به گزارش رصد روز، بر اساس آمارهای رسمی در سال ۱۴۰۲، یک کارگر سرپرست خانوار ۴ نفره برای خرید حداقل اقلام خوراکی مورد نیاز خانواده، حدود ۶۵ درصد از درآمد خود را به غیر از هزینه مسکن، باید هزینه کند.
همچنین همین آمار رسمی نشان میدهد در سال ۱۴۰۱، این خانوار برای تهیه سبد خانوار باید ۵۸ درصد درآمد خود را هزینه میکرد و البته در سال ۱۴۰۰ نیز این نسبت ۴۹ درصد بوده است.
این روند نشان میدهد طی سالهای گذشته با افزایش تورم، توان خانوار برای تهیه حداقلهای مورد نیاز خود بهشدت کاهش یافته است و این ضعف قدرت خرید کارگران و همچنین ضعف مدیریت در عرصه هماهنگی جهت تامین رفاه نسبی کارگری را نشان میدهد.
با رسیدن روزهای پایانی سال تکاپو برای تعیین سبد و دستمزد کارگران بیشتر شده و از طرف دیگر نگرانی قشر زحمتکش و کم توان مالی جامعه برای آینده یکسال زندگی بیشتر شده است.
از این رو جلسات در خصوص چانه زنی تعیین سبد معیشت و در نهایت دستمزد سال آینده کارگران در حال برگزاری است که مانند سنوات گذشته قطعا با یکی دو جلسه نهایی و به نتیجه نخواهد رسید.
در حالی صبح یکشنبه بیستم اسفند، نشست کمیته مزد ذیل شورای عالی کار با حضور نمایندگان دولت، کارگران و کارفرمایان در محل وزارت کار برگزار شد که نتیجهای از این نشست در خصوص تعیین سبد کارگری و دستمزد کارگری حاصل نشد.
البته مطابق قانون بایستی دستمزد سال آینده کارگران براساس نرخ سبد معیشت خانوار تعیین شود؛ بند دوم ماده ۴۱ قانون کار، الزامآور است و باید به آن عمل شود.
نبود دستورالعمل جامع و کارشناسی شده از سوی تصمیم گیران نهایی دستمزد کارگران، چالش جدی در سرنوشت یکساله کارگران کشور است.
در حالی علیرضا میرغفاری، عضو کانون عالی انجمن صنفی کارگران گفته است که در جلسه روز یکشنبه کمیته مزد متاسفانه برخی اقلام در تعیین سبد غذایی مصرفی کارگران حذف شده بود که گروه کارگری روی برگرداندن این اقلام در محاسبه سبد غذایی کارگران پافشاری کرد، اما مجید رحمتی، رئیس کمیته مزد کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران در گفتگو با همین خبرگزاری اعلام کرد که «از ابتدای بهمنماه تا اواخرِ هفته پیش سه جلسه با حضورِ اعضای کانون و برخی از نمایندگانِ کارگری برگزار شد و در نهایت نرخ سبد معیشت برای تهران، با توجه به قیمتهای بهمن ماه و برای یک خانوار ۴ نفره با کالری ۳هزار، ۳۲ میلیون و ۸۵۰هزار تومان محاسبه شد.»
در همین رابطه علیرضا میرغفاری، نماینده کارگران در شورای عالی کار گفت: بر اساس نظرات کارشناسی شده و نظر نمایندگان کارگران، سبد معیشت کارگران در محدوده ۲۴ میلیون تومان است.
میرغفاری ادامه داد: البته چکش کاری برای رقم سبد معیشت ادامه دارد و خوشبختانه اختلاف چندانی در نظر نمایندگان کارگری و کارفرمایی نیست.
به گفته نماینده کارگران در شورای عالی کار، باید سبد معیشت کارگران متناسب با اعداد و ارقام واقعی و نزدیک به نرخ تورم تعیین شود چراکه دراین صورت به کارگران این اطمینان داده میشود که تعیین دستمزد منطبق با واقعیتهای جامعه است و قطعا وضعیت معیشت کارگری در تعیین دستمزد در نظر گرفته خواهد شد.
میرغفاری با بیان اینکه در بند ۲ ماده ۴۱ قانون کار تاکید شده که سبد معیشت باید تأمین باشد، اما طی سنوات گذشته هیچگاه سبد معیشت با دستمزد برابری نداشته است، گفت: از این رو ساختار حقوق و دستمزد ساختار چانه زنی است و باید هر یک از طرفین با توجه به واقعیتها و اسناد و مدارک لازم صحبت کنند.