دود قیمت گذاری در چشم مصرف کنندگان لوازم خانگی

به گزارش رصد روز ، پس از محرز شدن زیانی که سیاست قیمت گذاری دستوری به خودروسازان تحمیل کرد حالا نوبت لوارم خانگی است. تولیدکنندگان لوازم خانگی در حالی از افزایش بی رویه قیمت مواد اولیه داخلی و دشواری تامین مواد اولیه خارجی در مضیقه اند که...

به گزارش رصد روز ، پس از محرز شدن زیانی که سیاست قیمت گذاری دستوری به خودروسازان تحمیل کرد حالا نوبت لوارم خانگی است. تولیدکنندگان لوازم خانگی در حالی از افزایش بی رویه قیمت مواد اولیه داخلی و دشواری تامین مواد اولیه خارجی در مضیقه اند که مردم هم از قیمت بالای این لوازم ابراز نارضایتی می‌کنند. به همین بهانه در فصل پایانی سال ۱۴۰۰ نگاهی به مشکلات تولیدکنندگان لوازم خانگی داریم.

موانع رشد صادرات

رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به اقتصاد ۲۴ گفت: وزیر صمت خواستار صادرات و ارزآوری تولیدکنندگان لوازم خانگی شده است. اما باید توجه داشت که اکنون صادرات لوازم خانگی وجود دارد، اما تا زمانی که روابط بانکی، سیاسی و اقتصادی با سایر کشور‌ها در اقصی نقاط دنیا نداشته باشیم و مشکل اف‌ای تی اف وجود داشته باشد، رشد صادرات لوازم خانگی به صورت انبوه وجود ندارد.

علیرضا دانیالی ادامه داد: من چند روز پیش به رئیس کل بانک مرکزی در اتاق ایران اعلام کردم کردم که بدون رفع تحریم‌ها و پیوستن به اف‌ای تی صحبت از رشد صادرات و توسعه بازار و رشد اقتصادی غیرمعقول به نظر می‌رسد. وقتی صادرکننده مجبور است که پول خود را با کامیون بیاورد چگونه می‌شود صادرات کرد؟ بدون حل این مشکلات اساسی بعید است رشد بزرگی در صادرات لوازم خانگی داشته باشیم.

چشم انداز بازار تا شب عید

رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه برخی دوستان اعتقاد به معجزه در امر تولید دارند تا قیمت کاهش یابد و افزایش تولید محقق شود، گفت: اقتصاد و تورم راه خود را می‌رود. وقتی تورم مواد اولیه ۴۵ درصد یا شاخص تولیدکننده امسال ۷۸ درصد رشد داشته معنای این است که کالا‌ها هر ماه گران‌تر از ماه قبل تولید خواهند شد. هزینه‌های تولید بالا می‌رود و متاسفانه این دور باطل ادامه دارد. دولت باید مشکل تورم را حل کند، ثبات اقتصادی و سهولت کسب و کار ایجاد کند در نتیجه هزینه‌های تولید پایین می‌آید و مصرف کننده هم سود می‌برد.

دانیالی ادامه داد: فروش در بازار لوازم خانگی در سه ماهه آخر سال بیشتر است.

ضرر مصرف کنندگان از قیمت گذاری دستوری

رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه الزام درج قیمت برخی لوازم خانگی ازجمله یخچال فریزر، تلویزیون، چرخ گوشت و… تاثیری روی قیمت این کالا‌ها دارد یا خیر، گفت: دخالت دولت در قیمت گذاری در هیچ کجای دنیا پاسخ خوبی نداده و ازآنجا که انحصاری در تولید لوازم خانگی نداریم و هر محصولی را حداقل ۱۰ تا ۲۰ شرکت تولید می‌کنند و در آن زمینه با هم رقابت می‌کنند، بهتر است دولت قیمت گذاری را آزاد کند تا عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت‌ها باشد.

دانیالی ادامه داد: اعتقاد انجمن صنایع لوازم خانگی بر این است که قیمت گذاری دستوری و کنترل قیمت کمکی به مصرف کننده، اقتصاد و تولیدکنندگان در هیچ کجای دنیا نکرده و نمی‌کند و ما ادامه آن را ما به صلاح تولید کشور نمی‌دانیم. اگر دولت واقعا توانمند است قیمت مواد اولیه داخلی مثل پتروشیمی و فولاد را که هر روز گران می‌شود، کنترل کند تا نهاده‌های تولید برای تولیدکنندگان ارزان‌تر تمام شود و در نهایت قیمت مصرف کننده هم پایین خواهد آمد وگرنه با دستور و زور نتایج مثبتی به بار نخواهد آمد.

مواد اولیه تولید گران به دست تولیدکننده می‌رسد

به گفته رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، تولیدکنندگان برای تهیه مواد اولیه از بورس کالا دو مشکل دارند؛ برخی از آن‌ها واحد‌های متوسط یا کوچک هستند که نیازشان با بورس سازگاری ندارد. بورس حداقل میزانی می‌خواهد و آن‌ها نیاز ندارند و سرمایه در گردش این مجموعه‌ها به آن میزان نیست که بتوانند از بورس مواد اولیه خود را بخرند.

دانیالی ادامه داد: تولیدکنندگانی که مواد اولیه خود را از بورس خریداری می‌کنند هم برای خرید مشکل دارند، زیرا در بورس همیشه نیاز بیشتر از عرضه است. به همین دلیل در خرید رقابت است و معمولا مواد اولیه بالای قیمت پایه معامله شده و برای تولیدکنندگان گران‌تر تمام می‌شود؛ بنابراین تولیدکنندگان لوازم خانگی در آنجا هم مشکل اساسی دارند.

وی ادامه داد: اکثر شرکت‌های تولیدکننده لوازم خانگی از شرکت‌های کوچک و متوسط هستند و سهمیه‌ای برای خرید از بورس ندارند و مجبورند از بازار آزاد مواد اولیه خود را تهیه کنند. در بازار آزاد هم قیمت‌ها بالاست.

سهم بالای مواد اولیه بورسی

رئیس هیات مدیره انجمن این صنایع در پاسخ به سوال چه درصدی از مواد اولیه مورد نیاز برای تولید لوازم خانگی از بورس کالا تهیه می‌شود، گفت: سهم مواد اولیه بورسی لوازم خانگی در تولید بالاست. ورق‌ها و مواد پتروشیمی از بورس تهیه می‌شود و افزایش قیمت ایم مواد اولیه، قیمت لوازم خانگی را بسیار بالا می‌برد و امیدواریم دولت برای حل این مشکل اقدام اساسی کند.

دانیالی افزود: دولت اگر می‌تواند قیمت مواد اولیه و هزینه‌های تولید و نرخ تورم را کنترل کنند تا تولیدکنندگان محصولات خود را با قیمت رقابتی تری به بازار عرضه کنند، ولی وقتی به جای علت‌ها سراغ معلول می‌رود، نتیجه عکس می‌دهد. وقتی به جای قیمت نهاده‌های تولید، محصول نهایی را کنترل کنیم، مواد اولیه با قیمت مناسب به دست تولیدکننده نمی‌رسد و هزینه‌های تولید بالا می‌رود و تولیدکنندگان مجبورند با قیمت‌های بالاتری، محصولات خود را عرضه کنند. راه حل کنترل قیمت، کنترل تورم، کنترل نرخ ارز و مواد اولیه و سپس آزادسازی قیمت‌ها برای رقابت است.

 

منبع؛ اقتصاد ۲۴

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار