به گزارش رصد روز، عربستان سعودی و روسیه خواستار مذاکرات همه جانبه با ایران با حضور کشورهای منطقه شدند.
این موضوع بخشی از بیانیه مشترک دو کشور است که به مناسبت سفر پوتین به ریاض منتشر شد.
بخش عربی سایت شبکه آر تی روسیه متن کامل این بیانیه را به نقل از سایت رسمی کاخ کرملین منتشر کرده است.
به دنبال سفر چهارشنبه ولادیمیر پوتین رئیس فدراسیون روسیه به ریاض و دیدار با محمد بن سلمان ولیعهد و نخست وزیر عربستان سعودی، دو کشور بیانیه مشترکی صادر کردند.
این بیانیه به موضوعات مختلف از جمله روابط ریاض – مسکو، تحولات غزه ، یمن، سودان، بازار نفت و … می پردازد.
در بخشی از این بیانیه درباره ایران آمده است:
“روسیه از ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و ایران استقبال می کند و امیدوار است این گام در تقویت امنیت و ثبات منطقه در کنار حفاظت از حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها سهم ایفا کند.
دولت های روسیه و سعودی بر اهمیت پایبندی ایران به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای کشورش و همکاری شفاف با آژانس بین المللی انرژی اتمی، همچنین بر اهمیت افزایش تلاش ها برای اجرای مذاکرات همه جانبه / همه شمول با مشارکت دولت های منطقه و نابودی منابع تهدید امنیت و صلح منطقه ای و بین المللی تاکید کردند”.
در این طرح بدون هیچ ضامنی موبایل و لپتاپ قسطی بخرید
استقبال محمد بن سلمان (ولیعهد و نخست وزیر سعودی) از ولادیمیر پوتین (رئیس فدراسیون روسیه) در ریاض – چهارشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۲
دیدار بن سلمان و پوتین در ریاض
گرچه در بیانیه به طور دقیق اشاره نشده این مذاکرات درباره چه چیزی است و به مشارکت کدام کشورهای منطقه اشاره می کند اما می توان گفت اشاره به درخواست کشورهای جنوب خلیج فارس برای گسترش مذاکرات هسته ای با ایران به موضوعات دیگر از جمله هسته ای، موشکی، وضعیت منطقه ای است. این کشورها همچنین خواستار حضور در این مذاکرات هستند.
این دو خواسته بارها از سوی دولت تهران رد شده است.
این دو خواسته کشورهای جنوب خلیج فارس بارها تاکنون مطرح شده است که آخرین بار آن مربوط به بیانیه اخیر نشست سران ۶ کشور جنوب خلیج فارس در دوحه قطر است. ۶ کشور کویت، عربستان سعودی، بحرین، امارات، قطر و عمان، عضو شورای همکاری خلیج فارس هستند.
بیانیه اخیر سران شورای همکاری بر لزوم مشارکت کشورهای عضو شورا در تمامی مذاکرات، بحثها و نشستهای منطقهای و بینالمللی مربوط به موضوع پرونده هستهای ایران تاکید می کند و می گوید : «این مذاکرات باید علاوه بر برنامه هستهای ایران، تمامی نگرانیهای امنیتی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله موشکهای بالستیک، موشکهای کروز، هواپیماهای بدون سرنشین، ایمنی ناوبری بینالمللی و تاسیسات نفتی را نیز مورد توجه قرار دهد.»
پوتین بعد از سفر چهارشنبه به امارات و عربستان سعودی، روز پنجشنبه در مسکو میزبان سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران بود.
پوتین در سفر به خلیج فارس به گرمی از سوی سران امارات و سعودی مورد استقبال قرار گرفت.
قبل از این هم بیانیه مشترک وزیران خارجه روسیه و ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس باعث اعتراض شدید ایران شده بود. این بیانیه به وجود اختلاف میان ایران و امارات بر سرحاکمیت بر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ اشاره و خواستار حل آن از طریق مذاکرات دو جانبه یا مراجعه به داوری بین المللی شده بود. در آن بیانیه همچنین از تلاش های امارات برای حل این اختلاف حمایت شده بود.
این بیانیه با واکنش شدید تهران روبه رو شد اما مسکو از موضع خود دفاع کرد.