به گزارش رصد روز، روزها و هفتههای اخیر اگر از کاربران شبکههای اجتماعی باشید احتمالا بارها به این تبلیغات عجیب در شبکههای اجتماعی و به خصوص اینستاگرام بر خورده اید که به شکل عجیبی به شما خبر میدهد که قیمت آیفون ۱۵ از آیفون ۱۴ کمتر است و آیفون ۱۳ به شکل عجیبی از هر دو این دو مدل گوشی جدید آیفون گرانتر است و از آن حتی جالبتر این است که در بازار موبایل ایران قیمت گوشی سامسونگ اس ۲۳ از همه این سه گوشی آیفون ارزانتر است. این در حالی است که قیمت دلاری گوشیهای موبایل سامسونگ S۲۳ از هر سه مدل آیفونی که به آن اشاره شد گرانتر است.
اما در بازار ایران کاملا به صورت معکوس قیمتهای دلاری هر کدام از این مدلها که بیشتر بوده است، در مقابل در بازار موبایل ایران قیمتها معکوس عمل میکند.
این در حالی است که دستکم در مورد گوشیهای آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرو مکس، دستگاههای برجستهای بودند که در رویدادهای اپل، معرفی شدند. این دو گوشی با ویژگیهای جدید و بهبودهایی که تجربه کردند، نسبت به سایر گوشیهای اپل برتری پیدا کردهاند. مقایسه آیفون ۱۴ معمولی با آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرو مکس بسیار مفصل است که در اینجا قرار نیست به آن بپردازیم؛ اما کافی است بگوییم که اگر به دنبال تغییرات عمدهای هستید، به سراغ مدلهای Pro بروید.
اما فارغ از مساله فن آوریهای این مدل گوشیها قصد داریم در این مطلب برای شما توضیح بدهیم که چرا قیمتهای این مدل از گوشیهای دو برند رقیب در ایران ابدا با قیمت دلاری آن تناسب ندارد و چندان تعادل نیست.
سامسونگ و سیاست قیمت گذاری منطقهای
در مورد گوشیهای سامسونگ و به خصوص مدل S۲۳ سامسونگ باید به سیاستهای منطقهای سامسونگ اشاره کرد.
یکی از فعالین بازار موبایل ایران در این باره به اقتصاد ۲۴ میگوید که اصولا یک روش خاص قیمت گذاری سامسونگ در منطقه خاورمیانه و به خصوص ایران را دنبال میکند.
او میگوید اصولا اگر در ایران سامسونگ گرانتر از اپل و آیفون باشد دیگر خریدار ندارد، در یک سیاست گذاری منطقهای پایه قیمت سامسونگهای حتی گرانتر از آیفون در ایران به این صورت است که از قیمت گذاری آمریکا و اروپای آن کمتر باشد.
در حقیقت زمانی که با قیمت دلاری مدلهای گران قیمت سامسونگ در آمریکا برخورد میکنیم متوجه میشویم در نهایت مدل قیمت گذاری در ایران به این صورت است که حتما این مدلها از قیمتهای پایه آیفون ارزانتر باشد.
ماجرای انشقاق قیمتی در نرخ گذاری گوشیهای همراه آیفون
اما در مورد مدلهای آیفون کمی مساله متفاوت است. این نوع آشفتگی در قیمت گوشیهای آیفون به دلیل ضوابط و شرایط خاص آن در داخل کشور است.
قیمت آیفون ۱۳ به دلیل داشتن رجیستری و گارانتی از آیفون ۱۴ گرانتر شده و عدهای هم ترجیح میدهند با پول کمتر از آخرین تکنولوژی موجود استفاده کنند و در کنار آن با استفاده از یک موبایل ارزان قیمت سیم کارت خود را فعال کنند و با جدیدترین مدل آیفون به اینترنت یک موبایل ارزان متصل شوند و کارهای خود را پیش ببرند.
واردات آیفون ۱۴ از همان ابتدا با حواشی همراه بوده و در ماههای اخیر رجیستر شدن یا نشدن آن در هالهای از ابهام قرار داشت. کما این که در اسفند سال ۱۴۰۱ نیز سازمان توسعه تجارت طی ابلاغیهای به گمرگ اعلام کرد که از اول اسفند ماه همان سال، ورود آیفون ۱۴ و مدلهای بعد از آن به عنوان کالای همراه مسافر یا پستی را ممنوع اعلام کرد.
اساسا اولین مساله که منجر به آشفتگی در قیمت گوشیهای تلفن همراه اپل در بازار ایران شد همین تصمیم ممنوعیت واردات تجاری و مسافری آیفون ۱۴ بود که در ضربه نخست باعث شده قیمت مدل قبلی یعنی آیفون ۱۳ گرانتر از جدیدترین مدل این برند شود و و البته همچنان نیز عدهای ترجیح میدادند با این قیمتها آیفون ۱۴ بخرند.
گرانی محسوس آیفون قدیمیتر از آیفونهای مدل جدید
البته یکی از فروشندگان بازار موبایل در توضیح شرایط موجود نیز میگوید: آیفون ۱۳ در بازار خیلی گران است و کسی که بخواهد ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون تومان پول آیفون ۱۳ پرومکس یک ترا بدهد، ترجیح میدهد به جای آن یک آیفون ۱۴ بخرد و یک گوشی سامسونگ پنج تا شش میلیون تومانی هم کنار آن بخرد، سیمکارت را در گوشی سامسونگ قرار دهد و با آیفون به اینترنت آن وصل شود چون با این شرایط هم از تکنولوژی روز استفاده میکند و هم ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان به نفعش است.
اما این روند با تشدید ممنوعیت ورود آیفون ۱۵ حتی افزایش نیز یافت چرا که این بار مساله حتی از موضوع رجیستری فراتر رفت و روشهای دور زدن این رجیستری در مورد آیسفون ۱۵ حتی سختتر نیز بود.
برای بسیاری پس از آن که گوشیهای آیفون ۱۵ با همه ممنوعیتها وارد بازار موبایل ایران شدند جای تعجب بود که اگر هر دو گوشیهای آیفون ۱۴ و ۱۵ به صورت قانونی رجیستر نمیشوند پس دلیل تفاوت قیمتی که در آن گوشیهای آیفون ۱۴ همچنان گرانتر از ۱۵ هستند چیست؟
رجیستر شدن گره قیمت گذاری در بازار موبایل ایران
یکی از فعالان بازار موبایل ایران در توضیح این وضعیت به اقتصاد ۲۴ میگوید: «مساله این است که وقتی آیفون ۱۳ به صورت قانونی رجیستر شد، پس از دو مدل دیگر قطعا گرانتر خواهد بود، اما در مورد گرانتر بودن آیفون ۱۴ دلیل آن را باید در مساله دور زدن رجیستر قانونی جستجو کرد. شاید بارها شنیده باشید که اگر آیفون ۱۴ را خریداری کنید بالاخره یک روشهایی دارد که بتوان گوشی را فعال کرد و یا مثلا میبینید خیلی از فروشندهها میگویند “قلقهایی هست که آنتن را برای گوشی ممنوع فعال میکنیم” این روش عملا در مورد آیفون ۱۵ ناممکن است و به همین دلیل نیز قیمت آیفون ۱۵ در ایران از هر دو مدل قدیمیتر آیفون ۱۳ و ۱۴ کمتر است چرا که خریدار این گوشی قطعا امکان دور زدن رجیستر در کشور را ندارد و از سوی دیگر نیز خرید این گوشی با هزینه مضاعف داشتن یک گوشی دیگر همراه است و بازار نیز برای تنظیم فروش راهی جز کاهش قیمت ندارد.»
با توضیحات این کارشناس حوزه بازار موبایل میتوان حالا دریافت که چطور قیمت سه مدل آیفون ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ در بازار گوشیهای تلفن همراه ایران مسیری معکوس با قیمتهای جهانی آن دارند، یعنی هر چقدر قیمت دلاری آیفون ۱۵ از ۱۴ و ۱۳ بیشتر است، اما در مقابل در بازار داخل کشور، به دلیل دستورات عجیب درباره ممنوعیت رجیستری، وضعیت متفاوت است و قیمتها به شکل معکوس است.
البته که در اقتصاد عجیب و غریب ایران با تصمیمات عجیبتر مسئولان هر چند بسیاری از ایرانیان به انواع اتفاقات عجیب و غریب در کشور عادت کرده ایم، اما مساله این است که همین روند عجیب قیمتهای آیفون ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ را برای هر کسی در جای دیگر جهان تعریف کنیم حتما بسیار متعجب خواهند شد.