به گزارش رصد روز، سالیان زیادی است که یک سوال عجیب در ذهن علاقهمندان به موتورسیکلت مدام مرور میشود. اینکه چرا آنها نباید بتوانند موتور بالای ۲۵۰ سی سی سوار شوند. موضوع از این قرار است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تشدید اوضاع امنیتی کشور به واسطه انجام ترورهای پی در پی گروههای منافقین، پیشنهادهایی برای برای بالا بردن امنیت در جامعه داده شد که یکی از آنها، محدود کردن رفت و آمد با موتورسیکلتها به ویژه موتورهای با حجم بالا بود. این محدودیتها با ترور سعید حجاریان در سال ۸۷ تشدید شده و تصمیم گرفته شد تردد موتورسیکلت های بالای ۲۵۰ سی سی ممنوع شود.
محمدرضا گوهری، خبرنگار: بررسیها نشان میدهد ممنوعیتها در حوزه موتورسنگین باعث ایجاد رانت و قاچاق شده که عملا منافع آن به جیب عدهای خاص میرود. همچنین این ممنوعیت باعث شده مالکان و خریداران موتورهای سنگین با هزینههای گزافی که حتی به قیمت جان آنها تمام میشود، روبهرو شود. از این رو، پیشنهاد آنان، رفع این ممنوعیت و محدودیت در تردد و انجام واردات قانونی است.
وضعیت قیمتها و رانتهای ایجادشده برای عدهای خاص در موتورهای سنگین به مراتب عجیب و غریبتر از موتورهای زیر ۲۵۰ سی سی است. یک فعال و موتورسوار موتورهای سنگین به خبرنگار «فرهیختگان» میگوید موتوری در تهران ۱۰ میلیارد تومان قیمت خورده درحالیکه قیمت مدل ۲۰۲۱ آن در دبی حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار دلار و قیمت مدلهای قبل از سال ۲۰۱۷ آن زیر ۳ یا ۴ هزار دلار است.
بررسی فرهیختگان نشان میدهد، درحالی قیمت موتور سوزوکی بیکینگ (Suzuki B King) ساخت ۲۰۱۰ در سایت دیوار حدود ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان درج شده که قیمت آن در دبی ۹۹۰۰ دلار است. موتور سنگین cb1300 مدل ۲۰۱۷ درحالی در سایت دیوار بیش از ۲ میلیارد تومان آگهی شده که بررسی قیمت آن در ژاپن نشان میدهد مدل ۲۰۲۳ آن حدود ۱۲ هزار و ۸۰۰ دلار و مدل ۲۰۱۷ این موتورسیکلت حدود ۷ هزار و ۸۰۰ دلار است. به عبارتی، مدل ۲۰۲۳ این موتورسیکلت اگر هم با دلار ۵۰ هزار تومانی وارد کشور شود بدون هزینههای گمرکی و وارداتی، قیمت آن ۶۴۰ میلیون تومان و مدل ۲۰۱۷ آن نیز بدون هزینههای وارداتی حدود ۳۹۵ میلیون تومان خواهد بود.
بررسیها نشان میدهد این ممنوعیت، قانون مصوب مجلس یا هیات دولت نیست بلکه یک بخشنامه (پس از ترور سعید حجاریان) بوده که پس از چهار دهه همچنان پابرجاست.
منبع: تجارت نیوز
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید