به گزارش رصد روز، بررسی شاخصهای برق بیانگر این است که سرعت حرکت به سمت اهداف برنامه هفتم کمتر از میزان مطلوب بوده و در صورت ادامه این وضعیت دستیابی به اهداف مذکور دور از انتظار است. رشد اندک نیروگاههای تجدیدپذیر و فقدان مدیریت رشد فزاینده تقاضای برق از مهمترین کاستیها در دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه است. این موضوع بیانگر این است که سیاستگذار نیرو از برنامه توسعه تجدیدپذیرها جامانده است.
طبق قانون برنامه هفتم پیشرفت، حداکثر توان تولید برق در زمان اوج بار در سال پایانی برنامه باید به ۸۷.۱۴۰مگاوات افزایش یابد که بهمعنای رشد متوسط سالانه ۷.۴درصد طی دوران اجرای این برنامه است. در حالی که در ۶ماه ابتدایی سالجاری بهعنوان سال اول شروع برنامه، حداکثر توان تولید برق در زمان اوج با رشد تنها ۲.۱درصدی، به مقدار ۶۲.۳۱۵مگاوات رسیده که میتوان گفت حدود ۳.۲۱۲مگاوات کمتر از حد مورد انتظار بوده است.
افزایش ناترازی میان تولید و تقاضای برق در سالهای اخیر، اعمال طرحهای مدیریت مصرف برق بهویژه بر بخش صنعت را به دنبال داشته است. از اینرو، در قانون برنامه هفتم پیشرفت، هدفگذاریهایی در راستای بهبود شرایط صنعت برق انجام شده که از جمله اهداف این قانون، افزایش ظرفیت نامی نیروگاهها به ۱۲۴هزار مگاوات، شامل ۱۲هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است. هدف دیگر برنامه هفتم در بخش برق، دستیابی به تراز مثبت ۱,۶۳۲مگاوات بین تولید و تقاضای برق در زمان اوج بار است، در حالی که در تابستان گذشته این تراز منفی ۱۷,۵۵۷مگاوات بوده است.
از دیگر اهداف برنامه هفتم بهمنظور رفع ناترازیها، افزایش متوسط راندمان نیروگاههای موجود از ۳۹ به ۴۴درصد و احداث نیروگاههای جدید با راندمان حداقل ۵۵درصد است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با پایش دادههای مربوط به ۶ماه اول سال ۱۴۰۳، به ارزیابی میزان تحقق اهداف بخش برق در قانون برنامه هفتم پیشرفت پرداخته است.در آغاز سال ۱۴۰۳ که سال اول اجرای قانون برنامه هفتم پیشرفت بهشمار میآید، مجموع ظرفیت اسمی نیروگاهی نصبشده ۹۲.۳۵۱مگاوات بوده است. از این میزان، نیروگاههای تجدیدپذیر ۱.۰۳۶مگاوات و نیروگاههای هستهای ۱.۰۲۰مگاوات را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین در ۶ماه اول سال ۱۴۰۳، مجموع مصرف برق در کشور بالغ بر ۱۷۲میلیارد کیلوواتساعت بوده است.بررسیها نشان میدهد بخش صنعت، بزرگترین مصرفکننده برق است و ۳۴درصد از کل مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده و بخش خانگی با ۳۳.۶درصد در رتبه دوم قرار دارد. طبق برنامه هفتم پیشرفت، نیاز مصرف برق در زمان اوج بار باید تا پایان برنامه به حداکثر ۸۵.۵۰۸مگاوات برسد. این هدف نشاندهنده رشد متوسط سالانه ۳درصد در طول اجرای برنامه است. در سالجاری که نخستین سال اجرای این برنامه بهشمار میآید، رشد مصرف برق معادل ۸.۷درصد بوده و نیاز مصرف به ۷۹.۸۷۲مگاوات افزایش یافته که حدود ۳.۹۷۹مگاوات بیشتر از هدف تعیینشده در قانون است. بنابراین، توجه به سیاستهای مدیریت مصرف برق باید در اولویت قرار گیرد.
وضعیت اسمی شاخصهای کلان بخش برق در ۶ماه اول ۱۴۰۳
ظرفیت اسمی نیروگاهها: هدفگذاری قانون برنامه هفتم رسیدن به ظرفیت ۱۲۴.۴۸۵مگاوات، معادل احداث ۳۲.۱۳۴مگاوات نیروی جدید است. این در حالی است که میزان تحقق برنامه هفتم ۱.۴۴۷مگاوات معادل ۴درصد است.
ظرفیت اسمی نیروگاههای تجدیدپذیر: هدفگذاری قانون برنامه هفتم، رسیدن به ظرفیت تجدیدپذیر ۱۲هزار مگاوات معادل احداث ۱۰.۹۶۴مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر جدید است. میزان تحقق برنامه هفتم، ۲۴۴مگاوات معادل ۲درصد است.
ظرفیت اسمی نیروگاههای هستهای: هدفگذاری قانون برنامه هفتم، رسیدن به ظرفیت هستهای ۳هزار مگاوات معادل احداث ۱.۹۸۰مگاوات نیروگاه هستهای جدید است. میزان تحقق برنامه هفتم، صفر درصد است.
تولید همزمان در اوج تقاضا: هدفگذاری قانون برنامه هفتم، رسیدن به ظرفیت تولید ۸۷.۱۴۰مگاوات، معادل ۲۶.۵۲۳مگاوات افزایش تولید است. میزان تحقق برنامه هفتم ۱.۴۴۱مگاوات معادل ۵درصد است.
مجموع تولید برق: هدفگذاری برنامه هفتم، تولید ۴۸۹.۲۹۵میلیون کیلووات برق در سال آخر برنامه است.
سهم سوخت مایع از مجموع سوخت مصرفی نیروگاههای حرارتی: عمده مصرف سوخت مایع در نیروگاهها مربوط به نیمه دوم سال است. با این حال مصرف سوخت مایع در نیمه اول سالجاری نیز قابلتوجه بوده است.
راندمان نیروگاههای حرارتی: هدفگذاری قانون برنامه هفتم، ۴۴درصد در انتهای برنامه است.
ضریب بهرهبرداری از نیروگاهها: به دلیل افزایش تقاضای برق در نیمه اول سال، ضریب بهرهبرداری از نیروگاهها ۱۵.۴واحد درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
حداکثر نیاز مصرف برق: هدفگذاری قانون برنامه هفتم، حداکثر ۸۵.۵۰۸مگاوات است که متاسفانه تنها در سال اول ۵۲درصد محقق شده است.
بار تامین اجتماعی در اوج تقاضا: هدفگذاری در انتهای قانون برنامه هفتم، مثبت شدن تراز برق در اوج به میزان ۱.۶۳۲مگاوات است.
مجموع مصرف برق: نسبت به دوره مشابه سال قبل ۶.۱درصد افزایش داشته است.
مصرف بخش خانگی: نسبت به دوره مشابه سال قبل ۷.۳درصد افزایش داشته است.
مصرف بخش صنعت: نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵.۳درصد افزایش داشته است.
مصرف بخش کشاورزی: نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۴درصد افزایش داشته است.
مصرف سایر بخشها (تجاری، عمومی و روشنایی معابر): نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۴درصد افزایش داشته است.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید