سرنوشت تناسبی شدن انتخابات تهران به کجا رسید؟

سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی گفت: پیش بینی ما این است که انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با قانون جدید انتخابات برگزار می‌شود. به گزارش رصد روز،  ولی الله بیاتی درباره اینکه آیا طرح اصلاح قانون ان...

سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی گفت: پیش بینی ما این است که انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با قانون جدید انتخابات برگزار می‌شود.

به گزارش رصد روز،  ولی الله بیاتی درباره اینکه آیا طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس به این دوره از انتخابات خواهد رسید، بیان کرد: تاکنون انتخابات مجلس به صورت اکثریتی برگزار می شد ولی در طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی پیش‌بینی کردیم تا انتخابات در تهران به صورت تناسبی برگزار شود چراکه برگزاری انتخابات تناسبی، این فرصت را به همه گروه ها می دهد تا کرسی های مجلس را به دست آورند. از سوی دیگر برگزاری انتخابات به این نحو می تواند در افزایش مشارکت مردم در انتخابات موثر باشد.

وی در ادامه اظهار کرد: شورای نگهبان و هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت ایراداتی را نسبت به برگزاری انتخابات تناسبی در تهران وارد دانستند اما در نهایت مجلس بر نظر خود یعنی برگزاری انتخابات به صورت تناسبی در تهران پافشاری کرد

نماینده مردم تفرش در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: اکنون این بخش از طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفته و انتظار می رود هرچه سریع تر تعیین تکلیف شده و به این دوره  از انتخابات مجلس برسد.

بیاتی تاکید کرد: پیش بینی ما این است که این طرح به انتخابات سال جاری می رسد و انتخابات اسفند ماه مجلس بر اساس قانون جدید برگزار خواهد شد

انتخابات تناسبی به چه معناست؟

فرض کنید که اسفندماه فرا رسیده و انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در کلانشهر تهران برگزار شده است؛ حوزه انتخابیه تهران گستره وسیعی شامل «تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس» است و بالغ بر ۱۴ میلیون نفر جمعیت دارد که در مجموع ۳۰ نفر را راهی بهارستان می کنند؛ برای احزاب و تشکل های سیاسی، رای آوری از این حوزه وسیع اهمیت بالایی دارد و به همین دلیل در انتخابات‌ها، جریان های سیاسی تلاش می کنند با ائتلاف و ارایه لیست واحد، آرای بیشتری از مردم اخذ کنند.

حال اگر انتخابات تناسبی در تهران برگزار شود، رقابت های انتخاباتی از رقابت بین افراد به رقابت بین لیست های انتخاباتی ارتقا می یابد و به نسبت آرایی که از صندوق های رای بین آمده و میانگین آراء هر لیست، سهم جریان های سیاسی از لیست نهایی ۳۰ نفره نمایندگان تهران مشخص می شود.

به طور مثال اگر با توجه به میانگین آرای کسب شده، نسبت آرا بین دو لیست ارایه شده ۲ به یک باشد، ۲۰ کرسی اول تهران به لیست اول و ۱۰ کرسی باقیمانده به لیست دوم می رسد. به این ترتیب ۲۰ نفر از لیست اول یک جریان سیاسی که بیشترین رای را آورده اند به مجلس راه می یابند و از لیست دوم هم ۱۰ نفر اول راهی بهارستان می شوند و دیگر اینطور نیست که هرکس حائز اکثریت آرا در تهران شد، راهی مجلس شود.

این بدان معناست که ممکن است از لحاظ عددی یک نفر در لیست اول در رده ۲۱ قرار گرفته و آرای بیشتری کسب کرده باشد اما چون نسبت لیست ها بر اساس میانگین آرا ۲ به یک است، به مجلس راه نمی یابد و نفر اول لیست دوم – حتی با وجود آرای کمتر – منتخب مردم خواهد شد

 

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط