خطر بیخ گوش اقتصاد جهانی / رئیس مجمع جهانی اقتصاد هشدار داد
به گزارش رصد روز ، تورم، کاهش رشد اقتصادی، تهدیدی برای اقتصاد جهانی است. اما اکنون فرصتی برای پی ریزی پایه های یک اقتصاد جهانی مقاوم و پایدار وجود دارد. رئیس مجمع جهانی اقتصاد بورگه برند می گوید همکاری جهانی برای تحقق این چشم انداز کلیدی ...
به گزارش رصد روز ، تورم، کاهش رشد اقتصادی، تهدیدی برای اقتصاد جهانی است. اما اکنون فرصتی برای پی ریزی پایه های یک اقتصاد جهانی مقاوم و پایدار وجود دارد. رئیس مجمع جهانی اقتصاد بورگه برند می گوید همکاری جهانی برای تحقق این چشم انداز کلیدی است. در لحظهای که اقتصاد جهانی با بادهای مخالف شدید مواجه است، فرصتی برای رهبران وجود دارد که نه تنها در کوتاهمدت رشد را تسریع کنند، بلکه پایههای یک اقتصاد انعطافپذیرتر و پایدارتر را برای سالهای آینده بنا کنند.
فرصت ها و تهدیدهای پیش روی اقتصاد جهانی از منظر رئیس مجمع جهانی اقتصاد
رئیس مجمع جهانی اقتصاد اظهار کرد؛ بر کسی پوشیده نیست که در شرایط اقتصادی چالش برانگیزی قرار داریم. در ژانویه، صندوق بینالمللی پول (IMF) پیشبینیهایی را منتشر کرد که نشان میدهد انتظار میرود رشد جهانی از ۵.۹ درصد در سال گذشته به ۴.۴ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش یابد. این رقم نیم درصد کمتر از آنچه در اکتبر پیشبینی شده بود، است.
در کنار این کاهش سرعت، بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که تورم پایدار تا حدی سود اقتصادی را از بین میبرد و انتظار میرود افزایش نرخهای بهره سرمایهگذاری را کند کند. به گفته صندوق بینالمللی پول، علاوه بر این، ۶۰ درصد از کشورهای کمدرآمد در تنگنای بدهی یا در خطر مشکلات بدهی قرار دارند. اینها بدون شک چالش های بزرگی هستند، اما احتمالاتی نیز در پیش است.
اگر رهبران نه تنها سیاستهایی را برای احیای اقتصادها اعمال کنند، بلکه به اولویتهای مشترک در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت نیز بپردازند، فرصتی برای تقویت اعتماد و ایجاد انعطافپذیری وجود خواهد داشت
رئیس مجمع جهانی اقتصاد ادامه داد؛ فوراً باید اطمینان حاصل کنیم که رشد جهانی فراگیرتر است. بسیاری از اقتصادهای پیشرفته پیشبینیهای امیدوارکنندهای دارند، مانند چین که صادرات خود را در سال گذشته بیش از ۶۷۵ میلیارد دلار افزایش داد که ۲۶ درصد بیش از سال گذشته است. اما این خطر وجود دارد که بهبود در اکثر اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه سال ها طول بکشد.
اگر به این واگرایی توجه نشود، نه تنها پیامدهای اقتصادی وخیم جهانی، بلکه پیامدهای بشردوستانه را نیز در پی خواهد داشت.یکی از راههای پیشبرد بهبود عادلانهتر، متعهد شدن به ارائه سرمایهگذاری پایدار به اقتصادهایی است که تامین مالی نشدهاند.
سرمایه گذاری مستقیم خارجی در نهایت نشانه های خوبی را نشان می دهد، زیرا جریان های مالی جهانی در سال ۲۰۲۱ بیش از ۷۷ درصد افزایش یافت و از سطح قبل از COVID-19 پیشی گرفت. در واقع، چین رکورد ۱۷۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری به این کشور را تجربه کرد که نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشت.
با این حال، سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهانی هنوز شکننده است، زیرا عواملی مانند انواع جدید کووید-۱۹ و افزایش قیمت انرژی میتوانند مانعی برای جریان سرمایه ایجاد کنند.
تحول دیجیتال
رئیس مجمع جهانی اقتصاد در خصوص تحولات دنیای دیجیتال و اثرات آن بر اقتصاد دنیا گفت: تحول دیجیتال باید تقویت شود زیرا اقتصاد جهانی در حال پیشرفت و گسترش سریع فناوری است – که مجمع جهانی اقتصاد آن را انقلاب صنعتی چهارم نامیده است. در واقع، تخمین زده میشود که ۷۰ درصد ارزش جدید در این دهه بر اساس مدلهای تجاری مبتنی بر برنامههای دیجیتال باشد. تمرکز ایالات متحده، اتحادیه اروپا و چین بر روی تولید تراشه ها، تنها یکی از نشانه های تحول دیجیتال سریع در حال وقوع است.
دیجیتالی شدن اقتصاد جهانی به همین دلیل است که چهاردهمین برنامه پنج ساله چین از «صنایع اصلی اقتصاد دیجیتال» تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد که از ۷.۸ درصد در سال ۲۰۲۰ بیشتر است.
با وجود اهمیت روزافزون دیجیتال، حدود ۲.۹ میلیارد نفر – بیش از یک سوم جمعیت جهان – هرگز از اینترنت استفاده نکرده اند. به همین دلیل است که سال گذشته مجمع جهانی اقتصاد شرکتهای پیشرو فناوری و مالی را به همراه نهادهای دولتی گرد هم آورد تا اتحاد EDISON را راهاندازی کند و در تلاش است تا سال ۲۰۲۵ دسترسی دیجیتالی مقرون به صرفه را برای همه ایجاد نماید.
انتقال سبز
به گفته رئیس مجمع جهانی اقتصاد ، در بلندمدت، جهان باید متعهد به سبز شدن باشد زیرا تغییرات آب و هوا مهمترین چالش زندگی ماست.
بر اساس برخی برآوردها، اگر تلاشهای کربنزدایی صورت نگیرد، اقتصاد جهانی ممکن است با پیامدهای بیسابقهای مواجه شود که احتمالاً در ۳۰ سال آینده تا ۱۸ درصد کاهش مییابد. البته این موضوع شامل ویرانی هایی که سیاره ما از نظر از دست دادن تنوع زیستی و از دست دادن جان انسان ها با آن مواجه خواهد شد، نمی شود.
رسیدن به صفر خالص انتشارات آب و هوایی تا سال ۲۰۵۰ مستلزم دگرگونی اساسی اقتصاد ما است، زیرا شرکت ها و کشورها ترکیب انرژی خود را تغییر می دهند، کارایی را افزایش می دهند و در راه حل های جدید کربن صفر سرمایه گذاری می کنند. اما یک گذار سبز می تواند میلیون ها شغل و تریلیون ها دلار به اقتصاد جهانی بیافزاید.
همه اولویتهای ما اقتصاد جهانی عادلانهتر، دیجیتالی و سبز – متکی به همکاریهای جهانی بیشتر است، زیرا هیچ شرکت و کشوری به تنهایی نمی تواند به این موضوع دست پیدا کند.