حالت تهوع یکی از رایج ترین مشکلات معده است و تقریبا همه افراد این حالت را چندین بار در طول زندگی خود تجربه کرده اند . به طور کلی حالت تهوع و استفراغ، یک سندروم جدی نبوده و معمولا واکنش بدن به یک مشکل موقتی مانند بوی بد، بیماری حرکتی ، مراحل اولیه بارداری ، مسومیت غذایی، پرخوری، استرس عاطفی و … است و معمولا پس از گذشت چند ساعت و یا یک روز برطرف می شود.در این قسمت به ارائه علل و درمان های خانگی استفراغ خواهیم پرداخت.
دلایل متداول استفراغ چه چیزی است؟
دلایل استفراغ بسته به زمان و سن فرد متفاوت است . دلیل حالت تهوع ممکن است روانی و یا جسمی باشد اما با این حال برخی از عوامل مشترک و متداول ایجاد حالت تهوع عبارتند از:پرخوری ، آپاندیسیت،مسمومیت غذایی ، تومور مغزی ، هیدروسفالی (آب روی مغز)، مننژیت، شیمی درمانی برای سرطان، گاستروپارزیس ، استرس عاطفی مانند مانند اضطراب و افسردگی ، عفونت های ویروسی، جراحت سر، بارداری ، قاعدگی، زخم معده ، عوارض جانبی برخی از داروها، سوء مصرف مواد مخدر، میگرن ، حمله قلبی ، اختلالات کبدی و کلیوی ، عدم تعادل الکترولیت (سطح بالای پتاسیم خون)، ذات الریه، کمبود خواب، عفونت گوش، حساسیت به شیر (شیرخواران و کودکان)، تنگی پیلوریک (کودکان)، بینابینی (کودکان)، گرمازدگی.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
در صورت عدم بهبود این وضعیت به مدت ۲ روز در بزرگسالان و ۱ روز در کودکان لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید و همچنین در صورت دارا بودن علائم زیر لازم است که به پزشک مراجعه کنید:
از آن جایی که استفراغ به دلایل مختلفی در فرد بروز پیدا میکند، در جریان قرار دادن پزشک در رابطه با علائم آن بسیار مهم است و به تشخیص و درمان کمک خواهد کرد.
درمان های خانگی تهوع و استفراغ
۱. زنجبیل
روش ۱:چای زنجبیل
مقداری زنجبیل را همراه با مقداری آب درون کتری بجوشانید و میل کنید.
روش ۲:زنجبیل تازه
مقداری زنجبیل تازه تهیه کرده و آن را شستشو دهید و سپس آن را به قطعات کوچک تقسیم کرده و میل کنید.
روش ۳:زنجبیل و آب لیمو
زنجبیل تازه تهیه کرده و آن را شستشو دهید و سپس یک عدد لیمو را دو تکه کرده و آب آن را بر روی زنجبیل بریزید و در صورت تمایل می توانید مقداری عسل نیز به آن اضافه کرده و میل کنید.
روش ۴:زنجبیل و آب پیاز
زنجبیل تازه را شستشو داده و خرد کنید . یک تکه پیاز را بر روی قطعات زنجبیل فشار دهید تا آب آن استخراج شود و ترکیب حاصل را میل کنید.
۲. دارچین
یک عدد چوب دارچین را درون یک فنجان آب جوش بیندازید و اجازه دهید چند دقیقه در آن بماند و سپس چوپ دارچین را از آن خارج کرده و در صورت تمایل مقداری عسل ریخته و میل کنید.
این چای را یک یا دو بار در روز میل کنید تا علائم حالت تهوع به طور کامل برطرف شود.
نکته:در صورتی که باردار هستید و یا به فرزندتان شیر می دهید ، از استفاده از دارچین خودداری کنید.
۳. نعناع
روش ۱:روغن نعناع
یک قطره روغن نعناع را درون آب جوش ریخته و به خوبی هم بزنید و سپس آن را میل کنید.
