بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی متوسط بهای هر مترمربع مسکن در تهران در اردیبهشت امسال به ۲۸.۸ میلیون تومان رسیده است.
با وجود این برخی کارشناسان اعتقاد دارند که قیمت مسکن بیشتر از این کاهش نخواهد داشت. آنها به افزایش هزینههای تولید و کاهش عرضه اشاره میکنند و اعتقاد دارند نوسان فعلی قیمت به دلیل رکود سنگین بازار و بلاتکلیفی آن در شرایط مبهم وضعیت مذاکرات وین و نتیجه انتخابات است.
عبدالله مشکانی، کارشناس بازارهای مالی در این زمینه گفته بود که رشد قیمت مسکن در ایران عموما به دلیل کمبود عرضه در مقابل تقاضا است و تا این شرایط به بازار حاکم باشد نمیتوان امید داشت که قیمت مسکن دستخوش ریزش قیمت شود.
بر اساس برآوردهای وزارت راه و شهرسازی، بازار ایران سالانه به حدود یک میلیون واحد مسکونی جدید نیاز دارد اما میزان عرضه مسکن چیزی حدود یک سوم این تقاضا است.
از این گذشته در حال حاضر هزینه ساخت و ساز افزایش قابل توجهی داشته است.
شهرداری تهران در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ خود رشد ۷۰ درصدی عوارض ساخت و ساز را در نظر گرفته است که به این ترتیب میانگین عوارض ساخت و ساز هر مترمتربع مسکن در تهران تا یک میلیون تومان میرسد و به این ترتیب عوارض ساخت یک واحد ۱۰۰ متری در تهران حدود ۱۰۰ میلیون تومان میشود!
رامین گوراناوریمی، دبیر انجمن انبوهسازان تهران در گفتگویی گفته است که این اتفاف موجب کاهش شدید ساخت و ساز در تهران شده است.
همزمان با این موضوع انجمن تولیدکنندگان سیمان از رشد ۴۰ درصدی قیمت هر پاکت سیمان خبر داده و تشکلهای صنفی مرتبط با تولیدکنندگان و فروشندگان آهن از روند رو به صعود قیمت تیرآهن و میلگرد خبر دادهاند.
گذشته از این انجمن صنفی کارگران ساختمانی از مهاجرت بخش قابل توجهی از کارگران افغانستانی و افزایش هزینه نیروی انسانی در این بخش خبر داده است.
اگر این گزینهها را کنار رشد قیمت زمین و سایر عوامل تولید و بازار مسکن بچینیم متوجه میشویم که احتمال سقوط قیمت مسکن ضعیف است.