حساب سازی بانک اقتصاد نوین / اقتصاد نوین به چه کسانی سرویس می دهد؟
به گزارش اختصاصی رصد روز ، سهم و قدر برخی افراد در مطالبات غیرجاری بانکها مشخص نیست هرچند که میزان مطالبات غیرجاری در هر ردیف از تسهیلات مشخص است اما از آنجاییکه برخی از بانکها ظرفیت تغییر در حسابهای خود را دارند باید به آنچه در صورتهای م...
به گزارش اختصاصی رصد روز ، سهم و قدر برخی افراد در مطالبات غیرجاری بانکها مشخص نیست هرچند که میزان مطالبات غیرجاری در هر ردیف از تسهیلات مشخص است اما از آنجاییکه برخی از بانکها ظرفیت تغییر در حسابهای خود را دارند باید به آنچه در صورتهای مالی به عنوان رقم مطالبات غیرجاری انعکاس پیدا می کند تردید داشت. متأسفانه رقم این گونه مطالبات در نظام بانکی رو به افزایش است اما معدود بانکهایی هستند که جرأت تحریف و تغییر صورتهای مالی داشته باشند که قطعا بانک اقتصاد نوین یکی از آنهاست. که در این صورت باید گفت آنچه بعد از این تحریف در صورتهای مالی انعکاس پیدا می کند حساب سازی است.
حساب سازی یا حسابرسی؟
رقم مطالبات غیرجاری بانک اقتصاد در پایان ۶ ماهه نخست سال بیش از ۱۱۵ هزار و ۷۴۶ میلیارد ریال است که با دلار ۲۷ هزار تومانی معادل ۴۲۸ میلیون و ۶۹۰ هزار دلار خواهد بود. به عبارت دیگر این رقم می تواند بخش قابل توجهی از درآمدهای نفتی کشور را پوشش دهد و یا در بدبینانه ترین شرایط با این رقم می توان برای ۵ هزار و ۷۸۷ نفر کسب و کار متوسط راه انداخت (با در نظر گرفتن هزینه ۲ میلیاردی برای هر نفر جهت ایجاد کسب و کار متوسط) و یا می توان گفت این رقم بیش از ارزش بازار بانک اقتصاد نوین در تاریخ ۱۸ دی ۱۴۰۰ است. (ارزش بازار بانک در این تاریخ ۱۰۷ هزار میلیارد ریال بود).
اما همه اینها تنها بخشی از عمق فاجعه مدیریتی در این بانک است زیرا طبق نظر حسابرس رقم مطالبات غیرجاری در این بانک کمتر از میزان واقعی برآورد شده!!! در گزارش حسابرس بانک می خوانیم؛
به دلیل طبقه بندی نامناسب تسهیلات اعطایی بانک شامل انعکاس مبلغ ۱۵ هزار و ۴۹۱ میلیارد ریال از تسهیلات غیرجاری در طبقه تجاری و همچنین طبقه بندی نامناسب تسهیلات تجدید و استمهال شده، عدم اخذ ذخیره کافی برای تسهیلاتی که بیش از ۵ سال از تاریخ سررسید آنها سپری شده، در نظر نگرفتن ذخیره عمومی برای تسهیلات غیر جاری که مشمول ذخیره اختصاصی نمی گردد و برخی دیگر از موارد مانده ذخیره مطالبات مشکوک الوصول تسهیلات اعطایی تا پایان دوره مالی مورد گزارش به میزان کمتری در حساب ها منظور گردیده است. افزون بر این در سالهای قبل بانک با وجود عدم احراز ورود جریان منافع اقتصادی ناشی از مطالبات غیرجاری، درآمد وجه التزام و سود ناشی از تسعیر ارز را هر یک به مبلغ ۳ هزار و ۹۱۸ میلیارد ریال و مبلغ هزار و ۶۷۱ میلیارد ریال برخلاف استاندارد های حسابداری در حسابها شناسایی نموده است.
دو سؤال
آیا مدیران بانک اقتصاد نوین به چنین مسئله قابل اهمیتی اشراف و آگاهی نداشتند که ارقام واقعی را در صورتهای مالی انعکاس ندادند؟
سهامداران خرد که ۳۶ درصد سهام بانک را در اختیار دارند در چنین شرایطی چگونه خواهند توانست به وضعیت مالی بانمک اعتماد کنند؟