روش ۲:نعنا خشک شده
یک قاشق غذاخوری نعناع خشک شده را درون یک فنجان آب جوش ریخته و به خوبی هم بزنید و پس از گذشت ده دقیقه آن را میل کنید.
روش ۳:برگ نعنا تازه
چند برگ نعناع تهیه کرده و آن ها را به خوبی شستشو دهید و در نهایت آن ها را میل کنید.
روش ۴:شربت موهیتو
لیمو و نعناع را شستشو داده، آن ها همراه با آب را درون مخلوط کن ریخته و عسل به آن اضافه کنید و در نهایت میل کنید. این ترکیب را ۳ بار در روز میل کنید تا حالت تهوعتان به طور کامل برطرف شود.
۴. رازیانه
یک قاشق دانه رازیانه را درون یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه در آن باقی بماند و سپس آب را از صافی رد کرده و میل کنید.
همچنین می توانید رازیانه را جداگانه میل کنید.
۵. دانه آنیس
یک قاشق دانه آنیس را درون یک فنجان آب جوش ریخته و پس از گذشت ۱۰ دقیقه آن را از صافی رد کرده و میل کنید و همچنین می توانید این دانه را بر روی برخی از میوه ها مالیده و میل کنید.
۶. میخک
روش ۱:چای میخک
مقداری میخک تازه تهیه کرده و شستشو دهید و سپس آن ها را به مدت ۵ دقیقه درون آب جوش قرار داده و سپس بنوشید.
روش ۲:مخلوط میخک و عسل
مقداری میخک خرد شده را با عسل مخلوط کرده و میل کنید و همچنین می توانید از پودر میخک نیز استفاده کنید.
۷. زیره
روش ۱:چای زیر
یک قاشق غذاخوری دانه زیره را در یک فنجان آب جوش ریخته و پس از گذشت ۵ دقیقه آن را از صافی رد کرده و میل کنید.
این چای را یک یا دو بار در روز بنوشید.
روش ۲:زیره و جوز هندی
یک قاشق غذاخوری دانه زیره را با مقداری جوز هندی همراه با آب درون کتری بجوشانید و سپس آن را از صافی رد کرده و به عنوان چای بنوشید.
روش ۳:زیره و عسل
مقداری پودر زیره و هل را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کرده و میل کنید.
۸. آب سبزیجات
مواد لازم:
طرز تهیه :
تمام مواد را درون یک قابلمه ریخته و به آن آب اضافه کنید و پس از گذشت ۳۰ دقیقه، سبزیجات را از صافی رد کرده و میل کنید.
۹. بابونه
۲ یا ۳ قاشق بابونه خشک را درون یک فنجان آب جوش ریخته و پس از ۳ دقیقه آن را از صافی رد کرده و میل کنید. در صورت تمایل می توانید مقداری عسل نیز به آن اضافه کنید.
در صورت داشتن حساسیت به این ماده از مصرف آن صرف نظر کنید.
۱۰. سیب زمینی شیرین
روش ۱ :سیب زمینی شیرین پخته شده
سیب زمینی مورد نظر را شسته و درون فر قرار دهید تا پخته شود و پس از گذشت حدودا ۳۰ دقیقه آن را از فر دراورده و پس از سرد شدن آن را میل کنید.
روش ۲:سیب زمینی آب پز
سیب زمینی شیرین را درون آب قرار داده و بپزید. پس از خنک شدن آن را استفاده کنید.
۱۱. طب سوزنی مچ دست
دست خود را صاف کرده و سه انگشت وسط خود را به سمت بالا بیاورید و قسمتی از مچ دستتان که به سمت بالا آمده را با انگشت شست خود به مدت چند دقیقه فشار دهید.
۱۲. درامامین
این دارو مخصوص حالت تهوع و استفراغ است . در صورت داشتن حالت تهوع کافیست یک قاشق غذاخوری از آن را میل کنید . این دارو نباید توسط کودکان زیر دو سال مصرف شود.
۱۳. روش های مراقبت از خود
این روش ها عبارتند از:
روش های جلوگیری از بروز حالت تهوع
این روش ها عبارتند از :
و اما معرفی ضد تهوع های دیگر طبیعی برای درمان خانگی تهوع
علاوه بر آنچه در ابتدای این بخش خواندید موارد دیگری در کتب طب سنتی به عنوان ضد تهوع طبیعی معرفی شده اند که شامل :
آب لیمو دارای خواص ضد تهوع است و در درمان اسهال و یبوست به کار می رود.
پونه برای درمان حالت تهوع و استفراغ، مشکلات و ناراحتی های گوارشی مفید است، از ترش کردن معده جلوگیری می کند ، در هضم غذا و برطرف کردن سکسکه تاثیر دارد.
خانمهای باردار برای برطرف کردن تهوع صبحگاهی خود می توانند گوجه فرنگی مصرف کنند.
دم کرده پوست پرتقال باعث افزایش اشتها می شود. همچنین موجب تقویت سیستم هاضمه ، بهبود سیستم گردش خون و از بین بردن نفخ و حالت تهوع می شود . برای تهیه این دم کرده، حدود یک قاشق غذاخوری پوست خرد شده پرتقال را درون آب جوش بریزید و پس از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آن را میل کنید.
رب انار برای بهبود کم اشتهایی ، تصفیه خون ، میگرن، تهوع و ضعف عمومی بسیار مفید است.
پودر سماق برای درمان اختلالات گوارشی و مشکلات روده بزرگ، برطرف کردن حالت تهوع و بی اشتهایی بسیار مفید می باشد.
نعناع، با داشتن خاصیت خنک کنندگی، رفع گرفتگی عضلات و مسکن درد ؛ در درمان و پیشگیری از تهوع ،درد معده و روده ، اسهال ،سرفه و درد عادت ماهیانه تاثیر بسیاری دارد.
در طب سنتی چین از دارچین برای درمان اسهال ، سرماخوردگی و تهوع استفاده می شود.
هندوانه دارای خواص ضد استفراغ و ضد تهوع، مخصوصا برای افرادی که در تابستان دچار گرمازدگی می شوند، میباشد .هنگام نوشیدن آب هندوانه می توانید کمی گلاب به آن اضافه کنید.
آلبالو ، ضد عفونی کننده قوی روده ها است. در درمان حالت تهوع ،کم خونی ، خستگی ، دیابت، تصلب شرایین ، نارسایی کبد، آرتریت (درد و التهاب مفاصل) و نقرس بسیار مفید است.
تمبرهندی مثل یک ملین عمل می کند. این میوه، اشتها آور، ضد تهوع و منبعی از آنتی اکسیدان ها است. مصرف تمبرهندی به همراه غذا به هضم آن کمک می کند. بنابراین اضافه کردن آن به غذا به خصوص در وعده غذایی افرادی که مشکل گوارشی دارند، توصیه می شود.
شاتوت یکی از انواع توت ها است. از قدیم برای برطرف کردن حالت تهوع از پوشاندن برگهای شاتوت استفاده می کردند.
زرشک، منقبض کننده طحال بوده و اثر ضد تهوع دارد، اما زیاده روی در مصرف زرشک ، باعث اسهال و حتی فلج مرکز تنفسی می شود. مصرف زرشک به مقدار ۲ گرم در طول روز و به مدت سه بار توصیه می شود و مصرف بیش از اندازه آن می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند.
میوه سنجد با طبیعت سرد و خشکی که دارد دارای خاصیت ضد تهوع و صفرا بر است.
ویتامین B6 از جمله ویتامین های محلول در آب است که در رفع تهوع موثر است. این ویتامین را می توان در مواد زیر به وفور پیدا کرد :شیر، انگور، طالبی، آناناس، سیب، پرتقال، گلابی و هلو ،گردو،سبوس گندم، جگر، قلوه، گوشت گاو، میگو، بوقلمون، تخم مرغ ، بادام زمینی، لوبیا سفید، نخودفرنگی، سویا، اسفناج، گوجه فرنگی، ذرت، گندم کامل.