به گزارش رصد روز، آخرین گزارش مرکز آمار ایران از شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی نشان میدهد در اردیبهشت ۱۴۰۳ تورم مواد غذایی در محاسبات ماهانه و نقطهای روند صعودی داشته و در بخش سالانه روند کاهشی را نسبت به فرودین سال جاری طی کرده است.
در ماه نامبرده، اعداد تورم ماهانه و نقطه به نقطه بهترتیب رشد ۰.۲ واحد درصدی و ۰.۱ واحد درصدی را نسبت به ماه پیش از آن ثبت کردهاند تا روی شاخصهای ۲.۸ درصد و ۳۱ درصد بایستند. با این حال در بخش سالانه تورم مواد غذایی در شیب نزولی قرار گرفته تا پس از افت ۱.۸ درصدی، نماگر ۳۷ درصد را به نمایش بگذارد.
گوشت قرمز پرچمدار تورم مواد غذایی
در میان ۱۲ گروه کالایی که همواره در محاسبات مرکز آمار وجود دارد، گوشت قرمز سنتشکنی نکرده و همانند ماههای گذشته همچنان در صدر تورم مواد غذایی قرار دارد. تورم این محصول در محاسبات سالانه به مرز ۷۴ درصد رسیده و در شاخص نقطه به نقطه محدوده ۷۳ درصد را نشان میدهد.
بدین ترتیب گوشت قرمز را در اردیبهشت ۱۴۰۳ هم باید رکورددار گرانیها در بین تمام مواد غذایی محاسبهشدهی مرکز آمار به شمار آورد.
به نظر میرسد نزدیک شدن به عید قربان و بهجای آوردن مناسک حج از عوامل موثر بر رشد قیمت گوشت در ماه بررسیشده باشد. همچنین بیاعتنایی دولت به تامین نهادههای دامی و ناکافی بودن ارز تخصیصی به این حوزه را باید از دیگر موارد شوکزای بازار گوشت قلمداد کرد.
در روند ماهانه نیز بهجز گروه «شیر، پنیر و تخممرغ»، تمام ۱۱ گروه محاسبهشده دیگر نسبت به فروردین با افزایش قیمت مواجه شدهاند. در میان تمام خوراکیها و آشامیدنیها گروه سبزیجات است که با ثبت تورم بالای پنج درصد رشد چشمگیری را در بازه یکماهه اردیبهشت به ثبت رساند.
از سویی به نظر میرسد تورم جهانی محصولاتی نظیر شکلات و شیرینی در اردیبهشتماه به بازار ایران هم سرایت کرده است. طبق دادههای منتشرشده، گروه «شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی» هم رشد قابل توجهی در بازه ماهانه داشتهاند که احتمالاً بخش مهمی از آن مربوط به شکلات باشد.