به گزارش رصد روز، نقدینگی در پایان بهمن ماه از رقم ۳ هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان هم گذشته است. رشد ۱۲ ماهه منتهی به بهمنماه این شاخص به رقم ۱/ ۳۹ درصد رسیده که در ۶ سال اخیر بیسابقه بوده است.
براساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، نقدینگی از ابتدای سال تا پایان بهمن ماه( ۱۱ ماهه) ۳۳٫۸ درصد(۸۳۸ هزار میلیارد تومان)افزایش یافته است. یعنی روزانه چیزی حدود دو هزار و ۳۲۸ میلیارد تومان بر نقدینگی افزوده شده!
این متغیر فقط در بهمن ماه ۹۲ هزار میلیارد تومان(۲٫۸ درصد) بیشتر شده. به عبارتی رشد نقدینگی به لحاظ مقداری، از بالاترین رشد های ماهانه در سال ۹۹ بوده است.
نقدینگی شامل دو بخش پول و شبه پول است. حجم پول و شبه پول به ترتیب ۳٫۹ و ۲٫۵ درصد در بهمن ماه نسبت به ماه قبلی خود رشد داشته اند.
شبه پول در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۳۰ درصد رشد کرده و در پایان بهمن ماه به رقم ۲ هزار و ۶۵۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. مقدار رشد ماهانه آن در بهمنماه ۶۷ هزار میلیارد تومان است. در واقع حدود ۷۳ درصد از افزایش نقدینگی در بهمن ماه متأثر از افزایش حسابهای مدت دار بانکی بوده است .
حجم پول نیز از اول سال ۵۲٫۶ رشد داشته و در پایان بهمن به رقم ۶۵۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. این متغیر در بهمنماه نسبت به ماه قبلی خود حدود ۳٫۹ درصد رشد داشته است .
نکته اینجاست که این مقدار رشد ماهانه حجم پول در نیمه ی دوم سال بالاترین نرخ به ثبت رسیده است. با این حال رشد نقطه به نقطه حجم پول در ماه های اخیر روند نزولی به خود گرفته است و از ۸۸ درصد در مهر ماه به رقم ۵۶ درصدی کنونی رسیده است .
افزایش سهم پول، نشاندهنده بالا رفتن درجه سیالیت این متغیر کلان است. زمانی که انتظارات تورمی کاهشی شود، تمایل به سرمایهگذاری کمریسک نظیر سپردههای بانکی افزایش مییابد و در نتیجه سهم «شبه پول» در نقدینگی بزرگ میشود. اما در شرایطی که انتظارات تورمی افزایشی باشد، تمایل به سرمایهگذاری در بازارهای پرریسک بیشتر شده و در نتیجه سهم «پول» در نقدینگی رشد پیدا میکند.
به عبارت بهتر مهمترین عاملی که جهت تورم را در کوتاه مدت مشخص میکند رشد پول است.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید
تجارت نیوز