در افتتاحیه بیست و چهارمین همایش سمپوزیوم فولاد ۱۴۰۱ چه گذشت؟ / فرصت محدود برای دستیابی به فولاد سبز

به گزارش اختصاصی رصد روز، افتتاحیه بیست و چهارمین همایش سمپوزیوم فولاد ۱۴۰۱ در حال و هوایی متفاوت برگزار شد. راهکارهای رسیدن به فولاد سبز در فاصله زمانی محدود محوریت این همایش را تشکیل داد.  در ابتدا عباس نجفی زاده رئیس انجمن آهن و فولاد ...

به گزارش اختصاصی رصد روز، افتتاحیه بیست و چهارمین همایش سمپوزیوم فولاد ۱۴۰۱ در حال و هوایی متفاوت برگزار شد. راهکارهای رسیدن به فولاد سبز در فاصله زمانی محدود محوریت این همایش را تشکیل داد. 

در ابتدا عباس نجفی زاده رئیس انجمن آهن و فولاد کشور با برشمردن خدمات این انجمن گفت سالهای پیش رو برای ما سالهای تحقیق و پژوهش است که بررسی نقاط ضعف و قوت در این سال ها در دستور کار قرار دارد.

جزئیات افتتاحیه بیست و چهارمین همایش سمپوزیوم فولاد ۱۴۰۱

 

 نجفی زاده گفت در سال ۲۰۲۱ میزان تولید فولاد در کشور به واسطه برخی مسائل کاهش پیدا کرد و به ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید که نسبت به سال ۲۰۲۰ یک و هفت دهم درصد کمتر بود. وی گفت به منظور برنامه ریزی و برگزاری مسابقات علمی و کارگاه‌های آموزشی برای دانشجویان و علاقمندان کمیته دانشجویی انجمن با همکاری موسسه آموزش عالی صنعت فولاد، دانشکده فنی مهندسی گلپایگان و دانشگاه شیراز شعب دانشجویی انجمن آهن و فولاد ایران تشکیل گردید که در آن نام دانشگاههای معتبری مثل دانشگاه شریف، تهران، علم و صنعت فردوسی مشهد و امیرکبیر دیده می شود. همچنین این دفاتر در شرکت هایی مانند فولاد مبارکه ذوب آهن اصفهان فولاد آلیاژی ایران فولاد آلیاژی اصفهان فرآورده های نسوز آذر و انجمن آهن و فولاد ایران دایر و مشغول به فعالیت است.

 رئیس انجمن آهن و فولاد کشور رتبه بندی کشورها بر اساس تناژ تولید فولاد در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ نیز اشاره کرد در این رتبه بندی ایران در جایگاه دهم دنیا قرار داشت.کشورهای چین، هندوستان، ژاپن، آمریکا و روسیه در جایگاه های اول تا پنجم قرار داشتند. 

مصرف سالانه فولاد در ایران در بازی زمانی ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ از دیگر مسائلی بود که عباس نجفی زاده به آن اشاره کرد و گفت در سال ۲۰۱۰ ۱۷ مصرف سالانه فولاد در ایران ۲۰ میلیون تومان بود که در سال ۲۰۲۱ به ۱۸.۲  میلیون تن کاهش پیدا کرد. گوگو مقایسه مصرف سرانه فولاد در جهان با مصرف سرانه فولاد در ایران در بازه زمانی ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ نشان می‌دهد که مصرف سرانه فولاد در کشور از میانگین جهانی کمتر است. میانگین سرانه مصرف فولاد در دنیا حدود ۲۳۳ کیلوگرم است که این مقدار برای کشورمان به ۲۱۶ کیلوگرم میرسد.

فولاد سبز و اما و اگرهایش

 

بخش مهمی از افتتاحیه بیست و چهارمین همایش سمپوزیوم فولاد به انتشار گازهای گلخانه ای و راه های جلوگیری از انتشار آن در صنعت فولاد اختصاص داشت و آمار هایی در این زمینه ارائه شد.

