به گزارش رصد روز، خبرگزاری رویترز بهتازگی مدعی شد: ایران ارسال محمولههای نفتی به چین را متوقف کرد، زیرا تهران قیمتهای بالاتری را از مشتری اصلی خود میخواهد و عرضه نفت ارزان را برای بزرگترین واردکننده نفت خام در جهان کاهش داده است. طبق گزارش این رسانه صادرات نفت ایران که حدود ۱۰ درصد از واردات نفت خام چین را تشکیل میدهد و در ماه اکتبر به پایینترین حد خود در سالهای اخیر رسید.
به دنبال ادعای رویترز مبنی بر توقف فروش نفت ایران به چین، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین این موضوع را تکذیب کرد، آمارها نیز نشان میدهد صادرات نفت ایران به چین همچنان در اوج است.
آن طور که رویترز گزارش کرده بود پنج فرد مرتبط با صنعت نفت گفتها ند که فروشندگان ایرانی به خریداران چینی اطلاع دادهاند که در حال کاهش تخفیف نفت خام سبک خود هستند و در ماه دسامبر و ژانویه آن را با قیمت پنج یا شش دلار زیر قیمت نفت برنت خواهند فروخت. این در حالی است که به گفته آنها، ایران در ماه نوامبر، نفت سبک خود را ۱۰ دلار زیر قیمت نفت برنت به چین فروخته بود.
مدیر یک شرکت تجاری مستقر در چین هم گفته بود که احتمالا دستور افزایش قیمتها از تهران صادر شده است و معلوم نیست اوضاع چگونه پایان مییابد و باید دید آیا پالایشگاههای چینی حاضر به پذیرش قیمتهای جدید خواهند بود یا خیر.
با وجود چنین ادعایی، آمارهای مؤسسه کپلر نشان میدهد صادرات نفت ایران به چین در ماه گذشته میلادی (دسامبر) به ۱.۲میلیون بشکه در روز رسیده و حتی ایران توانسته فروش نفت خود را در ماه نوامبر به ۱.۵میلیون بشکه نفت در روز برساند.
در همین حال، دیروز مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین به ایرنا گفت: روند تخفیف ایران به چین در سال گذشته کاهشی بوده و با توجه به شرایط تحریمی و منافع کشور، این تخفیفات جزو اسرار است.
او افزود: این خبرسازیها تأثیری در فروش نفت ایران ندارد و با توجه به اینکه فروش نفت ایران از سوی آمریکا تحریم است، اما الان هم در شرایط فروش حداکثری نفت هستیم. علیرضا ستوده، یک کارشناس انرژی گفت: با توجه به افزایش ظرفیت پالایشی چین و همچنین افزایش تولید نفت ایران، اخبار مبنی بر توقف صادرات نفت به چین صحت ندارد و ادعایی بیش نیست.
بهگفته او، رویترز اقدام به خبرسازی کرده تا با این کار هم باعث ایجاد جو روانی در داخل ایران شود و هم با توجه به واکنشهای مسئولان نسبت به این خبر، اطلاعات خود را نسبت به فروش نفت ایران وسیعتر و دقیقتر کند.