عرضه خودرو در بورس کالا فوایدی داشت که گویا خوشایند برخی ها نبود و با دمیدن در بوق کرنا سعی دارند که نقش پلیس خوب را بازی کنند
به گزارش اختصاصی رصد روز، حذف خودرو از بورس کالا مهمترین بحث صنعت خودرو در روزهای اخیرست. بررسی نکته نظرات منتقدان نشان میدهد که با اتخاذ هر روشی نوک پیکان انتقادات به سمت خودروسازان گرفته شد در حالیکه از حرف منتقدین هنوز راهکار عملی که قابل اجرا در بازار باشد قابل دریافت نیست. باید قبول کرد که در حال حاضر ظرفیت خودروسازی کشور همین چیزیست که مشاهده می شود و در این میان نقش واسطه گری دولت که بسیاری از منتقدین و همراهان صنعت خودرو به آن اذعان دارند پر رنگ تر از سیاستهای اتخاذ شده مجموعه های تصمیم گیر در این باره است.
چند مزیت اصلی عرضه خودرو در بورس کالا
عرضه خودرو در بورس کالا بهترین روشی بود که در آن می شد به شفافیت معاملات و رسیدن خودرو به دست مصرف کننده واقعی اطمیمنان داشت هرچند که برخی نمایندگان با ساز و کار کشف قیمت در این بازار زاویه داشتند اما نتایج کوتاه عرضه خودرو در بورس کالا نشان داد که شکاف قیمتی بازار و کارخانه رو به کاهش گذاشت. در این طرح خودروسازان در ساز و کاری مشخص تعداد معینی از محصولاتشان را به بورس کالا عرضه می کنند و روند قیمت گذاری از اختیار همه خارج است و تنها کشف قیمت سبب ارزشگذاری محصول می شود و امکان سوءاستفاده از اوراق هویتی افراد از بین می رود.
بالا بودن تضامین اجرایی در بورس کالا زمینه ای را فراهم می کند تا وصول مطالبات خودروسازان در کمترین زمان ممکن امکان پذیر باشد و مصرف کننده نیز در موعد مقرر به محصول مورد نظرش برسد. اشاره به همین دو موضوع کافیست تا با مرور بر آنچه طی سالهای اخیر در بازار خودرو گذشت بیان شود که چنین تضمینی در بازارهای غیر رسمی و سایر روشهای عرضه هیچگاه وجود نداشت.
شتر سواری دولا دولا نمی شود
البته برخی از دغدغه های موجود در عرضه خودرو در بورس کالا را باید نگرانی برخی از حذف قیمت گذاری دستوری دانست و در این بین باید مشخص شود که ذینفعان قیمت گذاری دستوری چه کسانی هستند که در چند روز گذشته تمام هم و غمشان جلوگیری از عرضه خودرو در بورس کالا بود؟
بورس کالا پتانسیلی را ایجاد می کرد تا برای اولین بار پس از مذتها قیمت گذاری براساس عرضه و تقاضا صورت گیرد. مسئله ای که همواره منتقدان هم در تریبونهایشان به آن تأکید دارند اما عجیب اینجاست که با عملی شدن این مسئله همین گروه ساز دیگری را کوک کرده اند و این بار فشار خود را روی نوع کشف قیمت و فاصله بازار با قیمت کارخانه گذاشتند در حالیکه شکاف قیمتی موجود حاصل سالها امتحان روشهایی است که مدیریت لازم در آن مشاهده نمی شود.
البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که دسترسی نهادهای نظارتی به اطلاعات مالی حاصل از معاملات بورس کالا یکی دیگر از ظرفیتهاییست که در سایر روشها نمی توان تضمین کافی برای این مسئله داشت. این مسائل سبب می شود تا با ظفیت سنجی مناسب عرضه ها به شکل منطقی ادامه پیدا کند اما هنوز در خوان اول ماجرا بودیم که بساط شفافیت جمع شد و بار دیگر عرضه خودرو باید با اما و اگر و شاید و باید همراه شود.
به گفته فعالان صنعت خودرو و بورس بیش از ۱۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان سود دلالان با عرضه خودرو در بورس کالا از ۲۸ اردیبهشت کم شد و این مقدار در چرخه تولید مورد استفاده قرار گرفت و شاید علت اصرار برخی بر عدم عرضه خودرو در بورس کالا را باید در این آمار جستجو کرد.
قیمت گذاری دستوری طی سالهای گذشته منجر به زیان ۱۲۵ هزار میلیاردی خودروسازان شده در حالیکه با این رقم می شد سایتهای جدیدی را در صنعت خودرو عملیاتی کرد. یکی دیگر از ابهاماتی که باید به دنبال رمز گشایی از آن بود این است که مردم با عرضه خودرو در بورس کالا حباب قیمتی بازار را به درستی برآورد کردند و دستپاچگی برخی در حذف عرضه خودرو را باید در این مسئله نیز دانست.
سود ۴۴ هزار میلیارد ریالی مصرف کنندگان
آمارها نشان میدهد که در مجموع عرضه ۳۴ هزار و ۸۱۶ دستگاه خودرو در بورس کالا مصرف کنندگان بیش از ۴۴ هزار میلیارد تومان سود کردند. این رقم با توجه به اینکه خریداران محصولات مورد نظر را کمتر از قیمت بازار تهیه کردند حاصل شد که گویا این موضوع هم به مذاق بعضی ها خوش ننشسته.
با آنچه گفته شد مشخص می شود که اصرار عده ای برای حذف عرضه خودرو در بورس کالا ریشه در کمک به مردم ندارد وگرنه اجازه داده می شد برای اولین بار کاری معقول صورت گیرد تا انتفاع تولیدکننده و مصرف کننده توأمان رقم بخورد.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید