آریا یونسی در یادداشت اختصاصی رصد روز؛

حزب الله و وداع با سید حسن نصرالله

در دورانی که حزب الله تاسیس نشده بود (۱۹۷۹) و جنبش امل سیاست احتراز از درگیری مستقیم با اسرائیل داشت، حزب الله در اوان تاسیس و شهادت اولین دبیرکل، سید عباس موسوی، سازمانی گرفته بود که پس از انتخاب شهید نصرالله سیاست جدیدی را پی گرفتند.

یادداشت اختصاصی  رصد روز، امروز مراسم تشییع پیکر دو شهید حزب الله، شهیدان سید حسن نصر الله و سید هاشم صفی الدین با شکوه برگزار شد؛ در حالی که جنگنده های اسرائیلی دو بار در ارتفاع پایین بر روی بیروت پرواز کردند و وزیر دفاع رژیم صهیونیستی آن را علنا تهدید دشمنان اسرائیل معرفی کرد.

رویترز به نقل از یک منبع ناشناس امنیتی لبنانی تعداد حاضرین را یک میلیون تخمین زده است که دور از انتظار نیست؛ زیرا ورزشگاه کامل شمعون فقط ۵۵۰۰۰ صندلی دارد و احتمالا وزشگاه چند برابر ضرفیت جمعیت را در خود داشته است. علاوه بر آن تمامی خیابان های اطراف ورزشگاه سراسر مملو از جمعیت است و عکس ها مشخص است. هرچه بود مراسم پرشکوه و پرجمعیتی بود که نشانه وجود پایگاه مردمی حزب الله است.

اکنون سوال این است که سرنوشت حزب الله در دوران پس از شهید نصرالله چگونه خواهد بود؟ در این سوال، پرسش دیگری هم مستتر است: آیا حزب الله تضعیف شده است؟ در مورد اول می توان با گمانه زنی بهتری پاسخ داد به نحوی که سوال دوم هم پوشش داده شود.

شهادت فرماندهان ارشد و دبیر کل حزب الله ضایعات دردناک و جبران ناپذیری است اما لزوما به معنای تضعیف حزب الله نیست. زیرا حزب الله از ابتدا طوری سازمان یافته است که اگر فرماندهان و رهبری و شورای رهبری آن شهید شدند یا ارتباطشان با بدنه نظامی و اداری قطع شد به کار خود ادامه دهند. در واقع نقش دبیر کل هم تعیین راهبرد کلی است و هم کنشگری سیاسی در لبنان و جهان؛ کاری که سید حسن نصرالله به خوبی از پس آن بر می آمد.

در دورانی که حزب الله تاسیس نشده بود (۱۹۷۹) و جنبش امل سیاست احتراز از درگیری مستقیم با اسرائیل داشت، حزب الله در اوان تاسیس و شهادت اولین دبیرکل، سید عباس موسوی، سازمانی گرفته بود که پس از انتخاب شهید نصرالله سیاست جدیدی را پی گرفتند. این سیاست جدید «قصاص» بود. سید حسن راهبردش را تحمیل هزینه بر اسرائیل قرار داده بود و هرگونه تحرک اسرائیل را بی مهابا پاسخ می دادند. در طی چهار دهه این سیاست حزب را به قوی ترین گروه مقاومت منطقه تبدیل کرد.

امروز معاون پیشین سید حسن، که معاون سید عباس هم بود، دبیرکل حزب الله شده است. شیخ نعیم قاسم هم در راهبرد مشابه شهید نصرالله است هم در کنش سیاسی و در سخنوری. چیزی که امروز در سخنرانی خود نیز به آن اشاره کردند که همان خط مشی پی گرفته خواهد شد. شیخ نعیم قاسم با سابقه طولانی خود در معاونت دبیر در حزب الله می تواند ائتلاف سیاسی گذشته را نگه دارد و حزب الله را همچنان در جایگاه قوی ترین گروه سیاسی و نظامی لبنان حفظ کند.

شیخ نعیم قاسم نه تنها اکنون سیاست مداری پخته است که دوستان و دشمنان حزب الله و لبنان را می شناسد بلکه شخصیتی است همچون شهید نصرالله که به خوبی می تواند با توده های مردم به سخن بنشیند.

برگردیم به سوال دوم: آیا حزب الله تضعیف شده است؟ در واقع این سوال هنوز پخته نیست. زیرا همه طرفین جنگ طبیعتا خساراتی متحمل می شوند و به نوعی توانشان مستهلک می شود اما این به معنای تضعیف نیست. پرسش درستی که باید پرسید این است که آیا حزب الله جایگاه و توان گذشته خود را از دست خواهد داد؟ به نظر نمی رسد چنین شود. امروز پایگاه مردمی آن دیده شد. همین پایگاه مردمی خود بزرگترین قدرت است. از طرف دیگر، به نظر نمی رسد که در جنگ اخیر اسرائیل توانسته باشد توان تسلیحاتی حزب الله را نابود کند. و نهایتا حزب الله اکنون دبیرکل جدیدی دارد که توانمند است و قابلیت رهبری دارد، تنها رنگ عمامه عوض شده است. اکنون زمان معرفی شیخ نعیم قاسم است.

 

⬅️به قلم: آریا یونسی 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

منبع : رصد روز

مطالب مرتبط

آخرین اخبار