به گزارش رصد روز، در شب هالووین برخی از فروشگاهها در تهران اقدام به فروش تزیینات این رویداد کردهاند.
هر سال ۳۱ اکتبر مراسم هالووین در کشورهای مختلف دنیا برگزار میشود. در کشورهایی مانند آمریکا موسم تعطیلات است و با مراسمی شبیه قاشقزنی که بچهها با سبدهایی به در خانه همسایگان میروند و از آنها آبنبات و شیرینی میگیرند. مراسم با کدوهای تزئینشده و پوشیدن لباسهای ترسناک همراه است. رسم هالووین به جشنواره دیرین سلتیکی به نام «سوون» حدود دو هزار سال پیش باز میگردد. سلتها باور داشتند که سوون روزی در سال است که فاصله میان جهان ما و جهان مردگان محو میشوند و ارواح مردگان میتوانند به سوی ما بازگردند. مراسم هالووین امروزی جنبه شوخی و سرگرمی دارد.
هالووین، (به انگلیسی: Halloween) مخفف هالووز ایونینگ (Hallows’ Evening) به معنای شب قدیسان، جشنی است که در ۳۱ اکتبر و یا دهم آبان ماه در شامگاه مراسم روز همه قدیسین از آیینهای مسیحیت غربی، برگزار میشود. هالووین روز اول مراسم سهروزه آلهالوتاید است که مناسبتی در تقویم کلیسا برای بزرگداشت یاد درگذشتگان، از جمله قدیسان، شهیدان مسیحی و دیگر مؤمنان درگذشته است.
توافقنظر رایج این است که بسیاری از سنتهای هالووین برگرفته از مراسمهای فصل برداشت محصول در فرهنگ باستانی سلتها، به خصوص جشن سوون، است؛ این مراسمها احتمالاً ریشه پاگانی داشتهاند و سوون بعد از مسیحیسازی در قرون اولیه مسیحیت به شکل هالووین درآمدهاست. گروهی دیگر معتقدند هالووین از آغاز تعطیلاتی مسیحی بودهاست و ریشههای متفاوتی با جشنهای باستانی نظیر سوون داشتهاست.
فعالیتهای مرسوم روز هالووین شامل قاشقزنی، شرکت در مهمانیهای هالووین با لباسهای ویژه این روز، تهیه کدوی هالووین، روشنکردن آتش، سیببازی، بازیهای فالبینی، شوخی دستی، بازدید از خانههای وحشت، تعریفکردن قصههای وحشتآور و تماشای فیلمهای ترسناک است. در بسیاری از نقاط جهان مراسمهای مسیحیِ روز همه قدیسان، مانند حاضر شدن در کلیسا یا روشنکردن شمع در کنار قبر مردگان، هنوز هم محبوب و رایج است اما در دیگر کشورها بُعد تجاری و غیردینی هالووین اهمیت بیشتری دارد.برخی مسیحیان به صورت تاریخی از خوردن گوشت در این روز اجتناب میکنند، سنتی که خود را در خوردن غذاهای گیاهی مثل پنکیک سیبزمینی، سیب و کیک روح در طول شبزندهداری این روز تجلی دادهاست.
ریشهٔ نام
واژهٔ هالووین به عنوان نام شعر «هالووین» (۱۷۸۵) اثر رابرت برنز، شعری که بهطور سنتی به زبان اسکاتس منتسب شدهاست.
هالووین یک واژه مسیحی است که ریشه آن به حدود ۱۷۴۵ برمیگردد. واژه «Hallowe’en» به معنی «شب قدیسان» واژهای از اصطلاح اسکاتلندی All Hallows’ Eve به معنی (شب پیش از روز همه مقدسان) میآید. «eve» در زبان اسکاتس even هست و این هممعنی با e’en یا een است. با گذر زمان (All) Hallow(s) E(v)en به Hallowe’en تبدیل شد. هرچند که واژه «All Hallows» در انگلیسی باستان وجود داشت اما خود «All Hallows’ Eve» تا ۱۵۵۶ دیده نشده بود.
تاریخچه
تصور میشود که آداب و رسوم امروز هالووین تحت تأثیر آداب و رسوم و اعتقادات فولکلور ملتهای سلتی به وجود آمده، اعتقاد بر این است که برخی از این آیینها ریشه در ادیان اولیهٔ مردم این نواحی داشته.در سراسر ایرلند آتشبس ناپایداری میان آداب و رسوم و اعتقادات مرتبط با مسیحیت، و آئینهای مرتبط با ادیانی که قبل از ورود مسیحیت به ایرلند وجود داشتند، برقرار بود.در حالی که برخی از فولکلوریستها ریشهٔ هالووین را در جشن رومی پومونا، الهه میوهها و دانهها، یا در یک عید مردگان، به نام پارنتالیا، دانستهاند، اما در واقع این جشن بیشتر با فستیوال سلتیکی سوون مرتبط است، که در ایرلند قدیمی برای «پایان تابستان» برگزار میشد.
سوون اولین و مهمترین روز از میان روزهای سهماهه در تقویم قرون وسطایی گالیها بود و در ۳۱ اکتبر – ۱ نوامبر در ایرلند، اسکاتلند و جزیره من جشن گرفته میشد.جشنوارهٔ مشابهی در همان زمان از سال توسط اقوام سلتی بریتونی برگزار میشد، که در ولز Calan Gaeaf، در کورنوال Kalan Gwav و در برتاین Kalan Goañv نامیده میشد؛ نامهایی که به معنی «اولین روز زمستان» بودند. در باور سلتها یک روز، در زمان غروب آفتاب به پایان میرسید و روز بعد آغاز میشد؛ بنابراین این عید شب قبل از ۷ نوامبر (نیمنقطهای میان اعتدال روز و انقلاب پاییزی) آغاز میشد. سوون و کالان گائف در اولین مکتوبات ایرلندی و ولزی ذکر شدهاند. این نامها توسط مورخان برای اشاره به آداب و رسوم سلتیکی هالووین تا قرن نوزدهم استفاده میشد و هنوز هم این واژگان در زبانهای گالیکی و ولزی معادل هالووین هستند.