پیامدهای آسیب‌شناختی آن مانند فقر، کودکان خیابانی، کارتن‌خواب‌ها از جمله مفاهیمی است که با موضوع جمعیت و پویایی آن مرتبط است.

با آنچه گفته شد اهمیت حمایت سازمانها و نهادهای اجتماعی و ایجاد شرایط تسهیل برای ازدواج و فرزندآوری بیش از هر زمانی حیاتی به نظر می رسد و در این باره نقش بانکها با توجه به امکان تهیه بستر مالی برای ازدواج جوانان با ابزار پرداخت تسهیلات بیش از سایر بخشها پررنگ به نظر می رسد.

بانک کشاورزی در راستای تمکین به فرمایشات رهبر انقلاب مبنی بر حمایت از تشکیل خانواده و فرزنذآوری در مقطع ۹ ماهه نخست سال جاری ۱۲۵۹۱ فقره تسهیلات قرض الحسنه ازدواج به مبلغ ۴۲۲۹۵ میلیارد ریال و ۱۸۴۷۰ فقره تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری به مبلغ ۱۶۵۵۳ میلیارد ریال به هموطنان پرداخت کرده است.

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

منبع : رصد روز

مطالب مرتبط