در ماه‌های نخست سال، دارایی‌هایی مانند نرخ سود بانکی بازدهی بالاتری نسبت به سایر بازارها داشتند، اما با نزدیک شدن به پایان سال، این روند تغییر کرده است. بررسی عملکرد بازارهای دارایی در ۱۱ ماه نخست سال نشان می‌دهد که طلای ۱۸عیار با بازدهی حدود ۱۰۲ درصدی، در صدر جدول قرار دارد. در عین حال، در بهمن‌ماه بیشترین بازدهی مربوط به سکه طلای طرح جدید با ۳۲.۷ درصد بوده است. تحلیلگران معتقدند که عامل اصلی این رشد چشمگیر، افزایش قیمت جهانی طلا و رشد قیمت دلار در بازار داخلی تحت تاثیر افزایش ریسک‌های سیاسی در کشور است. در مقابل، بازار سهام طی بهمن ماه بازدهی ماهانه منفی را تجربه کرده است.

بررسی بازدهی بازارهای دارایی در معاملات سال جاری حاکی از آن است که در ۱۱ ماه نخست سال خریداران طلا، سکه تمام و نیم سکه بیشترین سود را از آن خود کرده‌اند. کارشناسان این رشد قابل توجه را به رکوردزنی‌های قیمتی طلای جهانی و افزایش قیمت دلار در بازار داخلی نسبت می‌دهند. معمولا در ابتدای هر سال، نرخ سود بانکی بازدهی بیشتری نسبت به سایر دارایی‌ها دارد. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که در نیمه دوم سال، این روند  به نفع مشتقات طلا تغییر کرده است.

دلار آزاد، تحت تاثیر نوسانات شدید قیمتی به دلیل افزایش ریسک‌های سیاسی، توانست با بازدهی ۵۳درصدی در رتبه چهارم بازدهی ۱۱ ماهه قرار بگیرد. اخبار مربوط به سیاست خارجی کشور در بهمن ماه حاکی از آن بود که تحریم‌ها علیه ایران ادامه‌دار است. علاوه بر این امیدها برای رفع تحریم‌ها کمتر شده است. به همین دلیل برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که ارزآوری به کشور کاهش پیدا کند. این موضوع موجب شد که انتظارات تورمی افزایشی شود. تشدید انتظارات تورمی نیز منجر به افزایش تقاضا برای دلار و در نتیجه رشد قیمت آن شد. البته بخشی دیگر از رشد قیمت دلار مربوط به تقاضای فصلی است.

131 copy

معمولا در سه ماه پایانی سال افزایش تقاضایی برای ارز صورت می‌گیرد که ناشی از تسویه‌های مالی شرکت‌ها و تامین اجناس شب عید برای تجار و بازرگانان است.

همچنین تحلیلگران بر این باورند که راه‌اندازی سامانه بازار ارز تجاری در سال جاری یکی از دلایل افزایش قیمت دلار آزاد بوده و تاثیر قابل توجهی بر وضعیت عرضه دلار در بازار غیررسمی داشته است. بر اساس این تغییر، صادرکنندگان ارز که پیش‌تر ارز خود را در بازار غیررسمی عرضه می‌کردند، اکنون ملزم به عرضه آن در بازار ارز تجاری شده‌اند. این تغییر منجر به کاهش عرضه دلار در بازار غیررسمی و افزایش قیمت آن شده‌است.

ربع سکه در رتبه پنجم بازدهی ۱۱ ماهه قرار گرفته است. با توجه به بازدهی بیشتر دیگر قطعات سکه طلا، به نظر می‌رسد که حراج‌های سکه توسط بانک مرکزی عاملی بوده که مانع از این شده که ربع سکه هم‌پای باقی قطعات سکه رشد کند. بررسی‌ها حاکی از آن است که بازدهی ۱۱ ماهه شاخص بورس حتی از نرخ سود بانکی کمتر بوده است. به‌طوری که نرخ سود بانکی با ۲۷.۵ درصد در جایگاه ششم و شاخص بورس با ۲۳.۹ درصد در رتبه آخر  قرار گرفته است.

عملکرد ماهانه دارایی‌ها

بررسی عملکرد بازارها در بهمن ماه نشان می‌دهد که سکه طلای طرح جدید با بازدهی ۳۲.۷ درصدی، بالاترین رشد قیمت را داشته است. هر قطعه سکه طلای طرح جدید در اول بهمن ماه حوالی رقم ۵۶میلیون و ۳۵۰ هزار تومان معامله می‌شد. در بهمن ماه به پشتوانه رشد ارزش طلا در بازار جهانی و همچنین رشد قیمت دلار و افزایش سطح ریسک‌های سیاسی، قیمت هر قطعه سکه طلای طرح جدید به رقم ۷۴ میلیون و ۷۸۵ هزار تومان رسید.

نهاد بازارساز در اواخر بهمن ماه تلاش کرده تا میزان عرضه قطعات سکه را افزایش دهد و سرعت رشد قیمت آن را کمتر کند. به‌طوری که روز گذشته سومین روز از پیش‌فروش یک میلیون قطعه انواع سکه در مرکز مبادله ایران بود. رتبه دوم و سوم بازدهی ماهانه نیز در اختیار نیم سکه و طلای ۱۸ عیار با ۳۲.۱ درصد و ۲۴.۵ درصد بوده است. از سوی دیگر شاخص بورس در بهمن ماه بازدهی منفی ۲.۹ درصدی را به ثبت رسانده و تنها بازار با بازدهی منفی بوده است.

دلار در قله تاریخی

در معاملات نقدی روز سه‌شنبه دلار آزاد با افزایش ۶۵۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه قله تاریخی جدیدی را ثبت کرد.  به‌طوری که هر دلار در بازار غیررسمی روز گذشته در رقم ۹۲ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد.  دلار در بازار رسمی نیز در این روز افزایشی بود و به رقم ۶۹ هزار و ۴۲۹ تومان رسید. بررسی‌ها حاکی از آن است که شکاف قیمتی دلار در بازار رسمی و غیررسمی در سه‌شنبه نسبت به روز دوشنبه افزایشی بوده و به ۳۲.۶ درصد ‌رسیده است.