 عباس نجفی زاده گفت توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ با حضور ۱۹۶ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران تشکیل گردید و توافق نمودند با کاهش گازهای گلخانه ای مانع افزایش دمای کره زمین به بیش از یک و نیم تا دو درجه سانتیگراد گردند ۱۸۴ کشور این توافقنامه را در مراجع قانونی خود تصویب کردند. در این رابطه توافق شد میزان انتشار گاز CO2 رادرسال ۲۰۵۰ به نزدیک به صفر برساند.

 مقایسه میزان انتشار گاز CO2  در ۸ کشور بالاترین میزان آلودگی در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ دهد کشور چین در سال ۲۰۲۰ در این زمینه ۱۶ درصد افزایش ثبت کرده است بیشترین میزان کاهش انتشار این گاز مربوط به کشور آمریکا با منفی ۱۶ درصد در سال ۲۰۲۰ بود کشور ما از این در جایگاه هفتم دنیا قرار دارد و میزان انتشار گاز CO2  در سال ۲۰۲۰ در کشورمان ۴.۲  درصد کاهش یافت. نقطه نگران کننده در این باره افزایش میزان انتشار گاز کربنیک به ازای هر فرد در پایان سال ۲۰۲۱ در کشور بود در سال ۲۰۱۵ میزان سرانه انتشار گاز کربنیک به ازای هر فرد در کشور ۷.۹۲ تن بود که اینم مقدار در پایان سال ۲۰۲۱ به ۸.۴۳ درصد افزایش یافت. 

عباس نجفی زاده همچنین گفت بررسی های انتشار گاز گلخانه ای در یک مجتمع فولاد سازی در اتحادیه اروپا به روش BF/BOF نشان می دهد در روش تولید کوربلند شاهد بیشترین میزان انتشار گاز کربنیک هستیم.

عباس نجفی زاده راهکارهای رسیدن به تصاعد نزدیک به صفر در سال ۲۰۵۰ را در دو محور کوتاه مدت و بلند مدت بررسی و گفت در برنامه کوتاه مدت باید این اقدامات صورت گیرد؛ 

 بهره وری انرژی و به حداقل رساندن ضایعات

 افزایش قابلیت فرایندها و بهبود تعمیر و نگهداری 

 افزایش راندمان (کاهش انرژی، ضایعات و مصرف مواد اولیه)

 استفاده بهینه  از مواد اولیه (افزایش کیفیت مواد اولیه و افزایش مصرف قراضه)

 فناوری های کاهش گازهای گلخانه ای

نجفی زاده به تشریح این برنامه ها در بلند مدت پرداخت و سرفصل های آن را  بدین شرح اعلام کرد

 تدوین یک برنامه جامع مشترک جهت ابداع و ایجاد فناوری های لازم برای گذر از فناوری های فعلی به فناوری های لازم برای رساندن تولید گاز کربن ای به نزدیک صفر تا سال ۲۰۵۰

استفاده از تمام پتانسیل دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان جهت توسعه و ابدو فناوری های نوین در جهت کاهش گازهای گلخانه ای

 توسعه ایده هایی که از نظر فنی و اقتصادی قابلیت آن تایید شود و به سطح TRL5  به کمک شرکت‌هایی نظیر مرکز تحقیقات آهن و فولاد ایران، شرکت سهند آهن و فولاد خاورمیانه 

نجفی زاده در پایان گفتنیست این گونه تلاش ها به منظور کاهش گازهای گلخانه ای در صنایع فولاد لازم است هم توسط شرکت‌های سرمایه‌گذاری شود و هم دولت تمام وقت پشت آنها قرار گیرد در واقع دولت ها نقش محوری در ایجاد تکنولوژی به عهده خواهند داشت لازم به ذکر است که انتقال به انرژی های پاک می تواند فرصت های شغلی فراوان ایجاد کند لذا هرگونه سرمایه‌گذاری دولت ها نه تنها موجب ایجاد محیط پاک می‌شود بلکه موجبات اشتغالزایی برای تعداد زیادی از جمعیت فراهم خواهد شد. 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار