به گزارش رصد روز، با آغاز روزهای سرد سال و بروز پدیده خاموشی برق در برخی از مناطق کشور، مسئولین وزارت نیرو و شرکت ملی گاز در توجیه این اتفاقات همواره اظهارات ضد و نقیضی را مطرح کردهاند. از طرفی مسئولین وزارت نیرو معتقدند که کاهش گازرسانی به نیروگاهها باعث خاموشی برق شده است و از طرفی دیگر مسئولین شرکت ملی گاز معتقدند به تمامی تعهدات خود برای تحویل گاز به نیروگاهها عمل کردهاند.
در این راستا مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق با اشاره به میزان تحویل گاز به نیروگاههای حرارتی تولید برق گفت: «طی یک هفته گذشته به دلیل برودت هوا و افزایش میزان مصرف گاز خانگی، گاز تحویلی به نیروگاهها حدود ۶۰ میلیون متر مکعب کاهش یافت. در تاریخ ۲۹ دی ماه سال جاری، گاز تحویلی به نیروگاهها به حدود ۱۴۰ میلیون متر مکعب رسیده بود ولی در تاریخ ۶ بهمن ماه سال جاری نیروگاههای حرارتی کشور ۸۱ میلیون متر مکعب گاز تحویل گرفتهاند».
در این بین برای بررسی دقیقتر این اظهارات ضد و نقیض و وضعیت گازرسانی به نیروگاهها و با محمدرضا جولایی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز به گفتگو نشستیم.
جزئیات برنامه وزارت نفت برای تامین سوخت نیروگاهها
محمدرضا جولایی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز با اشاره انجام تعهدات گازرسانی به نیروگاهها گفت: طبق برنامهای که وزیر نفت به شرکت ملی گاز ابلاغ کردند، ما باید روزانه حداقل ۷۵ میلیون متر مکعب و میانگین ۸۰ میلیون متر مکعب گاز به نیروگاهها تحویل بدهیم که نه تنها این رقم حداقل در تمامی روزها رعایت شده است، بلکه به طور میانگین از اول دیماه تا کنون روزانه ۱۲۰ میلیون متر مکعب به نیروگاهها گاز تحویل داده شده است.
وی همچنین اظهار داشت: به بیان دیگر ما هم کف میزان تحویل گاز به نیروگاهها را رعایت کردهایم و هم به طور میانگین ۴۰ میلیون متر مکعب فراتر از تعهدمان به نیروگاهها گاز ارسال کردهایم.
جولایی گفت: طبق هماهنگیهای انجام شده وزارت نفت باید ۱۸۰ میلیون متر مکعب سوخت معادل گاز به وزارت نیرو برای تامین سوخت نیروگاهها تحویل دهد. در این بین طبق برنامهریزیهای مجموعه وزارت نفت قرار شد که از این ۱۸۰ میلیون متر مکعب سوخت معادل گاز، ۸۰ میلیون متر مکعب از طریق گاز و ۱۰۰ میلیون لیتر از طریق سوخت مایع تامین شود.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز گفت: تفکیک ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت مایعی که توسط شرکت ملی پالایش و پخش باید تامین شود بدین صورت است که ۵۰ میلیون لیتر گازوئیل باشد و ۵۰ میلیون لیتر مازوت. حال بنا به دلایلی شرکت ملی گاز در روزهایی که مصرف گاز خانگی پایینتر بود، میزان گاز بیشتری را در اختیار نیروگاهها قرار میداد.
با افزایش مصرف برق، سوخت موردنیاز نیروگاهها بیشتر از برآورد وزارت نیرو شد
وی توضیح داد: شما فرض کنید ما در یک روز ۱۴۰ میلیون متر مکعب گاز به نیروگاهها ارسال میکردیم و در روز دیگر ۸۰ میلیون متر مکعب. اینکه به میزان ۶۰ میلیون متر مکعب، گاز تحویلی به نیروگاهها کم شده است، بدین معنا نیست که شرکت ملی گاز به تعهداتش عمل نکرده باشد. بلکه ما باید طبق برنامه، روزانه حداقل ۸۰ میلیون متر مکعب گاز به نیروگاهها تحویل دهیم که این کار را انجام دادهایم و اگر در روزی بیشتر گاز تحویل داده شده، یعنی بیشتر از تعهدمان عمل کردیم.
جولایی خاطرنشان کرد: حال اینکه سوخت نیروگاهها به طور کامل تامین نشده به شرکت ملی گاز ارتباطی ندارد، چون ما به تعهدمان طبق برنامه وزارت نفت برای ارسال روزانه ۸۰ میلیون متر مکعب عمل کردیم. باید دلیل قطعی برق ناشی از کمبود سوخت را در جاهای دیگر جستجو کرد.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز گفت: متاسفانه نیروگاهها نتوانستند مازوت تحویلی توسط وزارت نفت را مصرف کنند و از ۵۰ میلیون لیتر به طور میانگین تنها ۳۵ میلیون لیتر مازوت مصرف کردهاند. از طرفی با توجه به افزایش مصرف برق در بخش خانگی، نیاز نیروگاهها به بیش ۱۸۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته است و برآورد وزارت نیرو درباره میزان نیاز به سوخت صحیح نبود. یعنی در برخی روزها مصرف سوخت نیروگاهها به بیش از ۱۹۰ میلیون متر مکعب سوخت معادل گاز رسید.
وی افزود: در مجموع چند اشکال وجود دارد، اول اینکه نیروگاهها نتوانستند ۵۰ میلیون لیتر مازوت مصرف کنند و ۱۵ میلیون لیتر کمتر مصرف کردند. از طرفی به دلیل افزایش مصرف برق، میزان نیاز نیروگاهها به سوخت نیز ۱۰ میلیون متر مکعب بیش از برآوردها افزایش یافت، در نتیجه تا همینجا یک فاصله ۲۵ میلیون متر مکعبی برای تامین سوخت نیروگاهها ایجاد شده است.
چرا مخازن گازوئیل نیروگاهها خالی است؟
جولایی گفت: به دلیل مصرف بیش از حد سوخت گازوئیل در نیروگاهها از اوایل آذرماه، مخازن آنها از این سوخت خالی شده است، ولی مجموعه وزارت نفت در حال ارسال گازوئیل به نیروگاهها هم هست. در نتیجه مدیریت مصرف سوخت در نیروگاهها به درستی انجام نشده است. از طرفی مازوت نمیخواهند مصرف کنند و از طرفی مخازن گازوئیل آنها خالی شده است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز گفت: شرکت ملی گاز از اول دی ماه تا کنون مجموعا ۵۰۰ میلیون متر مکعب گاز بیش از تعهد خود، گاز در اختیار نیروگاهها قرار داده است. مابقی سوخت موردنیاز نیروگاهها طبق ابلاغیه وزیر نفت و هماهنگی بین وزارت نفت و وزارت نیرو باید توسط سوخت مایع گازوئیل و مازوت تامین میشد. اما مسئولین وزارت نیرو چون در جریان جزئیات تعهدات شرکتهای تابعه وزارت نفت نیستند فکر میکنند باید همه سوخت تحویلی به آنها گاز باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در نتیجه نباید این گونه تحلیل کرد که اگر شرکت ملی گاز یک روز، گاز را بیشتر از تعهدمش تحویل نیروگاهها داد و در روز دیگر صرفا به تعهدش عمل کرد، پس لابد در گازرسانی به نیروگاهها کملطفی کرده است. همانطور که توضیح دادم این قضاوت اشتباه است، زیرا ما بیش از تعهدمان گاز به نیروگاهها ارسال کردیم و قطعی برق ناشی از کمبود سوخت را باید در بخش دیگری جستجو کرد.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید
فارس