به گزارش رصد روز، ماجرای ارز ارزان و کاهش عرضه در کشور ما داستانی تکراری است. این دو پدیده نه تنها با یکدیگر تعارضی ندارد، بلکه یکی از آنها نتیجه منطقی دیگری است. واردات با نرخ ترجیحی و قیمت گذاری برای قیمت آن به ریال، نتیجهای جز ایجاد انگیزه قاچاق برای واردکننده، تولیدکننده، عرضهکننده و مصرفکننده ندارد. درحالیکه ارز آزاد در بازار به بیش از ۵۰ هزار تومان رسیده است، تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات، حاشیه سودی بالاتر از هزاردرصد را برای ذینفعان به ارمغان میآورد.
گزارشهای رسمی حاکی از آن است که «تخصیص ارز» کالاهای اساسی رشد قابل توجهی داشته، لذا این سوال مطرح میشود که چرا عرضه کالاها با مشکل روبهرو شده است؟ بر اساس آمارها میزان ارز ترجیحی تامینشده برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در هشتماه ابتدایی سال، ۳۶درصد رشد داشته است؛ درحالیکه متوسط رشد سایر بخشها در این مدت تنها ۳درصد بوده است. با وجود رشد تامین ارز ترجیحی بخش بهداشت، گزارشهای میدانی حاکی از کمبود دارو یا سایر کالاهای اساسی است که ارز ترجیحی دریافت میکنند؛ بنابراین پاسخ سوال اول، رانت بالای ارز ترجیحی است که مشتریان آن را پرتعداد کرده است. این رانت ارزی ممکن است، نصیب واردکننده، تولیدکننده یا عرضهکننده شود و در نهایت اگر از این سه مرحله عبور کند، در بخش مصرف، بخشی از کالاها به شکل قاچاق از کشور خارج خواهد شد. ازاینرو مصرفکننده واقعی از این ارز ارزان کمترین بهره را خواهد برد و بازار با کمبود کالای اساسی مواجه میشود. راه خروج از شرایط کمبود عرضه، حرکت به سمت واقعی کردن قیمت ارز است.
درحالیکه بیش از یک سال از خبر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میگذرد، به نظر میرسد باقیماندن غیررسمی این ارز ترجیحی در برخی بخشها همچنان قربانی میگیرد. بر این اساس، روز گذشته بانک مرکزی اعلام کرد که ارز تامینشده در هشتماه ابتدایی امسال رشد ۳ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، ارز ترجیحی تامینشده برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در همین مدت ۳۶ درصد رشد داشته است. بخش قابل توجهی از این ارز صرف واردات دارو میشود. به این ترتیب با رشد ۳۶ درصدی تخصیص ارز منطقا انتظار میرود که دیگر شاهد کمبود دارو در بازار نباشیم؛ اما در کمال تعجب شاهد آن هستیم که اخبار کمبود دارو همچنان در تیتر رسانهها به چشم میخورند. پارادوکس ارز و عرضه ممکن است سوالبرانگیز باشد؛ اما علت آن چندان ناشناخته نیست. واردات دارو با نرخ ترجیحی و قیمتگذاری برای قیمت آن به ریال، نتیجهای جز ایجاد انگیزه قاچاق برای واردکننده، تولیدکننده، عرضهکننده و مصرفکننده ندارد و خروجی همیشگی آن کمبود دارو خواهد بود. کمبود دارو با وجود رشد قابل توجه ارز تخصیصیافته به این بخش را باید در همین نکته جستوجو کرد.
افزایش ارز، ثبات عرضه
درحالیکه به گفته مسوولان بانک مرکزی ارز ترجیحی تخصیصیافته به بخش بهداشت و درمان ۳۶ درصد افزایش یافته است، گزارش رسانهها از تداوم کمبود دارو در سطح کشور حکایت دارد. باید توجه داشت اگرچه ارز تخصیصیافته ۳۶ درصد افزایش یافته است، اما مصرف دارو نمیتواند در یکسال ۳۶ درصد افزایش پیدا کند. در واقع تنها سناریوی ممکن برای توضیح پارادوکس افزایش ارز تخصیص دادهشده و عدم عرضه داروی کافی به بازار، قاچاق دارو یا خروج ارز ترجیحی از زنجیره عرضه است. در همین راستا چندی پیش صداوسیما گزارش کرد که طبق اعلام نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی، از افزایش قاچاق دارو به افغانستان خبر داد و اعلام کرد که در نبود نظارت، افغانستانیها بهراحتی از برخی داروخانهها یا شرکتهای پخش به صورت ریالی دارو میخرند و به کشور خودشان میبرند.
از سوی دیگر بسیاری از تولیدکنندگان کمبود دارو در بازار را به کمبود ارز نسبت میدهند. این ادعا از سوی رئیس سازمان غذا و دارو نیز تکرار شد؛ ادعایی که به وضوح با سخنان امروز مسوولان بانک مرکزی درباره رشد ۳۶ درصدی تخصیص ارز در تضاد است. پارادوکس ارز و عرضه در این نقطه به اتمام نمیرسد و طبق اعلام بانک مرکزی، از ابتدای امسال تا نوزدهم آبان۱۴۰۲ در مجموع ۹۸میلیون و ۲۰هزار دلار برای واردات شیرخشک و مواد اولیه آن با ارز ترجیحی تامین کرده که این رقم حاکی از رشد ۷۷درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این در حالی است که در پاییز امسال کمبود شیرخشک به تیتر یک اخبار تبدیل شد.
داستان تکراری انگیزهها
با اندکی تامل میتوان دریافت که این تصویر به ظاهر ناهماهنگ، اتفاق تازهای نیست و در اقتصاد ایران موارد مشابه زیادی را میتوان یافت که عرضه یک محصول با افزایش تخصیص ارز ترجیحی به آن کاهش مییابد. در وهله نخست باید توجه داشت که به رغم تمام اخبار و ادعاها نسبت به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، تخصیص این ارز همچنان تداوم یافته است. بر این اساس رئیس سازمان غذا و دارو در مردادماه امسال اعلام کرد که «کل سهمیه ارزی دارو و تجهیزات پزشکی ۴ میلیارد دلار است که در سال جاری ۱.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی به تجهیزات پزشکی و شیرخشک اختصاص مییابد و تا پایان امسال نیز به تدریج ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی حذف و به ارز نیمایی تبدیل خواهد شد.» در شهریور ماه نیز رئیس سازمان هدفمندی یارانهها با این توضیح که «بخشی از کالاها را خود دولت وارد میکند، مثل بعضی از داروهای خاص یا بعضی از اقلام دیگر که نمیخواهد قیمت آن برای مردم خیلی گران شود، ولی دامنه اش الان بسیار بسیار محدود شده است» اعلام کرد که تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به بخش دارو همچنان ادامه دارد.
ماجرای تکراری
ماجرای ارز ارزان و کاهش عرضه در کشور ما داستانی تکراری است. این دو پدیده نه تنها با یکدیگر تعارضی ندارد، بلکه یکی از آنها نتیجه منطقی دیگری است. واردات با نرخ ترجیحی و قیمت گذاری برای قیمت آن به ریال، نتیجهای جز ایجاد انگیزه قاچاق برای واردکننده، تولیدکننده، عرضهکننده و مصرفکننده ندارد. درحالیکه ارز آزاد در بازار به بیش از ۵۰ هزار تومان رسیده است، تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات، حاشیه سودی بالاتر از هزاردرصد را برای ذینفعان به ارمغان میآورد.
به عبارت دیگر، این حاشیه سود برای واردکننده، تولیدکننده، عرضهکننده و قاچاقچی که به شکل مصرفکننده ظاهر میشود، این انگیزه را به وجود میآورد تا هرچه بیشتر از منابع ارزی ارزان استفاده کند و همزمان تا جای ممکن، کالای مذکور را به شکلی خارج از چرخه رسمی به فروش برساند تا از منافع سرشار ارز ترجیحی بهرهمند شود. این فروش از چرخه قانونی خود را در قالب کمبود مواد اولیه برای تولیدکنندگان یا کمبود کالای نهایی برای مصرفکنندگان به نمایش میگذارد. باید توجه داشت که بهرغم تداوم این سیاست اشتباه از سوی سیاستگذاران، بانک مرکزی تنها کارگزار تصمیم سیاستگذاران است و در ارتباط با این مساله نمیتوان به آن خرده گرفت. با این حال به نظر میرسد سیاستگذاران همچنان معتقدند که زور «نظارت» بر «انگیزه» میچربد و بر تداوم سیاستهای نادرست ارزی خود پافشاری میکنند.
کارنامه ارزی ۸ ماهه بانک مرکزی
روز گذشته، معاون ارزی بانک مرکزی در نشستی با محوریت «تجارت خارجی، تخصیص و تامین ارز و ترخیص» در میان خبرنگاران حاضر شد و به تشریح عملکرد ارزی بانک مرکزی در ۸ ماه ابتدایی امسال پرداخت. در این جلسه که با حضور رئیس سازمان غذا و دارو، رئیس سازمان توسعه تجارت و نمایندگان سازمان گمرک و معاونان ارزی و بینالملل شبکه بانکی در بانک مرکزی برگزار شد، محمد آرام اعلام کرد که از مجموع ۴۲میلیارد دلار ارز تامینشده از ابتدای سال جاری تا بیستم آبانماه، سهم وزارت صمت ۲۶.۶ میلیارد دلار، سهم وزارت جهاد کشاورزی ۱۰.۴ میلیارد دلار و سهم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۲.۷ میلیارد دلار بوده است. به گفته این مقام بانک مرکزی، ارز تامینشده برای واردات طی هشتماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳ درصد رشد داشته است. در دوره مشابه سال گذشته این عدد ۴۰ میلیارد دلار بوده است.