به گزارش رصد روز، سیاست های اقتصادی کلان میتوانند نقشی کلیدی در جلوگیری از درگیریهای مسلحانه ایفا و در نتیجه از جان انسانها محافظت کنند. این سیاست های اقتصادی در صورتی که درست طراحی شوند، میتوانند از آسیبها، جابهجاییهای اجباری و مهاجرت و خسارات گسترده به اقتصاد جلوگیری کنند.
بر اساس تحقیقات جدید صندوق بینالمللی پول (IMF) که بر پایه شبیهسازی سیاستگذاری و پیشبینیهای مبتنی بر یادگیری ماشینی درباره درگیریها انجام شده است، هر یک دلار سرمایهگذاری در پیشگیری (از طریق سیاستگذاری برای ترویج ثبات اقتصاد کلان و رشد، تقویت نهادها و حمایت از توسعه جوامع محلی) میتواند بین ۲۶ تا ۱۰۳ دلار در هزینههای احتمالی مرتبط با درگیری و جنگ صرفهجویی کند. این هزینهها شامل نیازهای گسترده انسانی و همچنین کاهش تولید اقتصادی است.
همانطور که نمودار بالا نشان میدهد، این صرفهجویی بهویژه در کشورهایی که اخیراً دچار خشونت شدهاند، قابل توجه است.
ایجاد فرصتهای اقتصادی که میتواند به حفظ صلح و ثبات کمک کند، حیاتیتر از از هر زمان دیگری است. طبق دادههای برنامه درگیری و جنگ دانشگاه اوپسالا در سوئد، سال گذشته، تعداد درگیریهای مرتبط به حکومت به بالاترین سطح خود در نیم قرن اخیر رسید. خشونتهای غیر حکومتی نیز در سطح بالایی قرار دارند. در این زمینه، صندوق بینالمللی پول از طریق یک استراتژی اختصاصی توجه بیشتری به کشورهای شکننده و تحت تأثیر درگیریها اختصاص داده است.
تحقیقات اخیر صندوق بینالمللی پول نشان داده است که سه حوزه خاص از سیاست های اقتصادی کلان (که در داخل کشور تنظیم میشوند) بهویژه در کاهش خطر درگیری مؤثر هستند و هزینههای معقولی دارند؛ موقعیتهای مالی سالمتر و ظرفیت دولتی بهبودیافته، بازار کار مقاوم (و سایر ویژگیهای اقتصاد مقاوم) و تعامل بینالمللی برای بهبود ظرفیت دولتی.
خطر درگیری زمانی کاهش مییابد که دولتها بیش از هزینههای خود درآمد کسب کنند و از مبلغ اضافه برای ارائه خدمات بهتر و توسعه اقتصادی استفاده کنند.
وقتی نرخ بیکاری بالا باشد، احتمال و شدت خشونت افزایش مییابد. مردم زمانی که شغل دارند، حتی برای حفظ امنیت شغلی خود، کمتر احتمال دارد که به سلاح روی آورند.
تحلیلها نشان میدهند که حمایت مالی صندوق بینالمللی پول از کشورهای نیازمند با کاهش احتمال بین ۱.۵ تا ۴.۰ درصدی خشونت همراه است. به عبارت دیگر، حمایت اقتصادی کلان میتواند مکمل تلاش برای ساخت صلح باشد.
از آنجا که مزایای پیشگیری در کشورهایی که خشونت هنوز به طور کامل شکل نگرفته، بیشتر است، توسعه سیستمهای هشدار زودهنگام برای سیاستگذاران بسیار مهم خواهد بود. این امر بهویژه در کشورهای شکننده که تنشهای اجتماعی و خطرات ممکن است در حال افزایش باشند اما در حال حاضر کمتر قابل مشاهده هستند، اهمیت دارد.
این یافتهها اهمیت سیاست های اقتصادی مناسب و ظرفیتسازی را نه تنها برای غلبه بر شکنندگی، بلکه برای کاهش احتمالی خطر درگیریهای مسلحانه در کشورهای شکننده برجسته میکند.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید