به گزارش رصد روز، خبرگزاری ایلنا در گزارشی از وضعیت حافظیه شیراز، با اشاره به «حجم بالای گردشگر و آلوده کردن فضای حافظیه که سبب شستوشوی مکرر آن شده» نوشت: «به گفته مرمتگر این بنا، اگر روند شستوشوی مداوم محوطه حافظیه ادامه یابد، نفوذ آب به پایه ستونهای آرامگاه منجر به سستی آنها خواهد شد.»
در بخشی از گزارش این خبرگزاری نزدیک به اصلاح طلبان آمده است:
* حافظیه این روزها در صدر اخبار میراث فرهنگی کشور قرار گرفته است، از یک سو همچنان نگرانیها نسبت به عبور مترو از زیر حافظیه وجود دارد و از سوی دیگر به تازگی شنیده میشود حجم بالای گردشگر و آلوده کردن فضای حافظیه سبب شست و شوی مکرر فضای آن شده که به گفته مرمتگر حافظیه شست و شویهای مکرر سبب سست شدن ستونهای حافظیه خواهد شد.
رحمان سلیمانی، مرمتگر آرامگاه حافظ و یکی از مرمتگران با تجربه آثار تاریخی این شهر میگوید:
* البته هنوز پایه ستونهای آرامگاه حافظ دچار مشکل نشده اند. ولی مهم است که برای مدتی آب روی سنگهای این آرامگاه ریخته نشود و نیاز است که روند شستشوی مداوم آرامگاه حافظ اندکی متوقف شود.
* به دلیل آن که بازدیدکنندگان آرامگاه حافظ زباله زیادی همراه با ته مانده بستنیهایی که در این آرامگاه توزیع میشود روی زمین این مجموعه میریزند، مسئولین این محوطه چارهای جز شستشوی مداوم محوطه آرامگاه حافظ برای پاک کردن چربی و ته مانده بستنیها ندارند.
* اگرچه پایه ستونهای آرامگاه فعلا هیچ مشکلی ندارند اما باید حتما آب کمتری روی این محوطه ریخته شود. یعنی اگر هفتهای یکبار آب شستشوی محوطه آرامگاه حافظ انجام میشود باید هر دو هفته یکبار این کار انجام شود تا آسیبی به ملات گل و آهک و گچ موجود در پایه ستونهای آرامگاه حافظ نرسد.
* آبی که روی محوطه آرامگاه ریخته میشود آب چاه است که دارای باکتری است و منجر به آسیب به سنگهای آرامگاه میشود.
* زیرکار استفاده شده در آرامگاه حافظ صد سال قبل گل و آهک و گچ است که نیاز دارد آب به آرامی از آن گرفته شود.
* ۸ ستون در آرامگاه حافظ وجود دارد که زیرپایه هر یک از آنها یک سنگ ۵ ضلعی قرار دارد و ۸ چهارتراش نیز به همان اندازه به صورت «هشته گیر» دور ستونها میچرخد. بست بین آنها نیز سرب است. چون سرب فلز انعطافپذیر است، به این دلیل بین آنها سرب قرار دادهاند که فشار سنگ منجر به پوسیدگی و خراش در ستونها نشود.
* خاصیت دوم سرب این است که دارای سمی است که وقتی بین دو سنگ قرار بگیرد از نفوذ جلبکها بین دو سنگ جلوگیری میکند تا پوسیدگی و آسیب به سنگها وارد نشود.
* مهمترین عاملی که منجر به ایراد آسیب به آرامگاه حافظ میشود، بازدیدکنندگان و شسشتوی مداوم این محوطه به دلیل زبالههایی است که آنها بر زمین میریزند.
* به جرات میگویم که آثار تاریخی در بازدیدهای انبوه آسیب میبینند و خواهش ما این است که مردم در ورود به بناها و محوطههای تاریخی نظیر آرامگاه حافظ مراعات کنند و زباله از خود بر جای نگذارند تا با شستشوی ناگزیر و مداوم، آسیبی به این بناها نرسد.
* مجموعه مدیریت و حفاظت حافظیه نمیتوانند جمعیت را کنترل کنند و باید فکری به حال مردم کرد.