به گزارش رصد روز، نسبت اشتغال زنان ایرانی در سال ۱۴۰۲ با ۷ دهم افزایش نسبت به سال قبل از آن به ۱۲ و ۱ دهم درصد و نرخ بیکاری آنها نیز با روند نزولی و تفاوت هشت دهمی، به ۱۵ درصد رسید. در این میان، سهم اشتغال زنان در بخش صنعت از ۲۶.۶ درصد در سال ۱۴۰۱ به ۲۵.۷ درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافت. با وجود این، شرایط در استانهای مختلف یکسان نیست. برای مثال زنان سیستان و بلوچستان با ۵۴ درصد، صدرنشین سهم اشتغال در بخش صنعت هستند و زنان در لرستان با ۶.۲ درصد قعرنشین این فهرست.
لرستان از جمله استانهای کشور است که بیشترین نرخ بیکاری را دارند و در سال ۱۴۰۲ نیز با وجود روند کاهشی نسبت به سال قبل از آن، همچنان دو رقمی است. چنین شرایطی در مقایسه بهار سال جاری، با همین بازه زمانی در سال گذشته نیز وجود دارد.
شرایط به گونهای است که اخیرا استاندار لرستان بر لزوم افزایش دو برابری عدد اشتغال برای تک رقمی شدن نرخ بیکاری استان تاکید کرده است. به اعتقاد ابوطالب شفقت، آمار اشتغال ایجاد شده در دستگاههای اجرایی کافی نیست و لرستان نیازمند اشتغال بیشتر و واقعیتری است. او نقشه راه این استان را در سال جاری تک رقمی شدن نرخ بیکاری اعلام کرده است (مهر).
سهم اشتغال زنان لرستان در صنعت
این استان در کنار ایلام و کهگیلویه و بویراحمد، سه استانی هستند که در دو فصل زمستان ۱۴۰۲ و بهار ۱۴۰۳، سهم اشتغال زنان آنها در بخش صنعت کمتر از ۱۰ درصد بوده؛ البته در این بازه زمانی جابهجاییهایی نیز میان آنها صورت گرفته است. به گونهای که در زمستان ۱۴۰۲، لرستان در فهرست استانهایی با کمترین سهم اشتغال زنان در صنعت، در جایگاه دوم قرار داشت و ایلام اول بود. اما در بهار سال جاری، روند اشتغال صنعتی زنان لرستانی کاهشی بود و در نتیجه این استان جای ایلام را گرفت.
این در حالی است که نام لرستان در پاییز ۱۴۰۲، در میان سه استان با کمترین سهم اشتغال زنان در بخش صنعت دیده نمیشد. البته این استان در فصل سوم سال گذشته، با سهم ۱۴ درصدی (کمتر از میانگین کشوری) و در کنار فارس، کرمانشاه و مازندران، در نیمه بالای این فهرست قرار داشت. این آمار نشان میدهد که سهم اشتغال صنعتی لرستان در سه فصل اخیر کاهشی بوده است.
در عین حال، خرداد امسال اعلام شد که حدود ۳۱ درصد از مدیران عامل و اعضا هیات مدیره شرکتهای دانشبنیان مستقر در استان لرستان را زنان تشکیل میدهند که بیشترین میزان در بین استانهای کشور محسوب میشود.
خصوصیسازی نادرست، عدم همکاری بانکها، انتظار جوانان بومی برای اشتغال دولتی، سهم پایین صنعت در اشتغال این استان و عدم سرمایهگذاری کافی، معیشتی بودن و غیرصنعتی بودن کشاورزی در جمله دلایلی است که برای نرخ بالای بیکاری در لرستان ذکر میشود. همه آنها در کنار بافت سنتی و عدم اشتغالزایی مناسب برای زنان، میتواند از عوامل مهم سهم پایین اشتغال زنان این استان در بخش صنعت باشد.